Ana Sayfa / Çeviriler / Haber Çevirileri / TÜRKİYE’DE Kİ SEÇİMLER MUHTEMEL IŞİD TEHDİDİNİN YÜKSELDİĞİNİ GÖSTERİYOR

TÜRKİYE’DE Kİ SEÇİMLER MUHTEMEL IŞİD TEHDİDİNİN YÜKSELDİĞİNİ GÖSTERİYOR

İstikrarsızlık dönemi hakim olan Türkiye’de, salı günü artmış olan umutlar egemen partinin yeni koalisyon hükümeti kurmak için denemelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla sona erdi.

Bu gelişme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni seçim çağrısına temel oluşturmak için yardımcı oldu, koalisyon için umutların tükenmesinin anlamı geçici hükümet kurmak olduğu gibi Türkiye’nin komşusu olan İslam Devleti askerlerinin Suriye’si ve yeniden enerjik içerideki Kürt isyancıların tehditleriyle de karşı karşıya kalması anlamına geliyor. İslam Devleti’nin pazartesi yayınlanmış videosu Türk Müslümanlarına Cumhurbaşkanlarına karşı isyan etmesi için çağrı yapıyor.

Erdoğan’ın Türk siyasetini on yıldan fazla süredir şekillendirmekte olan Adalet ve Kalkınma Partisi; Kürt halkının destekçisi Halkların Demokratik Partisi’nin kazanımından dolayı 7 Haziran seçimlerinde büyük oy kaybı yaşamasına şaşırmıştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, ilk önce en büyük muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi daha sonra aşırı sağ Milliyetçi Hareket Partisi ile görüşmeleri ve Erdoğan ile uzun müzakereleri koalisyon için bir anlaşma olmadan sona erdi.

Erdoğan, şimdi teorik olarak Cumhuriyet Halk Partisinden koalisyon hükümeti kurmak için çabalamasını talep edecek fakat anayasanın belirlemiş olduğu son teslim tarihi olan 23 Ağustos 2015’ten önce koalisyon kurabilmesi pek muhtemel değil.

Erdoğan’ı eleştirenler partisinin haziran seçimlerini kaybedişinden bu yana onu, yaptığı eylemlerden dolayı suçlamaktadırlar. Kürt militanlarına uyguladığı yeni darbeleri de olmak üzere, parlamentonun büyük çoğunluğunu tekrar ele geçirebilmek için koalisyon kurulmasını sabote etmekte ve yeni seçim için çağrısını haklı çıkarmak istemektedir.

Eğer hükümet 23 Ağustos’a kadar kurulamazsa, Ahmet Davutoğlu’nun kabinesini feshetmesi gerekecek ve seçim hükümeti bütün partileri aldığı oy oranına göre parlamentoya taşıyacak.

Bu arada böyle bir değişiklik Amerika ile birlikte yakın zamanda alınan İslam Devleti ile -aynı zamanda ISIS ya da ISIL diye bilinen- mücadele etmede ki kararları karmaşık hale getirebilir.

Erdoğan’ın siyasi rakipleri; onun parlamentonun büyük çoğunluğu elde ederek Anayasayı değiştirip daha çok güce sahip olmak için başkanlığı getirmek istediğini söylüyor.

Türkiye’nin seçkin politikacısı ve eski başbakanı Erdoğan Türkiye’nin anayasasının güncel olmadığını ve Cumhurbaşkanının daha fazla yetkiye sahip olması gerektiğini söyledi.

Erdoğan cuma günü yaptığı konuşmada “Kabul edilsin veya edilmesin, Türkiye’nin hükümet sistemi değişmiştir. Şimdi yapılması gereken bu fiili durumun hukuki çerçevesinin yeni bir Anayasa ile netleştirilmesi, kesinleştirilmesidir.” dedi

Kürt halkının destekçisi Halkların Demokratik Partisi bu değişime karşı çıktı, Anayasa ile güçleri artırılmış bir Cumhurbaşkanını Türk halkının isteyip istemediğini belirlemek için referandum önerdi.

Partinin Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş salı günü gazetecilere “Oldubitti ile devlet rejimi değiştirilemez.” dedi.

Ülkede yükselen siyasi ve askeri gerginlikler, belirsizlik durumunu arttırdı. Türk lirasının istikrar barometresini keskin bir şekilde zayıflattı.

Siyasi koalisyon yaratmadaki başarısızlık durumundan duyulan endişeyi, İslam Devleti’nin Erdoğan’ı ve onun taraftarlarını tehdit eden videosu daha da arttırdı.

Sosyal medya üzerinden dağıtılan ilk Türkçe videoda, İslam Devleti; Erdoğan’ın ABD ve diğer Batılı güçlerle kendisine karşı yapılmış olan işbirliğini kınadı.

İslam Devleti savaşçısı direk Türkiye’de ki Müslümanları müdafaa yapmaya, kafir Cumhurbaşkanına karşı ayaklanmaya ve ülkenin en büyük şehri olan İstanbul’u Batı ile işbirliği yapanlardan geri almaya çağırdı.

Bu yedi dakikalık video; Erdoğan’ın Suriye’deki İslam Devleti’nin hedeflerini vurma konusunda Amerika liderliğindeki askeri çabaya Türkiye’den gelecek yardımın genişleteceği sözünü verdikten sonra ortaya çıktı.

İki silahlı militanın da yanında görüldüğü kimliği belirlenemeyen gri sakallı adam videoda “Ey Türkiye halkı vakit geçmeden sizin bu ateistlere, haçlılara ve sizi kandırıp sizi haçlılara köle yapan bu tağutlara karşı ayaklanıp onlarla bir an evvel savaşmanız lazım.” dedi.

NATO üyesi ve uzun zamandır Amerika müttefiki olan Türkiye’nin yakın zamana kadar İslam Devleti’ne karşı çok aktif rol almaması eleştirilere sebep olmuştu.

Erdoğan’ın hükümeti geçen ay Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Suruç’ta yaşanan ve en az 34 kişinin hayatını kaybetmiş olduğu intihar saldırısından sonra İslam Devleti’ne karşı daha güçlü bir şekilde hareket etmeye karar verdi.

Videodaki konuşmacı Türkiye’ye özel hiçbir tehdit yapmamasına rağmen, Türklere mesajı demokrasiyi ve hükümeti reddedip onun yerine İslam Devleti’nin halifeliğini desteklemeleri oldu. “Nerede olursanız olun, ancak siz yapabilirsiniz.” denildi.

Türkçe diliyle eşleşen ses tonuyla verdiği mesajı dergide ilk olarak haziranda “İstanbul’un Fethi” başlığı altında Türkleri İstanbul’u kafir olduğu belirtilen siyasi liderden geri almaya çağırdığı içeriğiyle yayınlandı.

Videoda sesi yankılanan konuşmacı grup liderinin emriyle konuştuğunu söyledi. “Ebu Bekir El Bağdadi’nin emriyle” diyerek “Hain Erdoğan’ın gece gündüz Haçlılara teslim etmek için mücadele ettiği İstanbul’u fethedelim.” dedi.

Çeviri Notu: Çeviride bulunan “tağut” kelimesi hain,kötü v.b anlamına geliyor yanlış yazılmadı videodan alındı.

Çeviren Hakkında

Esma Nur Koçak

İstanbul Üniversitesi

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler