Ana Sayfa / Çeviriler / Haber Çevirileri / Amerika / Mutlu Bir Şarkıyı Oluşturan Şey Nedir ? Muhtemelen 7li Akorların Çoğunlukta Olması

İngilizce Aslından Çeviren: Zeynep Demir

Mutlu ve hüzünlü şarkıyı sadece birkaç ölçü dinleyerek ayırabilirsiniz ancak müzikal olarak bu farkı yaratan nedir? Batı müziğinde, majör ve minör akorlar uzun süredir sevinç ve keder ile bağlantılıdır. Bu yüzden bir grup bilim adamı, diğer akorların duyguyu nasıl etkileyebileceğini incelemeye karar verdi. İlk olarak, verilerini topladılar: 1950'lerden 2010'lara dünyanın beş bölgesinden kaydedilen yaklaşık 90.000 popüler İngilizce gitar şarkısı. Ardından akorların şarkının sözleri ile nasıl örtüştüğüne baktılar.

Mutlu ve hüzünlü şarkıyı sadece birkaç ölçü dinleyerek ayırabilirsiniz ancak müzikal olarak bu farkı yaratan nedir? Batı müziğinde, majör ve minör akorlar uzun süredir sevinç ve keder ile bağlantılıdır. Bu yüzden bir grup bilim adamı, diğer akorların duyguyu nasıl etkileyebileceğini incelemeye karar verdi. İlk olarak, verilerini topladılar: 1950’lerden 2010’lara dünyanın beş bölgesinden kaydedilen yaklaşık 90.000 popüler İngilizce gitar şarkısı. Ardından akorların şarkının sözleri ile nasıl örtüştüğüne baktılar. Her şarkı, olumlu ve olumsuz duygular için en yaygın 10.000 ingilizce kelimenin sıralandığı, popüler kitle kaynaklı veri setine dayanan bir mutluluk skoru elde etti. Beklenildiği gibi, minör akorların mutsuz sözlerle, majör akorların ise mutlu olanlarla bağlantılı olduğunu buldular. Ancak en olumlu duygular 7li akorlar tarafından iletiliyordu, üstte fazladan bir notaya sahip ve sesi değiştiren triadlar gibi. Araştırmacılar, bugün Royal Society Open Science’da majör ve minör 7lilerin daha mutlu şarkılarda daha yaygın olduğunu belirttiler. Fakat bazı bölgesel farklılıklar vardı: Asya ve Okyanusya’dan gelen şarkılar Kuzey Amerika’dan gelen şarkılardan daha fazla olumlu yönde bulunurken, İskandinavya’daki şarkılar araştırmacılara göre orada ölüm ve güç gibi etmenlerin popülerliğinden dolayı daha olumsuz olma eğilimi gösterdi.  Çalışma aynı zamanda pozitif müziklerde ve şarkı sözlerinde  1950’lerde zirveye ulaşan genel bir azalma olduğunu gösterdi. Ama bu güzel atmosfer eski gücünü kazanıyor olabilir. 2010’dan beri popüler şarkılardaki mutluluk teması geri dönüş yapmakta.

Kaynak : http://www.sciencemag.org/news/2017/11/what-makes-happy-song-chances-are-it-has-more-seventh-chords

Çevirmen Hakkında

Zeynep Demir / TESA İngilizce Çevirmeni