Ana Sayfa / Çeviriler / Haber Çevirileri / Avrupa / Küreselleşme yanlıları AB’de sağcı popülist partilerin yükselişinden endişe duyuyor

AfD parti üyeleri Almanya-Stuttgart’taki parti kongresi boyunca oy kartlarını tuttular.

Almanya’nın ünlü medya kuruluşu Bertelsmann Stiftung, bir çalışmasında AB üyelerinin küreselleşme tehdidine karşı popülist sağcı partileri tercih ettiklerini buldu. Sonuç AB’nin büyümesine karşı popülist ve sağcı partilerin desteği şeklinde ortaya çıktı.

Araştırmanın yazarları “Küreselleşme endişesi mi çatışma korkusu mu? Avrupa’da popülist partilere kim, neden oy veriyor?” sorularını 28 AB ülkesindeki yaklaşık 11 000 kişiye sordular. Çalışmanın özüne bakacak olursak, küreselleşme sağcı ve popülist partilerin büyümesinin arka planındaki belirleyici güç olarak görülüyor. Araştırmaya göre Avrupa’nın aksine “bu durum tam olarak birilerini ana akım siyasetten alıp popülist partilere yönelten küreselleşmenin korkusudur.” Araştırmada şu da belirtiliyor ki burada değerler “ikinci adam” muamelesi görüyor. Çalışmaya göre Almanya için Alternatif Partisi’nin(AfD) %78’i küreselleşmeye eleştirel ya da korkulu gözlerle bakıyor.

2013’te kurulan AfD’nin mecliste 16 koltuktan 10’una sahip. Eylülde başkan yardımcısı Beatrix von Storch, AfD’nin önümüzdeki yıl, gelecek seçimlerde “Almanya’daki üçüncü büyük güç olacağına” yemin etti.

Bertelsmann raporuna göre küreselleşme endişesi benzer şekilde komşu ülke Avusturya’daki sağcı Özgürlük Partisi(FPÖ) destekçileri arasında da yaygın. Rakamlarla ifade edilecek olursa bu endişenin ülkedeki yaygınlık oranının %69 olduğu söylenebilir. Der Spiegel’in haberine göre 4 Aralık’ta federal başkanını seçecek olan ülkede FPÖ’nün tartışmalı adayı Norbert Hofer’in kazanma şansı fazla.

Fransa’da da Ulusal Cephe Partisi (UCP) ve onun lideri Marine Le-Pen’in de modadan faydalanarak destekçilerini artırdıkları görülüyor. Rapora göre UCP destekleyicileri arasındaki küreselleşme endişesi, Almanya’daki AfD’yi destekleyenlerden %76 daha fazla. Gelecek sene Fransız vatandaşları Le Pen’in galip gelmesini umarak bir sonraki başkanlarını seçmek için oy kullanacaklar.

Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi Avrupa’nın en çok yükseliş kazanan “popülist” partilerinden Bertelsmann Raporu’nda küreselleşme sürecinin insanları Avrupa’daki diğer sağ ve ulusalcı partilere mecbur bıraktığı da yazıyor. Tıpkı Macaristan’daki (%61) Fidesz, Hollanda’daki( %57) PVV, ya da İtalya’daki (%66) Lega Nord örneklerinde görüldüğü gibi. Araştırmanın bulgularına göre şahsi endişeler, eğitim seviyesi ve insan ömrü konularında kökleşiyor.

Araştırmanın yazarları şunu da not etti: “Eğitim seviyesinin düşmesi, gelirin ve yaşlı insan sayısının azalması küreselleşmeyi bir tehdit olarak algıladıklarını gösteriyor”.

Şunu da eklediler ki AB vatandaşlarının çoğunluğu küreselleşmeyi bir fırsat olarak görmelerine rağmen bu grubun içindeki büyük bir çoğunluk da AB fikri ve onun geleceği hakkında konuşuyorlar. Yine de küreselleşmeyi eleştiren karşıtları kadar değil. Bu grubun muhataplarının yarısının yalnızca %9’u kendi hükümetlerine güvendiklerini söylemelerine rağmen kendi ülkelerini AB’ye tercih edeceklerini söylediler.

Raporun sonucuna göre küresel tehditlerin içinde insanlar yine küreselleşme karşıtı ya da destekçisi olmaları fark etmeksizin- terör, finansal sorunlar, savaş ve yoksulluk gibi sorunlar hakkında endişe duyuyor. Ne var ki göç krizi bakış açılarını ikiye ayırıyor. Küreselleşmeyi eleştirenlerin yarısından fazlası uluslararası toplum için bunun büyük bir tehdit olduğunu söylüyor.

Die Zeit’in raporuna göre Bertelsmann Vakfı çalışma grubu genel başkanı Aart De Geus, bulgular hakkında şunu söyledi: “‘Endişeli vatandaşları sakinleştirmek’ popülistlerin eline bırakılmamalıdır. “Kurumsal partiler küreselleşme endişesini işlerine taşımalıdır.”

KAYNAK: https://www.rt.com/news/368754-research-globalization-fears-populists/

Çeviren Hakkında