Ana Sayfa / Çeviriler / Makale Çevirileri / KIZILDERİLİ SAVAŞÇILAR VE SAVAŞLAR

KIZILDERİLİ SAVAŞÇILAR VE SAVAŞLAR

25 Haziran 1876, General Geore Armstrong Custer ve onun kuvvetleri Lider Oturan Boğa, Lakota ve Kuzey Cheyenne Kızılderilileri tarafından Montana Topraklarında, Little Bighorn savaşında öldürüldüler ve yenildiler.

Little Bighorn savaşında ölen Birleşik Devletler Süvarilerinin kemikleri. Haziran 1876

Oturan Boğa (1834-1890) Hunkpapa Sioux* Şefi, 1876’da Bighorn Savaşında General George A. Custer’in süvarilerine karşı halkına zafer yaşattı.

Low Dog, Little Bighorn Savaşında mücadele eden Sioux şeflerinden birisiydi.

Yerli Amerikalı sanatçı, 19.yüzyılda Ogala Lakota kabilesi arasında ki hayatı Kötü Kalpli Buffalo ya da Kötü Kalpli Boğa şeklinde resmetmiştir.

Apaçi lideri Geronimo Birleşik Devletler Generali Crook ile buluşuyor. Tombstone/Arizona yakınları, 1886.

Geronimo (1829- 1909), Apaçi şefi ABD politikalarına karşı koyarken diğer apaçi savaşçıları ile ayakta duruyor. Teslim olmadan kısa süre önce kadın ve çocuklar. 27 Mart 1886.

Toprak satımı anlaşmalarında ters düşen yerli Amerikan kabileleri ve ABD hükümeti arasında Shawnee* lideri Tecumseh öncülük etmiştir. 1812 Savaşında, o ve bir Kızılderili konfederasyonu İngilizlerin yanında savaştı. Tecumseh 1813’te Thames Savaşında öldü.

Bir Mohawk Kızılderili büstü, Massachusetts güzergah 2 işaretleri, Fransız ve Hint savaşları sırasında Mohawk tarafından kullanılan izler bu tarihten sonra Mohawk Rotası denildi.

1864’te 200’e yakın erkek, kadın ve çocuk Cheyenne, Sand Creek/Colorado toprakları boyunca ABD milisleri tarafından öldürüldü. Farklı hükümet komisyonları ABD’nin askeri harekatlarını eleştirdi, fakat katliam için hiç resmi ceza yayınlaması yoktu.

Bacon’un İsyanı, 1676. Kızılderililere karşı mülklerini koruyan yerleşimciler.

Pine Ridge mezarlığında bir Kızılderili’ye ait mezar taşları. Güney Dakota,  1890 Yaralı Diz Katliamını sitede yalanladı ve  Amerika’daki son Kızılderili savaşlarını müjdeledi.

1880’lerin sonu, yüzlerce Pawnee Kızılderili kendi cinslerine ayrılmış kabile yerlerini korumak yerine ABD ordusuna keşifçi ya da süvari olarak katıldı. Nebraska topraklarında düşmanca ataklara karşı batılı yerleşimcileri koruyorlardı.

DİPNOT

Hunkpapa Sioux*: ABD’de daha çok Kuzey ve Güney Dakota eyaletlerinde ve Kanada’da yaşayan Lakota Siyularının ayrıldığı yedi alt kabileden (band) biri. Karaayak Lakotaları (Sihásapa) ile birlikte Kuzey Lakotaları adı altında toplanırlar.

Shawnee*: Şimdiki Ohio Eyaleti’nde Eric Gölü’nün tam altında yaşayan Algonkin halklarından bir Kızılderili kabilesidir

Kaynakhttp://www.history.com/topics/native-american-history/native-american-cultures/pictures/native-american-warriors-and-battles/united-states-army-pawnee-scouts