Ana Sayfa / Yazılarımız / Siyaset / Fransa’nın Trump’ı Le Pen mi Fillon mu?

Fransa’nın Trump’ı Le Pen mi Fillon mu?

Yazan: Hatice Büşra TÜRK

AB’nin Fransa ile birlikte en etkili iki üyesinden birisi olan Almanya’nın yayın organlarından birisi olan Deutsche Welle’de yayınlanan Barbara Wesel imzalı bir analize göre[1] favori aday, eski başbakan ve Bordeaux belediye başkanı olan Alain Juppe ile eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’i eleyerek Cumhuriyetçi partinin (LR) resmi adayı olmayı başaran François Fillon, 2016’da seçim kazandıran akımı temsil eden liderlerden birisi.

Wesel’in böyle düşünmek için haklı sebepleri tabi ki var ama dünya kamuoyu bu akıma Fillon’dan çok Marine Le Pen’in dahil olduğunu düşünüyor. Wesel, Le Pen hakkında özel bir yorumda bulunmuyor ancak Fillon’u kıyaslarken  ikisinin birbirine benzer olduğunu ve Fillon’un savunduğu değerlerin Fransız halkının ihtiyaç duyduğu radikalleşme için yeterli olduğunu düşünüyor. Ona göre Fillon savunduğu bu değerlerle seçimi kazanabilir. Ancak her iki liderin de gelmesinin de Almanya ve Fransa ilişkileri için çok iyi olmayabileceğini düşünüyor, zira her iki liderde Rusya ile yakınlaşma fikrine soğuk bakmıyor.

Biz ise bu yazıda adaylık yarışında yaşanan süreçleri, Fransa’nın iç dış politikalarını, Wesel’in analizini de göz önünde bulundurarak kimin seçimleri kazanmaya daha yakın olduğunu analiz etmeye çalışacağız. Wesel her ne kadar Fillon’un Le Pen’i geçmek için daha radikal olmasına gerek olmayacağını düşünse de Trump ve Brexit zaferinden sonra analistlerin büyük çoğunluğu seçimleri Le Pen’in alabileceğini, ikinci turda işler değişecek olursa bile ilk turdan Le Pen’in zaferle çıkacağını düşünüyorlar. En azından dünya kendini Le Pen’in cumhurbaşkanlığına hazırlamış durumda ve tabi bu durumda Fransa’nın yaşayacağı Frexit oylaması ile AB’den ayrılmasına da.

Cumhuriyetçi Parti’de Adaylık Yarışı

Aslında çoğu kişi için favori aday yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere daha yumuşak politikalardan yana olan Alain Juppe’tu. Fransa’da adayları, partililerin belirlediği bir sistem var ve halktan destek almak için adayların yaptığı tartışmalarda Juppe önde görünüyordu[2] ancak ilk turu Fillon’un gerisinde tamamladı ve ardından ikinci turda Fillon’a karşı kaybetti.[3]

Fransa’nın merkez sağ partisi olan LR’da partinin başkanı olan Sarkozy ve favori aday olan Juppe arasında çekişme bekleniyordu. Fillon’un şansının daha düşük olduğu kanaatindeydi herkes lakin bu konuda yukarıda da söylediğimiz gibi beklenen olmadı. İlk turda üçüncü aday olarak kalan Sarkozy yenilgiyi kabul ederek cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine başbakanlık yapan Fillon’a desteğini açıkladı.

Juppe’dan biraz bahsedecek olursak bizim açımızdan en önemli olan görüşlerinden birisi onun da Sarkozy gibi Türkiye’nin AB’ye ait olmadığını düşünüyor olması. Ancak Sarkozy kadar radikal değildi Türkiye’ye karşı. Her ne kadar Türkiye ile yaşanan sürecin AB’ye üyeliği zorlaştırdığını söylese de Türkiye ile ilişkilerin kopmamasından yana. Çoğu lidere göre bu konuda daha ılımlı bir görüşe sahip olduğunu söylemek mümkün.

