Ana Sayfa / Listelerimiz / Kültür Sanat Listeleri / İstanbul’da Üye Olabileceğiniz 10 Şahane Stk/Vakıf/Dernek

İstanbul’da Üye Olabileceğiniz 10 Şahane Stk/Vakıf/Dernek

İstanbul’a yeni gelen veya burada olan, okuyan veya çalışan herkes için İstanbul’un nimetlerinden olan çok güzel çalışmalara imza atmış olan derneklerin listesini sizlerle paylaşmak istedim. Gönüllük adı altında yapacağınız beklentisiz işlerin sizde uyandıracağı huzurun yanında topluluklarda edineceğiniz harika arkadaş ortamları aslında sizleri bekliyor. Nerede mi? İşte aşağıdaki listede olan Vakıflarda! Keyifli okumalar dilerim.

1-Kaçuv

kanserli çocuklara umut vakfı

Kanserli Çocuklara Umut Vakfı “Nerede yaşam varsa, orada umut vardır” sloganıyla faaliyete başlamış bir vakıftır. Çeşitli etkinlikler ve çalışmalarla bir hibe sağlayıp bunları kanser teşhisi konmuş çocukların sağlık ihtiyaçlarına yönelik kullanımını sağlarlar. Çeşitli dönemlerde yaptıkları etkinliklere değinmek gerekirse; Bir dönem üniversitelerde reçel kavanozları satarak, başka bir dönem yardımseverlik koşularına katılmış bir vakıftır. Projelerin içinde gönüllülerin seçebileceği birçok alan vardır. Çocuklarla birebir iletişim, aile ziyareti, doğum günü organizasyon sorumlusu gibi kendinize uygun görev bulabileceğiniz bu güzel toplulukta eminim sizin için de ayrılmış bir koltuk vardır.

2-Çorbada Tuzun Olsun Derneği

çorbada tuzun olsun derneği

Destek veren bağışçı ve gönüllüler sayesinde yaklaşık 1300 gündür evsiz insanlara umut çorbası başta olmak üzere pilav, helva, tatlı gibi çeşitli yiyecekleri her akşam ulaştırıyor. Yiyeceklerin paketlenmesi, pişirilmesi, temizlik, düzen derken tüm işlerin altından kalkan bu gönüllülük esaslı topluluk yiyecek yanında kıyafet yardımlarını da kabul edebiliyor. Yaklaşık dört yıldır faaliyette olan bu dernek, her yeni gönüllüyle daha güçlü olacaktır. Siz de o gönüllü güçlerinden biri olabilirsiniz.

3-Sulukule Gönüllüleri Derneği

sulukule gönüllüleri derneği

Sulukule Gönüllüleri Derneği, risk altındaki dezavantajlı, ayrımcılığa maruz kalmış gruplarla çalışıyor. Daha çok hak temelli faaliyetler organize ediyor. Öğrencilerin okulu terk etmesini önlemeyi, kadınlar ve çocuk hakları konusunda farkındalık kazandırmayı hedefliyor. Sistematik olarak düzenlenen koşular, bireysel bağışlar ya da gönüllüler sayesinde her yıl yaklaşık 115 çocuk ve kadının hayatına dokunuyorlar. Sizin de derneğe yapacağınız gönüllüğünüz veya bağışçı yardımınız; hayatı değişen insan sayısına da bir adım olacaktır.

4-Empati

empati

2016 Yılında kurulan kuyruklu dernek Empati: Bireylerin ve kurumların; sokak hayvanlarıyla, doğayla toplumun farklı kesimlerinden insanlarla empati yeteneğinin geliştirilmesinde katkıda bulunan bir dernektir. Diğer tabirle bakıma muhtaç hayvanları daha iyi anlamamızı ve onlara hayatımızda yer açmamızı sağlarlar. Hayvan severlerin gönüllük esasıyla bir araya geldiği bu dernekte sadece hayvan bakımları yapılmıyor. Kınalıada’da faaliyet gösteren derneğin öğrenci ve üyelerinin düzenlediği panayırları da kaçırmamanızı tavsiye ederim.

