Ana Sayfa / Haber Çevirileri / Asya / LAVROV RUSYA FEDERASYONU’NUN, AB İLE İLİŞİKİLERİNİN NORMALE DÖNECEĞİNİ UMUYOR

LAVROV RUSYA FEDERASYONU’NUN, AB İLE İLİŞİKİLERİNİN NORMALE DÖNECEĞİNİ UMUYOR

Çeviren: Zelina Çeper

Rusya Federasyonu Dışişleri Başkanı, Moskova ile Brüksel’in ikili ilişkilerin gerekliliği konusunda hemfikir olduklarını belirtmiştir.Moskova Brüksel ile olan ikili ilişkilerinin aşamalı olarak düzeleceğini düşünmektedir.Bu konu hakkında Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov , ABD Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Salı günü yaptığı görüşme sonrasında açıklamada bulundu.

“Ben Federica Mogherini’ye bu görüşme için teşekkür etmek istiyorum. Federica, benim ikili görüşmeler için Belçika’da olduğumu öğrenir öğrenmez bu görüşme talebinde bulunmuştur.” Dedi Lavrov.

Moskova ve Brüksel düzenli bir şekilde temas halinde olmak gerektiği fikrini paylaşmaktadır. Lavrov, “Özellikle Avrupa Birliği’nden meslektaşlarımız bilinen nedenlerden ötürü ilişkileri dondurmuştur.Ancak, inandığım üzere, Rusya Federasyonu ile Brüksel arasında var olan bu durum diyalog mekanizmalarınınkesinlikle kısa süreli ve basiretsiz olmasıdır.” dedi.”Bununla birlikte, iletişim devam etmektedir.” -dedi Rus diplomatik lider. “Her durumda, biz komşuyuz ve aramızda ortaya çıkan sorunları karşılıklı rıza temelinde karar vererek çözmemiz gerekmektedir.Bu nahoş durum ortadan kalkmaya başlamıştır ve ben yavaş yavaş durumun normale döneceğini düşünüyorum.” diye belirmiştir Lavrov. Bu durumun hem Rusya Federasyonu’ndaki hem Avrupa Birliği’ndeki herhangi bir faiz artışı ve finansal sorunlar için de geçerli olacaktır.

Bakan uluslararası alanda Moskova ve Brüksel arasındaki Federica Mogherini işbirliğiyle ele aldıklarını söyledi: “Biz Avrupa Birliği’nin çeşitli krizlere yaklaşırken kendisinin oynadığı rolü anlıyoruz ve hoş karşılıyoruz.Uluslararası sorunların çoğunda biz görüş alışverişinde ve diyalog içerisinde bulunuyoruz. Ayrıca krizin çözümüne yardımcı olacak birtakım pratik adımlar bulmaya karşılıklı olarak ilgimiz bulunmaktadır.”
2014 yılında AB Ukrayna’daki olaylar ve Rusya ile Kırım’ın yeniden birleşmesi ile ilgili olarak Rusya Federasyonu aleyhine yaptırımlar uyguladı ve defalarca bunları genişletmiştir.  Vizesiz rejim askıya alınmış, Rusya Federasyonu yetkililerine bir dizi AB’ye giriş yasağı getirilmiş ve bu kişilerin mal varlıkları dondurulmuştur, ticari, mali ve askeri kısıtlayıcı tedbirler getirilmiştir. Bu konular ve işbirliğine yeni çerçeve anlaşması üzerine birçok müzakere yapılmıştır BU yaptırımlar listesine 151 kişi ve 37 yargısal yüz takılmıştır. Sektörel yaptırımlar 20 farklı Rus finans alanında, petrol üretiminde ve savunma yapılarında geçerli olmuştur.

Kaynak: http://tass.ru/politika/4406590

Çevirmen Hakkında