Ana Sayfa / Haber Çevirileri / Avrupa / Theresa May’den, Brexit Ardından Mülteci Kriziyle Baş Etmek İçin İngiltere’nin AB ile Çalışmaya devam Edeceğini Söylemesi Bekleniyor

Malta lideri, İngiltere’nin Brexit sonrası anlaşmasının Birliğe tam üyelik durumundan “daha aşağıda” olması gerektiğine dair olan talebini tekrarlarken, başbakanla görüşmesinin vakti geldi.

Theresa May’in Brexit sonrası mülteci kriziyle baş etmek için AB ile birlikte çalışacağını söylemesi bekleniyor.

Malta’da gerçekleşen AB liderlerinin buluştuğu resmi olmayan zirvede konuşan başbakanın, aynı zamanda geçtiğimiz hafta Washington’da Başkan Donald Trump ile yaptığı görüşmeyle ilgili müttefiklerine bilgi vermesi bekleniyor.

Valletta’daki sabah seansında, oturumun özellikle Akdeniz’in merkez hattı vasıtasıyla bloğa dış göç üzerinde yoğunlaşması bekleniyor. Downing Street’e göre May, Avrupalı müttefikleriyle İngiltere’nin AB’den ayrılmadan önce de sonra da AB ile çalışmaya devam edeceğini taahhüt edecek: “Mültecileri evlerine yaklaştırmayı içeren kapsamlı ve işbirliğine dayalı bir yaklaşımı savunacak; ekonomik göçmenlerin gitmesini caydırmak, bıkmadan usanmadan kaçakçıları takip etmek ve hakkı olmadan sahillerimize varanları geri göndermek.” diye ekledi.

May, Trump ile yaptığı toplantıda, Trump’ın NATO’yu terörle mücadelede başarısız olarak nitelendirmesinden sadece birkaç hafta sonra NATO’ya olan bağlılığını “%100” olarak bildirecek. Bazı Avrupa liderleri Trump’tan endişe duyan yorumlara Trump, 28 üye devletten sadece beşinin örgüte adil paylarını ödediğini dile getirerek Birleşik Devletler’e “çok adaletsiz” olunduğunu söyledi.

Ancak geçtiğimiz hafta düzenlenen basın toplantısında Trump’ın yanındaki Başbakan May: “Savunma ve güvenlik alanında işbirliği konusunda, NATO’yu toplu savunmamızın kalesi olarak görme konusunda birleştik ve bu ittifaka olan sarsılmaz taahhüdümüzü tekrarladık. NATO’nun %100 arkasındayız.”

Başbakan Malta’ya giderken, ülkesinin AB Konseyi dönem başkanlığını yürüten Joseph Muscat, İngiltere’nin AB ile yapılacak herhangi bir ticaret anlaşmasında İngiltere’nin “küçük ortak” olacağını ve bloğu terk etmek için bir ücret ödemesi gerektiğini söyledi.

İngiltere’nin eski AB büyükelçisi Sir Ivan Rogers Çarşamba günü milletvekillerine Brüksel’in 60 milyar avro kadar bir ayrılma kararı toplamı talep edebileceğini söyleyerek uyarıda bulundu.

Sky News’a konuşan Malta Başbakanı Muscat, Brexit sonrası İngiltere için “adil bir antlaşma” istediğini, ancak ulaşan herhangi anlaşmanın birliğin tam üyeliğinden “daha aşağı” olması gerektiği görüşünde: “Bence İngiltere şu an çok hassas bir durumda. Avrupa ve nihayetinde Birleşik Devletler ile serbest ticaret anlaşması imzalamaya çalışıyorlar.”

“Her iki ticaret anlaşmasında da küçük ortak olacak, çünkü İngiltere çoğu Avrupa ülkesinden daha büyük; ancak Avrupa genelinden daha küçük ve Amerika’nın tamamından daha küçük ve bence bu başbakanın mutabakatta bulunması gereken bir iş. Yaptığı hiçbir seçimi yargılamayacağım. Ama önceliklerini yeniden belirlemesi gerektiği kesin.”

Kaynak: http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/britain-will-continue-to-work-with-eu-to-tackle-refugee-crisis-after-brexit-theresa-may-to-say-a7560016.html

Çevirmen Hakkında

Özen Ayşe Özbasa