Ana Sayfa / Etkinliklerimiz / İstanbul’da Devam Eden Kültür Sanat Etkinlikleri-4

İstanbul’da Devam Eden Kültür Sanat Etkinlikleri-4

Hazırlayan: Özlem GÜL

KÜLTÜR SANAT
ETKİNLİK TAVSİYELERİ – 4

1. DEVLET TİYATROLARI SEZON OYUNLARI ( 21 EKİM – 29 EKİM )
• SEVGİLİ HAYAT ( 20-21-22 Ekim)

1922 yılı İzmir’inde, “Amane” kahvelerinde şarkı söyleyen Eleni ile sokaklarda yaşayan Lena’nın hayatları kesişir. İki kadın savaşın kaosunda, ‘gitmekle kalmanın’ sanrıları arasında kendi yazgılarına sürüklenir. Toprağından sökülüp atılanların kültürüne, müziğine ve trajedisine farklı bir bakış…

SÜRE: 1 sa 15 dk
Yazan & Yöneten : Funda Özşener & Metin Bilgin
YER: İstiklal Cad. Atlas Pasajı No: 131 Beyoğlu – İstanbul \ 0 (212) 244 52 56

PROFESYONEL (29 EKİM)

Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçevic, Yugoslavya’daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal-politik yaşamı, bir entelektüelin yaşam öyküsü içinde, karakomedi türünde ve ironik bir üslupla anlatıyor. 40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin süprizlerle dolu soluk soluğa izlenecek hikayesi.

SÜRE: 1 sa 45 dk
ÇEVİREN: BAŞAR SABUNCU & BİLGE EMİN
Yazan: DUŞAN KOVAÇEVİÇ
REJİSÖR: IŞIL KASAPOĞLU
YER: Bayar Caddesi, Buket Sokak, No:16 Kozyatağı/ Kadıköy/ İstanbul
KOZYATAĞI KÜLTÜR MERKEZİ

NOT: BİLET SATIŞI 16 EKİM 201 7 PAZARTESİ 10.10 TARİHİNDE BAŞLAYACAKTIR.

YAŞAMAK DENEN BU ZAHMETLİ İŞ (25-26-27-27-28-29 EKİM)

30 yıldır Leviva ile evli olan Yona, bir gece karısını terk etmeye yeltenir. Buna sebep olan sıkıntı ve bıkkınlık, onların özelinden, belki de yüzyıllardır kanayan bir yara olan “evlilik” ve yaşam üzerine yapılan bir sorgulamaya dönüşüverir. Kim için yapılır evlilik? Kadın ve erkek evlendikten sonra bir adanmışlıkla yaşamak zorunda mıdır? Bağlılık, gerekli ve olumlu bir etki midir, yoksa muhatabını sardıkça boğan bir canavar mı? Hep hayatı ıskalamaya mahkum muyuz? Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş, tüm bu sorgulamaların odağında duran çarpıcı bir kara mizah örneği.

SÜRE: 1 sa 15 dk
ÇEVİREN: NERMİN SAATÇİOĞLU
Yazan: HANOCH LEVIN
YÖNETEN: KEREM AYAN
YER: D.T. İstanbul Küçük Sahne . İstiklal Cad. Atlas Pasajı No: 131 Beyoğlu – İstanbul
Not:
2014 Yeni Tiyatro Dergisi Ödülleri,
Yılın Kadın Oyuncusu: Ülkü Duru

2. EMEK TARİHİ KONFERANSLARI (28 -29 EKİM)

Emek ve Cumhuriyet:
Türkiye İşçi Sınıfı Tarihine Eleştirel Bakışlar 1923-1980
DETAYLI BİLGİ : http://tarihvakfi.org.tr/HaberDetay/emektarihikonferanslari-iii/11115