Günümüzün en büyük sorunlarından birisi olan Suriye konusunda ise Juppe, Suriye’nin geleceğinde Beşar Esad’ın yeri olmadığı konusunda Sarkozy ile hem fikirdi.[4] Juppe’un şu anki cumhurbaşkanı Hollande gibi Rusya ile mesafeli olmaya yönelik bir politikayı savunduğunu da bu nokta da eklemeliyiz.[5]

Kanaatimce Juppe’un önemli tespitlerinden birisi “Böyle devam edecek olursak iç savaşa sürükleniriz, ben sivil barıştan yanayım”[6] sözü olmuştur. Her ne kadar Fransızların yaşadıkları deneyimlerden sonra iç savaştan korkuyor olduğunu düşünsem de Juppe’un adaylık yarışını kazanamamış olması ve Le Pen’in görünen en güçlü aday olması, ki bu noktada Juppe’un bu sözü söylemesindeki en önemli noktanın ülkede giderek artan Müslüman düşmanlığının olduğunu ve Le Pen’in koyu bir Müslüman düşmanı olduğunu eklediğimizde, özellikle de Frexit gerçekleşirse yaşanacakların en iyi ihtimalle iç savaştan hallice olabilecek olması durumuyla birlikte tüm bunlar Juppe’un bu tespitinde çok da haksız olmayabileceğini gösteriyor olabilir.

Önemli adaylardan biri olan Sarkozy’e bakacak olduğumuzda solun muhtemel adayı olduğu düşünülen şu anki cumhurbaşkanı François Hollande’a karşı yoğun bir muhalefette bulunuyordu ve bu muhalefetin onun şansını arttırdığı düşünülüyordu. Zira Hollande, Fransız halkının gözünde pasif kalmış bir liderdi.

Döneminde yaşanılan Chalie Hebdo olayı[7] gibi pek çok terör olayı, Fransa’da yaşanan OHAL, Mitterand ve Chirac gibi politikacılardan ayrılan Ortadoğu politikası, işçilere yönelik hazırlanan ve Fransızların çoğu tarafından yoğun tepkiye sebep olan yasa tasarısı[8] gibi pek çok olay gerçekten Sarkozy’e destek kazandırdı mı %100 emin olamasak da François Hollande’ın destek almasına bayağı ket vuran gelişmeler olduklarından eminiz.

Sarkozy açısından üzücü olduğuna emin olduğumuz bir şey daha var ki o da kendisinin eski bir cumhurbaşkanı olmasının ona avantaj olarak değil dezavantaj olarak dönmüş olmasıdır. Zira kendisi pek çok konuda dönemi bittiğinde yargılanmış ve bazı davaları devam eden bir siyasi figür.

Sarkozy’e yapılan olumsuz eleştiriler arasında kampanyasının sloganı olan “Daha çok çalış, daha çok kazan” hedefini gerçekleştirememiş olması, döneminde işsizliğin %10’a kadar çıkması, bütçe açığının artması, 2012’de kendisine ayrılan kampanya bütçesini aşması, lüks bir yaşam tarzına sahip olması, adının karıştığı davalardan biri ile ilgili detayları ifşa etmesi için hakime baskı yapması[9], 2007’deki seçim kampanyasında Libya’nın devrik lideri Kaddafi’den destek aldığı iddiaları[10] gibi pek çok mesele bulunmakta.

Bunca olumsuz şeye rağmen Sarkozy’nin şansı nasıl yüksek bulunuyordu diye soracak olursanız burada LR’ın yerel seçimlerdeki başarısını görüyoruz. Lakin aynı seçimlerde Le Pen’in partisinin de oy oranını arttırdığı gerçeğini ihmal etmemeliyiz.[11]

Esas adayımız Fillon’a gelecek olduğumuzda Wesel’in de belirttiği gibi Le Pen’den çok da keskin hatlarla ayrılmadığını görüyoruz. Fillon’a genel olarak baktığımızda De Gaulle’cü anlayıştan geldiğini, güçlü merkezi bir devlet ile muhafazakar milliyetçi politikalara inandığını görüyoruz. Kamuoyu Fillon’u “Sosyal Gaulle’cülük” kavramı ile özdeşleştirdi.

Fillon’u Le Pen’e yaklaştıran olgulardan birisi 27 yaşından bu yana sürdürdüğü siyasi yaşamında AB’ye karşı kuşkuyla yaklaşmış olması ve 1992 yılında Euro’yu dolaşıma sokan Maastrich anlaşmasına “Hayır” oyu vermiş olmasıdır. Her ne kadar Le Pen gibi Frexit savunuculuğu yapmıyorsa da seçildiği takdirde Fransa’nın çıkarlarını AB’nin çıkarlarından üstün tutacağı kesin gibi.

