Ana Sayfa / Çeviriler / Haber Çevirileri / TÜRK ANAYASASI TARTIŞMASI

TÜRK ANAYASASI TARTIŞMASI

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de bir başkanlık sistemini başlatma hedefine bir adım daha yaklaşıyor. TBMM, anayasa değişikliğini görüşmeye resmi olarak karar verdi. Bu karara karşılık Ankara’da protesto gösterileri yapıldı.

Türkiye’de başkanlık sisteminin uygulanmasına ilişkin anayasal bir reform giderek daha da büyük bir ihtimal haline gelmeye başladı. TBMM bir anayasa değişikliğini görüşmeye bu gece resmen karar verdi.

Bunun için mevcut 480 milletvekilinin 338’i lehine onay verdi. Tartışmaya açılması için en az 330 milletvekilinin Evet Oyu’na ihtiyaç duyulmaktaydı. Böylece Muhafazakar-İslamcı hükümet partisi olan AKP’nin tasarısı muhalefetin -MHP’nin- desteğini de almış bulunuyor. AKP mecliste 316 sandalyeye sahip.

Bir sonraki adımda, reformdaki 18 maddenin her biri ayrı ayrı tartışılıp düzenlenip oylamaya sunulacak. Yaklaşık iki hafta içinde yeni anayasa paketi son haliyle kabul edilebilir.

Anayasa reformunun son derece tartışmalı olmasının sebebi, bir yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gücünü arttırırken, diğer yandan Parlamento’yu zayıflatacak olmasıdır. Aşırı milliyetçi MHP genel başkanı Devlet Bahçeli tasarıyı desteklese de, parti içinde buna karşı direnç de bulunmaktadır.

Muhalefet ”Diktatörlük”ten Korkuyor

Diğer iki muhalefet partileri -merkez sol parti CHP ve Kürt yanlısı HDP- reforma karşı yoğun bir şekilde mücadele ediyor. Muhalefet partileri Başkanlık sistemini, Erdoğan’a daha fazla güç verecek ve parlamentoyu zayıflatacak olmasından dolayı reddediyorlar. Taraflar, Türkiye’de bir ‘diktatörlük’ rejimi olmasından korkuyorlar.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet tarihindeki bu ihanetten söz etti. Kılıçdaroğlu, özellikle Başkan’ın bakan atama veya görevden alma yetkisinin ve TBMM’yi dağıtma hakkının verilmesi gerçeğinden rahatsız.

Kılıçdaroğlu: “Halkın iradesini temsil eden parlamentodur.” şeklinde konuşup, Erdoğan’ı baz alarak: ”Fakat beyefendi, bir sabah uyanacak ve “Bugün parlamentoyu feshediyorum.” diyebilme fırsatı kazanacak ve bunun sebebi bile sorulamayacak, bu hak bizden alınacak. Böyle bir devlet olabilir mi, buna izin verilebilir mi? ” sözlerini de ekledi. Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu da totaliter bir devlet tehlikesi konusunda uyarıda bulundu.

Parlamento Önünde Protestolar

Halk arasında da direniş bulunmaktadır. DHA haber ajansının sunduğu: Reform tartışmasının başlamasından kısa bir süre önce parlamento binası önünde planlanan, anayasa reformuna karşı bir gösteride, polis, biber gazı ve tazyikli su ile karşılık verdi. Protestocular arasında en büyük muhalefet partisi CHP’nin bazı üyeleri de bulunmaktaydı. Bu olayda bazı göstericiler hafifçe yaralanmıştır.

Kaynak : https://www.tagesschau.de/ausland/verfassung-tuerkei-105.html

Çeviren Hakkında