Ana Sayfa / Çeviriler / Haber Çevirileri / Avrupa / TÜRKLER ‘CUMHURBAŞKANLARI ÇILDIRMIŞ MI?’ MERAK EDİYOR

TÜRKLER ‘CUMHURBAŞKANLARI ÇILDIRMIŞ MI?’ MERAK EDİYOR

Politikanın en yüksek kısmında varsayılan Cumhurbaşkanı Erdoğan kampanyayı kazanmak ve anayasa değişikliğini sağlamak için gözünü buraya dikmiş durumda. Bu durum ona eşi benzeri görülmemiş bir güç verecek.

İstanbul – Türkiye’de 4 haftadan daha az bir zaman önce 7 Haziran’da parlamento seçimi yapıldı. Görünen o ki Recep Tayyip Erdoğan paniklemiş halde ya da belki de daha kötüsü.

Onun siyasi rakipleri arasında popüler bir nakarat oluştu ve sokaklarda Erdoğan’ın çıldırdığını ve güç için doyumsuz bir iştah ile tahrik ettiği söyleniyor. Erdoğan geçen yıl 1100 odalı Ankara’daki lüks saraya taşındığından beri kontrol edilemez bir lüks arzusu ile suçlanıyor.

Kürt politikacı Abdullah Zeydan Cumhurbaşkanının kendini sultan sandığını söyledi. Milliyetçi politikacı ve meclisin vekil sözcüsü Meral Akşener, iddialar Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kapalı kapılar arkasında insanlara Erdoğan’ın aklını kaçırdığı cümlesini söylemesiydi.

Saygın gazeteci Yavuz Baydar ”Belli ki ortada bir panik var.” dedi.

Nato’nun 2. büyük ordusuna sahip olan ve sınırlarında İran, Irak, Suriye ve kabul ederseniz İslam Devleti var ve en azından büyük stratejik öneme sahip bu ülkenin Cumhurbaşkanı için bir iş bozumu var. 12 yıl boyunca güç içinde ilk olarak başbakanlık ve geçen yıldan bugüne cumhurbaşkanı olan Erdoğan eşi benzeri görülmemiş ve denetlenemeyen bir istikrar ve büyüme sağladı.

Askerin gücünü kesmiş bununla beraber darbelerin uzun geçmişini ve onların ününü derin devlet olarak nitelemiştir. Kürt politikacılarla önemli görüşmelerde bulunmuş ve hatta Kürt isyancılarla bile görüşmüştür.

Ama anketler Erdoğan muhtemelen anayasa değişikliğini sağlayarak kendi istediği limitsiz ve eşi benzeri olmayan gücü Cumhurbaşkanı olarak kendine verecek olan anayasa değişiklikleri için yeterli çoğunluğu bulmada başarısız olacak. Ekonominin büyümesi geç kalmış, işsizlik artmış ve siyasal muhalefet tekrar diriliyor. Bütün bunlar Erdoğan’ın egemen olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi için sorun çıkarıyor. Bazı anketler AKP’nin parlamento çoğunluğunu zaten kaybetmiş olduğunu söylüyor.

Devletin başı olduğu geçen yıldan beri Erdoğan’ın sözde bırakmak zorunda olduğu AKP liderliğine rağmen, Erdoğan partinin ve hükümetin fiili liderliğini sürdürdü. Türk anayasasına göre Cumhurbaşkanı tarafsız ve parti politikaları dışında olmalı. Ama Erdoğan’ın bu olayın dışında kalmak gibi bir niyeti yok. Ülke kritik bir anketle yüzleşiyor. Erdoğan ”Benim kenarda olmam düşünülemez.” dedi.

Kesinlikle Erdoğan büyük bir tehlikede. Eğer haziran seçimleri ona istediği cumhurbaşkanlığı yasalarını tanıtma izni vermezse, bu hiçbir zaman olmayabilir. Eğer hedefe ulaşamazsa, bu onun politik hayattaki ilk yenilgisi olabilir. Bu cümleler Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Murat Yetkin tarafından yazıldı.