Bu önermeye bir örnek olarak Wesel’in de bahsettiği Rus karşıtlığına karşı olmasını örnek verebiliriz. Zira Fillon Rusya’nın uluslararası toplumdan dışlanmasının daha tehlikeli bir durum oluşturduğunu ve bunun Fransa’nın çıkarlarına zarar vereceğini düşünüyor. Fillon’a göre “Avrupa için gerçek tehlike Asya kıtası”[12].

Paris’in Suriye politikasını da eleştiren Fillon Rusların ve İran’ın masaya çekilmesi gerektiği kanaatinde. Yine de Rusya hakkında hem Fillon’un hem Juppe’un hem fikir olduğu bir şey var ki o da Kırım’ın Rusya ile birleşmesinin kabul edilemeyecek olması.[13] Sarkozy ise onlarla bu noktada ayrışıyordu. Rusya’ya bağlanmayı seçmek Sarkozy’e göre Kırım’ın hakkıydı.[15]

Fransız liderlerin ortak paydada birleştiği bir nokta var ki, farklı yöntemlerle de olsa Rusya’yı karşılarına almamaları gerektiğidir.

Fillon’un inançlı bir katolik olması sol çevrelerce özgürlüklere tehdit olarak lanse ediliyor. Solcu gazetelerden Liberation bir manşetine dinin devlet işlerindeki öneminin artacağı kaygısını taşıdı. Fillon her ne kadar kürtaja karşı olsa da bu konuda ve eşcinsel çiftlerin evlat edinmeleri konusunda olumsuz bir yasal düzenlemede bulunmayacağını söylüyor. Bu konuda yasal olarak atmak istediği tek adım çocukların biyolojik annelerinin kim olduğunu öğrenmelerinin önünü açacak bir yasa değişikliği.[16]

Fillon’un ekonomik politikalarına baktığımızda ise İngiliz “Demir Lady” Margaret Thacher’ı örnek aldığını görüyoruz. Devleti küçülterek serbest piyasayı güçlendirme, kamu harcamalarını kısma, işverenlerin vergi yükünü azaltma, yüzde 20 olan KDV’yi 2 puan artırma, kamu sektöründe 35 saatlik çalışma süresini 39’a yükseltme, özel sektöre çalışma saatlerini artırma olanağı verme, emeklilik yaşını yükseltme gibi ultra liberal bir programa sahip. 5 yıl içinde 500 bin kamu çalışanının işine son verileceği vaadinde bulunuyor.[17]

Fillon’un Türkiye hakkındaki düşüncelerine baktığımızda ise onun da AB üyeliği konusunda Juppe ve Sarkozy’den farklı düşünmediğini görüyoruz.[18] Ayrıca Fillon, Ermeni Soykırımı iddialarına karşı da Ermenileri desteklemekte.[19]

Fillon Asya’nın yanı sıra İslami totalitarizmin ve ABD emperyalizminin de Avrupa’yı tehdit ettiğini düşünüyor.[20] Eğer Fillon seçilirse, Putin ile sol partinin temsilcilerinden daha iyi anlaşacağı kesin ancak bu konuda Le Pen’in eline su dökemez gibi. Trump ile arasını nasıl tutacağı ise tam bir muamma olarak karşımızda durmakta.

Sosyalist Parti’de Adaylık Yarışı

Maalesef Fransa’da sol için karanlık bir gün. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir sözünü burada kullanmak doğru olacak. Çünkü 2014’te yapılan bir anketin sonucu bugün bile Fransa’da solun durumunu anlatmaya haiz durumda. Bahsi geçen anket bütün sol partilerin birleşmesi halinde 2012’de %47 ile iktidar olan sol partinin en fazla %33 alabildiğini gösteriyor.

Bu sonucun nedenleri arasında tabi ki Hollande’ın vaatlerini gerçekleştirememiş olması, işsizliğin kronikleşmesi, istihdam politikalarının sonuç vermemiş olması, ekonomik krizin dar gelirlileri vurmuş olması sayılıyor.[21]

Sol için durum bugün bile o kadar umutsuz ki anketlerin sonucundan da etkilenmiş olduğunu düşünebileceğimiz Hollande yoğun tepkiler karşısında adaylığını koymayacağını açıkladı[22] ki bu durum genelde siyasiler arasında pek görülen bir durum olmama özelliği taşıyor.

