Ana Sayfa / Çeviriler / Haber Çevirileri / Avrupa / ‘’Rusya Türkiye’yi Korumayacak’’

‘’Rusya Türkiye’yi Korumayacak’’

Yeşil Politikacı (Birlik 90/ Yeşiller) Nouripour’a göre İstanbuldaki NATO zirvesinin iptal edilmesi sembolik bir politika. Federal hükümet yasal ihlalleri daha şiddetli bir şekilde eleştirmek zorunda kalacak. Türk Medyası Batıda Türkiye-karşıtı sayılabilir.
2018 NATO zirvesinin Türkiye’de olmama kararından sonra, Yeşiller Federal Hükümetten Türkiye’ye daha net işaretler talep ediyor. Partinin dış politika sözcüsü’’Sonuçta sembolik.Yanlış değil ama yetersiz. Federal hükümet, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve demokrasinin aşınmış olduğunu açıkça belirtmelidir.’’ dedi.Fakat prensipte iptali iyi karşıladı. Nouripour ‘’Federal Hükümet Erdoğan’ın kendi şovunu yapmasını engelleyerek önemli ve iyi bir şey yaptı.’’
SPD-Savunma Uzmanı Rainer Arnold da benzer görüşünü ‘’Bu gereken bir karardı’’ şeklinde ifade etti. Arnold gazeteye‘’Türkiye’deki yöneticiler bu tarz zirveler ile desteklenmemeli’’ dedi. Türkiye’deki NATO zirvesinin iptali Erdoğan’ı yaraladı.’’NATO Türkiye’nin ilişkilerinin iyi olduğu son Uluslararası grup’’ diye ekledi.SPD’li politikacı ayrıca NATO’nun kararını Alman vekillere İncirlik Hava Üssü yasağına tepki olarak değerlendirdi. SPD’li politikacı ’’NATO’nun Almanya ve Türkiye arasındaki bu iki taraflı problemi dikkate alması yanlış.’’ diyerek eleştirdi.
‘’Erdoğan için Hayal Kırıklığı’’

Türk medyası Bürksel’den iptal haberini bildirdi. Hükümeti eleştiren bir kaç medyadan birisi olan seküler Oda Tv, Almanya’nın üzerinde az durdu daha çok NATO’daki Türkiye düşmanlarını vurguladı.WELT’in kaynak olarak gösterdiği Oda Tv’nin websitesinde şöyle yazıyordu’’En az beş ülke’’Türkiye’deki zirveye karşı çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Brüksel’deki NATO zirvesindeydi-Ve sonuç Türk lideri hayal kırıklığına uğrattı. Önümüzdeki yıl İstanbul’da yapılacak NATO zirvesine karşı Berlin’den gelen direniş, Brüksel’deki kararı kesin olarak etkiledi. NATO ülkeleri, Türkiye’nin demokratik temel özgürlükleri ihlal etmesinden giderek şüphe ediyorlar. Bununla birlikte, Almanya ile Türkiye arasında büyük bir gerginlik var.

Bunun sebepleri çok yönlü: Erdoğan’ın Almanya’ya “faşist” demesi , WELT muhabiri Deniz Yücel’in hapsedilmesi ve Alman makamlarının Türk siyasetçilerin seçim kampanyalarına izin vermemesi. Son olarak, Türk makamları Alman vekillerin İncirlik Hava Üssünde Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermedi-Her iki ülke de NATO’ya mensup olsalar da, Alman askerleri Türkiye’yi korumak için oradalar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Salı günü son olarak, Almanya’dan “olumlu adımlar atılmadığı sürece” İncirlik’teki Alman Federal Meclis üyelerinin ziyaretinin hala ‘’yasak’’ olduğunu yineledi.Bundan da anlaşılacağı üzere, her şeyden önce, Türkiye tarafından Almanya’da sığınma talebinde bulunan militanlar ve yetkililerin iadesini talep ediyordu.

Ankara, onları Batı’nın gizli servislerinin varlığına inanmadığı Fethullah-Gülen (FETÖ) adlı terör örgütüne mensup olmakla suçluyor.Aynı zamanda Başkan Recep Tayyip Erdoğan “gülenist”lerin Türkiye’ye teslim edilmediği sürece Türkiye’nin Batılı ülkelere şüphelileri göndermeyeceğini söyledi.

5 Haziran’da Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in (SPD) Türkiye’deki gerginliği gidermesi bekleniyor.

Kaynak: https://www.welt.de/politik/ausland/article165126169/Russland-wuerde-die-Tuerkei-nicht-schuetzen.html

Çevirmen Hakkında

Turgay Koca