Ana Sayfa / Çeviriler / Haber Çevirileri / Avrupa / Gove’un İddiası: Chequer’in Antlaşması Brexit Sonrası Bozulabilir

Gove’un İddiası: Chequer’in Antlaşması Brexit Sonrası Bozulabilir

Çevre Bakanı, May’in Brexit’i başarıya ulaştırmak için izlediği yolun “günü kurtarmak” olduğunu söyledi.

Michael Gove, “Milletvekilleri, “Kriz Masası” kararlarını Brexit sonrasında iptal edebilir.” yönündeki açıklamasına ayrıca başbakanın önerisinin “şimdilik doğru olanı” yapmak olduğunu ekledi.

Brexit yanlısı Çevre Bakanı, düzenli olarak, İngiltere parlamentosunda bir çıkmaza sebep olmak yerine ya da genel seçimlere katılmaktan ziyade Brexit’i görebilmek için May’e arka çıkmaları konusunda milletvekillerine çağrıda bulundu.

Gove, “Eğer Avrupa Birliği İngiltere’yi zorda bırakmak için kurallarını değiştirdiyse, bu milletin kaderini çizmek ve ilişkileri potansiyel olarak değiştirmek parlamentoya kalmıştır.” dedi.

BBC muhabiri Andrew Marr Show tarafından yöneltilen, Başbakan’ın planı ile ilgili “kalıcılık” sorusuna “Evet, fakat önemli bir nokta var. Bu da, sonraki başbakanların Avrupa Birliği ve İngiltere arasındaki ilişkiyi her zaman değiştirebilecek olmasıdır. Fakat “Kriz Masası’nın” yaklaşımı “şu an için doğru olan” üzerine çünkü oylamaya uyacağımızdan ve  Avrupa Birliği dışında oluşumuzun yarattığı fırsatları kullanabileceğimizden emin olmalıyız.” şeklinde cevap verdi.

Gove, “İngiltere esneklik gösterdi ve şimdi Avrupa Birliği için istekli olma ve taviz verme zamanı.” dedi.

Kişisel olarak işbirliğine gittiğini söyleyen Dove, “Daha önce referandum sürecinde tartıştığım konularda oldukça açıktım. 6 Temmuz sonucunda görüşlerimden birini veya ikisini öne çıkarmalıyım. Meclisin sistemini kabul etmeliyim.” dedi.

“Kritik olan şey, düzgün bir şekilde ayrılmamızdır ve bunun referandumun emirlerini koruyan bir anlaşma ile olacağı kanısındayım.”

Eski Brexit bakanı David Davis dahil olmak üzere kriz masasının kararlarına karşı çıkan muhafazakar milletvekilleri gelecek haftalarda ülke genelindeki mitingler ile kamu muhalefetini hızlandıracaklar.

Davis eski UKIP lideri Nigel Farage ve “Milletvekillerinin Brexit Avrupa Araştırma Grubu” başkanı Jacob Rees-Mogg ile beraber tartışma platformunu paylaşacak. Diğer konuşmacılar Brexit yanlısı “Leave Means Leave” grubu tarafından organize edilecek. Bu grup içinde eski Brexit Bakanı David Jones ve eski Çevre Bakanlığı Sekreteri Owen Paterson ve işçi partisi milletvekili Kate Hoey yer alıyor.

Mitingler önümüzdeki Pazar günü Bolton kentinde Farage, Davis ve Hoey ile başlayacak. Organizatör etkinlik için biletlerin neredeyse bittiğini söylüyor. Diğer mitingler konservatif parti konferansı sürerken Birmingham şehrinde ve devamında Torquay, Bournemouth, Gateshead ve Harrogate şehirlerinde yer alacak.

“Leave Means Leave” başkan yardımcısı Richard Tice, “LML ülke çapında gezerek, Başbakanın Kriz Masasında alınan kararı bırakmasını ve 39 milyar Pound miktarındaki parayı kurtarması gerektiğini açıklayacak. Kampanya içerisindeki “muhalefet partisi” hali bu savaşın ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Parti politikaları, İngiltere’nin geleceği için en iyisinin garanti altına alınması uğruna bir kenara konuldu” dedi.

Liberal Demokrat Brexit sözcüsü Tom Brake, kabine bakanından gelen yorumların “iki yüzlülük ve vefasızlık” olduğunu belirtti. “Büyük ihtimalle seçenekleri tükeniyor. Önce Cameron, sonra Boris şimdi May. Eğer bu şekilde devam ederse bir sonraki “ülke” olacak.”

Gove ayrıca, Tori partisinin Avrupa Birliği Üyelerinin Macar hükümetine karşı yürütülen sansür uygulamasına karşı çıkmasından sonra Macaristan’ın aşırı sağcı Başbakanı Vikor Orban hakkında sorular aldı.

Buna karşılık Gove, Orban hakkında görüşleri olduğunu ama bireysel olarak liderlerin bir değerlendirmesini çizmeyeceğini söyledi. “Avrupa Birliği liderleri arasında bir skor tablosu çizip bu benim favorim veya bunun daha gelişmesi lazım demek benim işim değil. Çünkü işbirliği içindeki demokrasiye ve Avrupa Birliği üyeleri arasındaki ruh birlikteliğine inanıyorum” diye ekledi.

Gove değindiği noktalar sebebiyle derhal eleştirilere maruz kaldı. Konservatif aydın Iain Dale Twitter üzerinden “hayal kırıklığına uğradığını” belirtti. İşçi partisi milletvekili David Lammy ise “tamamen bir moral çöküntüsü” yorumunu yaptı.

Kaynak: https://www.theguardian.com/politics/2018/sep/16/chequers-deal-undone-after-britain-leaves-eu-michael-gove-brexit

Çevirmen Hakkında

Mert Öbek / TESA İngilizce Çevirmeni