5-Dem

dem

Dem ailesi, 2014’ten bu yana tematik diyalog alanları oluşturuyorlar; diyalogsuzluklardaki kök sorunları keşfediyor ve gönüllüleri ile birlikte sürdürülebilir çözümler için çalışıyorlar. İlk diyalog alanı olan işitme engelliler, sağırlar ve Türk işaret dili ile tam 16 proje yürütüyorlar. Bunun yanı sıra Dem Kafe’de işaret dili klipleri çekilip montajları oluşturulurken siz de diğer yandan kafe istasyonunda bir şeyler içebilir Türk işaret dili ve kültürü hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

6-Bir Dilek Tut-Make A Wish

make a wish

Bir Dilek Tut Derneği’nin asıl amacı hayati tehlike taşıyan, bir hastalıkla mücadele eden 3-18 yaş arasındaki çocukların kalplerinde yaşattıkları dilekleri gerçekleştirmektedir. Dileğinin gerçeğe dönüştüğünü görmek bir çocuk için unutulmaz bir deneyimdir; özellikle hasta olan bir çocuk için. Anne ve babalar için ise özel bir anı oluşturmanın zamanıdır. Her yıl yaklaşık 200 civarı çocuğun hayalleri gerçek oluyor. Sizlerin yer alabileceği görevler ise bağışçı olmak, doğum günün bağışlamak, koşucu olmak veya gönüllü olmak gibi çeşitli alanları kapsıyor. 200 çocuk hayalin gerçekleşmesi için şimdiden bekliyor, görev sırası bizlerde.

7-Aiesec

global volunteer

Üniversite öğrencileri ve mezunlar için sosyal sorumluluk ve profesyonel staj imkanları sunan şirketleri, sivil toplum kuruluşlarını farklı ülkelerdeki genç yetenekler ile buluşturan dünyanın en büyük gençlik organizasyonudur Aiesec. Eğer gönüllülük kısmına değinmek gerekirse Global Volunteer İle yurtdışında gönüllü olarak altı veya sekiz hafta süren sosyal sorumluk projelerine katılım göstererek birçok konuda dünyaya katkıda bulunabilirsiniz. Ekolojiden eşitliğe 17 küresel hedefi olan Global Volunteer Programı ile sen de bu gençlik hareketinde yer alabilirsin.

8-Bizbizze

bizbizze

Her kadının toplum için yapabileceği bir katkı mutlaka vardır. BizBizze Gönüllülük programı ile sahip olduğunuz hayat birikiminizi, bilginizi, emeğinizi aktarabileceğiniz ve sivil toplum kuruluşları ile aranızda bir köprü kuruyor. Vaktiniz ve isteğiniz varsa size çok şey yapabilme imkanı sunuyor. Kadınların çalışma hayatında ve toplumsal yaşamda daha güçlü ve etkili olarak yer alması için yürüttükleri çalışmalara BizBizze Üyesi olarak veya gönüllü olarak siz de destek verebilirsiniz.

9-Herkes İçin Mimarlık

herkes için mimarlık

Herkes için mimarlık derneği 2011’de İstanbul’da farklı uğraşlardan öğrencilerin, profesyonellerin bir araya gelerek ülke-dünya genelinde karşılaşılan sosyal sorunlara farkındalığı artırmak ve mimarlık, tasarım alanlarında çözüm yolları üretmek üzere hareket eden bir platformdur. Sadece İstanbul konumlu hareket etmeyip gönüllüleri ile ülkenin çeşitli yerlerinde öğrencilere etkinlikler düzenlenmiş ve mimarlık alanında bilinçlendirme çalışmaları yapmışlardır. Siz de duyuruları takip ederek çalışmalara katılmak için başvurabilir ya da maddi ve ayni destekte bulunabilirsiniz.

10-Tesad

tesad

Gönüllülük derneklerinden bahsederken Tesad’ı yazmamak olmazdı. Yapısı; tarih, ekonomi ve siyaset araştırmaları üzerine kurulmuştur.  Bilim ve aklın öncülüğünde çalışmalarını gerçekleştiren 3 yıllık bir dernektir.  Araştırmaların destekleyici unsuru ise toplumsal sorunlara inebilmek ve entelektüel bilgi birikimini birçok yolla artırmaktır. Siz de Tesad yapısının herhangi bir dalında gönüllü olarak temel etkinlik alanında yer alıp araştırma, çeviri veya listeleme de yapabilir ve toplumsal kalkınma çerçevemize bizimle birlikte bakabilirsiniz. Tesad sizlerle, bizlerle güzel.

Kaynakça

Yazar Hakkında