darbe
Kaynak: The Guardian

Myanmar’da On Binlerce İnsan Askeri Darbeye Karşı Yürüdü

Cuntanın internet erişimini engellemesine ve telefon hatlarını kısıtlamasına rağmen ülke çapındaki büyük gösteriler devam ediyor.

Myanmar’daki göstericiler, ikinci gün boyunca ülke genelinde kasaba şehirlerin sokaklarına dökülürken, seçilmiş liderleri serbest bırakılana ve demokrasi tekrar geri dönene kadar protestolarına devam edeceklerine ant içtiler.

Başkent Yangon’da ve başka yerlerde büyük kalabalıklar toplandı ve orduyu, darbe yoluyla demokratik şekilde seçilmiş Aung San Suu Kyi hükümetini devirmekle suçladı.

23 yaşındaki protestocu Myint Oo, “Bugün, Myanmar’ın demokrasisiyle alakalı.” dedi. “Kahramanımız Aung San Suu Kyi ve başkanımız U Win Myint serbest bırakılmalıdır.”

“Yarın askerler olabilir ama korkmuyorum.” diyerek sokaklara döneceğini de sözlerine ekledi.

Aung San Suu Kyi ve Win Myint, geçen pazartesi günü sabahın erken saatlerinde düzenlenen baskınlarda gözaltına alındıklarından bu yana ortada görünmedi. Partileri Ulusal Demokrasi Ligi (NLD), kasım ayında büyük bir seçim zaferi kazandı ancak ordu, seçim sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Gözlemcilerin reddettiği bir iddiaya göre, seçimde geniş çapta hileler yapıldı.

Cunta, protestoları durdurmak amacıyla cumartesi günü öğleden sonra yaklaşık 24 saat boyunca internet erişimini engelledi ancak, binlerce Budist keşişin askeri yönetime karşı yürüdüğü 2007 “Safran Devrimi” nden bu yana, büyük kalabalıklar ülkedeki büyük gösterilere katılmaya devam etti.

Pazar günü sabahın ortasında protestocular Yangon’da, Myanmar’ın merkezindeki Mandalay kentinde ve güneydoğudaki sahil kasabası Mevlamyine’de sokaklara çıktı. Yüzlerce kişi daha, yerel NLD politikacılarının tutuklandığı bildirilen Karen eyaletinin Payathonzu kasabasındaki bir polis karakolunun önünde bir gecede kamp kurdu. Reuters’ın bildirdiğine göre, pazar günü sabahı dışarıda demokrasi yanlısı şarkılar söyledi.

Yangon’daki protestocu Htet Thar, “Hanımefendimiz ve Başkanımız serbest bırakılıp göreve iade edilene kadar protesto edeceğiz. Tehlikeli olduğunu biliyoruz ama protesto etmeye devam edeceğiz. Hanımefendimizin güvende olmasını istiyoruz.” dedi.

Polis, Yangon’da Pazar günü düzenlenen gösterilerde hazırda bekliyor. (Kaynak: Reuters)

İnsanlar şehrin dört bir yanından, önceki protesto hareketlerinin toplanma noktası olan Sule Pagoda’ya yürüdü ve komşu Tayland’daki demokrasi yanlısı aktivistlerin kullandığı ve orduya muhalefeti temsil eden üç parmak işaretiyle selam verdi. Birçoğu kırmızı tişörtler giydi ya da NLD’nin rengi olan kırmızı balonlar taşıdı. Şehrin içinden geçerken sürücüler kornayı çalarken, aileleri ile yanlarından geçen küçük çocuklar küçük NLD bayraklarını salladı.

İnsanlar “Birleştik mi biz? Evet, öyleyiz!” diye şarkılar söyledi.

Hnin, “Bu, kötü diktatörlükten kurtulmamız için son şansımız. Şimdi bunun kökünü kazımazsak tekrar diktatörlüğe devam etmeleri daha kolay olacak.” dedi. “Özgürlüğümüz için protestolara devam etmeliyiz. Geleceğimiz ve gelecek nesil adına endişeliyiz ve serbest çalışanlar olarak küçük işletmeler faaliyet göstermeyeceği için işimizi kaybedebiliriz.”

Pazar günkü protesto şimdiye kadarki en büyüğüydü ancak çok sayıda insanın çalışma haftasında dışarıya çıkıp çıkmayacağı belli değil.

Reuters’a göre, protestolar büyük ölçüde barışçıl ilerledi fakat pazar günü çekilen bir videoda polisin güneydoğudaki Myawaddy kasabasında bir gösteriyi dağıttığı sırada silah sesleri duyuldu. Videoda, silahlı üniformalı polislerin birkaç yüz kişilik kalabalığa hücum ettiği görülüyordu. Ne tür bir mühimmat kullanıldığı veya herhangi bir can kaybı olup olmadığı ise belirsiz.

Yangon’da polisi yanına almayı ümit eden protestocular, memurlara gazlı içecekler, kekler ve diğer ikramlarda bulundu. Cumartesi öğleden sonrası bazıları polisle oturup sigara içti.

Son günlerde birçok doktor ve öğretmenin çalışmayı reddetmesiyle birlikte bir sivil itaatsizlik kampanyası da büyüdü. Her akşam vatandaşlar dayanışma içinde tencere ve tavaları parçaladıkça Yangon’da metal çınlama sesleri yükseldi. 1988 demokrasi yanlısı hareketin devrimci bir şarkısı da şehrin her yerinde söyleniyor.

Ülke, 2011 yılında daha demokratik bir sisteme geçmeden önce askeri yönetim altında daha önce yarım yüzyıl geçirmişti. Geçen pazartesi günü yapılan darbe, ülkenin demokratikleşme sürecini aniden sona erdirdi ve baskıcı askeri rejimler altındaki yaşamın kasvetli anılarını canlandırdı.

Cuntanın kendisinin ve diğer hak uzmanlarının ülkeyi ziyaret etmesine izin vermesi çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler Myanmar Özel Raportörü Thomas Andrews’e göre, ordunun iktidarı ele geçirmesinden bu yana 160’tan fazla kişi tutuklandı. Andrews ayrıca BM İnsan Hakları Konseyi’ni krizi ele almak için özel bir oturum düzenlemeye çağırdı.

“Generaller şimdi neredeyse tüm internet erişimini keserek vatandaşların direniş hareketini felç etmeye ve dış dünyayı karanlıkta tutmaya çalışıyorlar.” dedi.

Telefon hatlarındaki kesintiler ve internetin neredeyse tamamen kapatılması, medyanın ve hak gruplarının gelişmeleri izleme çabalarını aksattı. Ayrıca, söylentilerin hızla yayılmasına da izin verdiler. Cumartesi gecesi kalabalıklar, Aung San Suu Kyi’nin serbest bırakıldığını söyleyen yanlış haberlerin ardından sokaklarda kutlama yapmaya başladı. Avukatı daha sonra durumun böyle olmadığını açıkladı.

Aung San Suu Kyi, iki yıl hapis cezasına çarptırılmasına yol açabilecek yasadışı telsiz ithal etmekle, Win Myint ise kampanya sırasında koronavirüs önlemlerini ihlal etmekle suçlanıyor.

İnternet izleme grubu Netblocks pazar günü öğleden sonra, yerel saatle 02.00’dan itibaren “internet bağlantısının kısmi olarak yeniden sağlandığını” ancak sosyal medyanın hala engellendiğini söyledi.

Muhabir: Rebecca Ratcliffe

Kaynak: The Guardian