Yani Erdoğan çabalıyor. Haberler raporlarla uyumlu. Anket gününden önce 30 miting planlıyor. Bunların geneli halk projelerinin açılış seremonileri. Erdoğan Almanya ve Belçika’ya seyahat etti ve hedefi oralardaki Türk vatandaşlardı.

Birçok anket AKP’nin 40 ile 45 arasında oy oranına sahip olacağını söylüyor. Diğer partilerden daha fazla ama Erdoğan için basit bir zafer yeterli değil. Erdoğan karşıt partileri ezmek ve başkanlık sistemini tanıtmak istiyor. Kürt partisi lideri Selahattin Demirtaş Erdoğan’a ”Anayasal Diktatörlük” diye hitap ediyor.

Erdoğan Türkiye’nin dünyada büyük rol alma isteğine göre şu an bulunan parlamento sisteminin çok yavaş olduğunu söylüyor ama eleştirmenler misal Demirtaş Erdoğan’ın hırsının anlamının yeni sistemin kontrol edilen ve denetlenebilen başkanın gücünün sınırının ABD’de ya da diğer ülkelerdeki gibi olmayacağı. Aslında Erdoğan başkanlık kurallarının nasıl olacağı hakkında bir detay vermedi ve kurallar onun aklında. Erdoğan seçmene sadece parlamento gücünü kendine vermelerini ve bu sayede istediği değişikleri yapmak istiyor.

Kampanya izinde AKP yetkilileri ve adayları Erdoğan’ın istekleriyle zorlu bir savaş halindeler. Bir partinin anayasa değişikliği yapabilmesi için 550 sandalyenin 367’sini alması gerekli ve bununla beraber en az 330 milletvekili olan parti ise anayasal değişikliği referanduma yollayabiliyor. 2011 seçimlerinde AKP 327 koltuk elde etmişti ve bu yaklaşık oyların %50’si demekti. Şu an Erdoğan, seçmenleri 400 milletvekili çıkartmak için çağırıyor. Sebebi ise anayasa değişikliği. Tüm anketler bunun soruların dışında olduğunu onaylıyor.

Erdoğan’ın eleştirmenleri Cumhurbaşkanın AKP’deki heyelanı faul yaparak önleyebileceğini söylüyor. Sekülerist ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi 525.000 gönüllünün oy saymak ve gözlemlemek için seçim günü görev almak istediklerini söylüyor. Bunun bir sebebi var ve karşıt görüşte olanlar geçen yıl yerel seçimlerde bir gücün oy sayımında elektrikleri kesmesinden bu seferde endişeli. Bu AKP’ye karşı oyları hile ile alıp kendine yarar sağlama olarak düşünüldü ve bu suçlamaları tetikler nitelikteydi. Hükümet bu olaya bir kedinin sebep olduğunu ve güç dağıtıcısını engellediğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ‘Erdoğan bir kaç korkunç adım daha atabilir ve Suriye’ye askeri bir operasyon başlatabilir’ dedi. Sırf milliyetçilik dalgasından bir kazanç sağlamak gibi ya da seçimlerin ertelenmesi gibi konularda da uyardı.

”AK Parti ve Erdoğan delice riskler almayı isteyebilirler ama üst düzeydeki Türk Askeri personelinin bu politikayla beraber gideceğini düşünmüyorum.” bunları eski AKP Milletveki Haluk Özdağ’la karşıt görüşe sahip Zaman Gazetesi’ne söyledi.

Politikacıların ve izleyicilerin Ankara’da Cumhurbaşkanın ruh hali hakkında endişe etmeleri ilk olarak bir şey değil. Erdoğan hükümet karşıtı gösterilerde şiddet uygularken de bu durum meydana gelmişti (Gezi Olayları/2013) Türkiye Tabipler Birliği Başbakanın ruh sağlığından endişe ettiklerini dile getirmişti. Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli geçen sene Erdoğan’ın güç için deliye döndüğünü söylemişti.

Çevirenin Notu: Haber eski bir haber olmasına karşın 7 Haziran seçimlerine yabancı basının görüşünü yansıtmaktadır.

Kaynak: http://www.thedailybeast.com/articles/2015/05/14/turks-are-wondering-if-their-president-is-insane.html