3. HANEFİ YETER’İN 50 YILLIK SANAT YOLCULUĞU : EVVEL ( 31 EKİM -16 ARALIK)

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, yeni sezonun ilk sergisinde ressam Hanefi Yeter’i ağırlıyor. Eser çeşitliliği ve kompozisyonlarıyla dikkat çeken, yapıtlarının merkezine “insan”ı koyan sanatçının sergisinde resimlerin yanı sıra heykel ve seramik eserler de yer alıyor. İnsanın sosyal ve politik gelişmeler karşısındaki sorunlarını, hüzünlerini, sevinçlerini tuvaline aktaran sanatçının 50 yıllık birikimi ve üretimi bu sergiyle gözler önüne seriliyor. 1967 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun atölyesinde başladığı sanat eğitimini 1972’den itibaren Almanya’da sürdüren Hanefi Yeter, izleyen yıllarda insan figürleriyle zenginleştirdiği şehir temalı çalışmalar yaptı. Yeter’in bu dönemde ürettiği eserler, Türkiye’deki 80 İhtilali, işçi göçü, Çernobil, Berlin Duvarı’nın yıkılması gibi konulardan etkilendi. Almanya’da yaşadığı yıllarda tuval resimlerinin yanı sıra duvar resimleri de yapan sanatçı, aynı dönemde seramik, ahşap üzeri oymalı ve dekupeli resimler de çalıştı. 2000 yılında Almanya’dan Türkiye’ye dönen Hanefi Yeter, bu dönemde daha kişisel temalı eserler üretti. 2005 yılı sonrasında ise heykel çalışmalarına başladı. 90’ın üzerinde kişisel sergi açan, çok sayıda karma sergiye katılan ve eserleri çeşitli müze ve özel koleksiyonlarda yer alan Hanefi Yeter’in ‘Evvel’ adını verdiği retrospektif sergisi 31 Ekim’den 16 Aralık 2017 tarihine kadar İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir.
YER: İS SANAT ETKİNLİK SALONU
NOT: ETKİNLİK ÜCRETSİZDİR .

4. BAROK DÖNEMİNDEN ÇAĞIMIZA SÜİTLER (23 EKİM)

Bol ödüllü sanatçımız Toros Can bu konserde barok, romantik dönem sonrası ve 20. yüzyıl süitlerinden örnekler sunacak. Erken barok döneminin İngiliz bestecisi Henry Purcell’in dans süitleri ile başlayacak olan konser, empresyonist dönemin bestecisi Debussy’nin Bergamasque Süiti ile devam edecek. Clair de Lune’de olduğu gibi dans ve hareketten çok dinlemeye yönelik süitler halini alan bu dönemin sonrasında, 20. yüzyılda, savaş döneminin etkisi ile süitlerin ritminde dansa yönelik bir hareketlilik ortaya çıkmaktadır. Hindemith’in 1922 Süiti ve Schulhoff’un Partita (1922) olarak aynı adla besteledikleri iki süitini seslendirecek olan Toros Can, konserde bestecilerin ortak ve ayrı özelliklerinden ilginç noktalara da değinecek. H.Ü. Devlet Konservatuvarı’nda lisans eğitiminin ardından, Londra RCM’de lisansüstü, Texas-SMU Meadows Sanat Okulu’nda solistlik, Yale Üniversitesi’nde master ve Arizona Üniversitesi’nde doktora çalışmaları yapan Prof. Toros Can, Marguerite Long Piyano Yarışması’nda jüri üyeliğinin ardından, Paris Valiliği tarafından madalya ile onurlandırılmıştır.

Saat: 20.00

Toros CAN piyano

Program:

H. PURCELL Süit No. 4 La Minör
H. PURCELL Süit No. 7 Re Minör
C. DEBUSSY Suite Bergamasque
E. SCHULHOFF Partita
P. HINDEMITH 1922 Süiti, Op. 26

BİLET FİYATLARI: 20-25 TL

5. SHOSTAKOVİCH AKŞAMI – KONSER (28 EKİM)

Boğaziçi Kuartet, Rus besteci Dimitri Shostakovich’in eserlerinden oluşan bir repertuvarı dinleyicilerin beğenisine sunacak. Ayrıca konserde, konuk sanatçı piyanist Tuluğ Tırpan, Shostakovitch’in en seçkin eserlerinden biri olan Piyanolu Beşlisi’ni Boğaziçi Kuartet ile birlikte seslendirecek. Yeldeğirmeni Sanat’ın güzel atmosferinde yaylı sazlar kuarteti ve piyanonun eşsiz tınılarının harmanlanacağı bu hoş müzik akşamını siz sanatseverlere sunacak.

Boğaziçi Kuartet

Keman: Ceren Gürkan, Seda Subaşı

Viyola: Deniz Yücel

Viyolonsel: Erman İmayhan

Konuk sanatçı: Tuluğ Tırpan (piyano)

Bilet Fiyatları: Tam 20 TL, Öğrenci 10 TL

Biletleri Yeldeğirmeni Sanat gişesinden veya https://kkm.kadikoy.bel.tr/anasayfa.aspx adresinden satın alabilirsiniz.

Yeldeğirmeni Sanat gişesi Pazartesi ve Salı 09.00-17.30, Çarşamba ve Cumartesi 12.00-20.00, Cuma 12.30-20.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Hazırlayan Hakkında

TESAD Kültür Sanat Birimi