Sol kanat için ise en ciddi görünen aday eski başbakan Manuel Valls. Hollande’ın başbakanlığını yürüten Valls’un da bu yarışta pek şanslı olduğu düşünülmüyor ancak yaşının bir politikacı için genç olduğunu göz önünde bulunduracak olduğumuzda kendisinin geleceğe dönük bir yatırım yaptığı da düşünülebilir zira Fransız politikacılar bunu çokça yapıyorlar. Kendilerini müstakbel cumhurbaşkanı olarak halkın zihnine yerleştirmeye çalışıyorlar.

Tahmin etmekte zorlanmayacağınız üzere Valls’da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı. Başörtüsü karşıtlığı gibi tutumları sebebiyle de solu birleştirme amacında olan Valls adeta bir “sağ parti lideri” gibi davrandığı gerekçesi ile eleştirilmekte.[22]

Bir de “Boyun Eğmeyen Fransa” hareketini kurarak sol partiden ve ekonomi bakanlığından ayrılan Emmanuel Macron var.[23] Yaşı ve düşüncesi konusunda onunda Valls ile aynı kaderi paylaşması oldukça muhtemel.

Assolist Le Pen’in Partisi Ulusal Cephe (FN)

FN’de bir başkan adaylığı yarışından bahsedemiyoruz zira senelerdir olduğu gibi tek bir aday var o da Le Pen. Le Pen’in Müslümanlara ve AB’ye karşıt olduğunu bir önceki yazımda da belirtmiş olmam gerek.[24] Rusya ile ilişkilerin iyi olması gerektiğine yönelik düşüncesi de çokça zikredilen durumlardan bir tanesi. Öyle ki bazı çevrelerce Trump için yapılan Putin’in adamı benzetmesinin aynısı Le Pen için de mevcut. Hatta Le Pen’in Rus bankalarından kredi aldığına yönelik iddialar Putin’in Avrupa’yı bölme ve Almanya’yı yalnızlaştırma politikalarında tabiri caizse piyonu olduğuna yönelik düşünceler dillendirilmekte.[25] Le Pen’in Kırım’ın Rusya ile birleşmesinin Avrupa tarafından tanınması gerektiğine dönük düşüncesi de bunda önemli bir etken olsa gerek.[26]

Le Pen, Almanya’ya karşı da çok sıcak bir tutum takınmıyor bu yüzden olsa gerek ki Wesel Fillon’un kazanacağına yönelik bir analiz yaparak ona Le Pen’e benzememesi gerektiğini öğütlüyor. Mülteciler konusunda Le Pen, Almanya’nın mültecileri köle gibi çalıştıracağını savunuyor. Onları Fransa’ya kabul etmeyi ise istemiyor. Mültecileri kabul etme konusunda Almanya’nın Fransa’ya baskı yaptığını düşünüyor.[27]

Trump ile çok benzeştiği noktalardan birisi ise radikal islamcıların sınır dışı edilmesine yönelik talebi.[28]

Le Pen’in AB’ye karşı olan politikalarını incelemeye devam ettiğimizde ise onun AB’yi “ABD’nin uşaklığını” yapmakla suçladığını görüyoruz. Ona göre ABD, NATO’yu Rusya’nın sınırlarına kadar genişletmeyi amaçlıyor. Ukrayna konusunda AB’yi, ABD’ye karşı duramamakla suçluyor. Avrupa’da bağımsız devlet kalmadı hepsi “Washington etkisi” yaşıyor diyor.[29] Bu noktada Le Pen’in Trump’ı destekliyor olduğunu bilmemize rağmen onunla olan ilişkisinin cumhurbaşkanı seçilmesi halinde nasıl olacağı merak konusu. Trump’ın Ortadoğu’dan ziyade Asya ve özellikle Çin ile ilgileneceğini göz önünde bulundurduğumuzda ve tabi ki Rusya’ya karşı ılımlı söylemlerdeki ortaklıkla beraber iyi bir ilişkinin meydana gelebileceğini ön görmek mümkün. Bu durumda Le Pen’i de Washington uşaklığı yapmakla suçlarlar mı?

Sonuç

Şu anda en güçlü iki aday olan Fillon ve Le Pen arasında Wesel’in de söylediği gibi çok keskin farklılıklar olmadığını görüyoruz. Zira Fillon aşırı sağcı olmasa da gerçek bir sağ lideri. Ancak tabiki farklılıkları da var. En şanslı aday olarak yorumlanan Le Pen için eğer Fillon ve Valls gibi siyasetçiler yerine Sarkozy ve Hollande rakip olsaydı şüphesiz Le Pen çok daha şanslı olurdu. Zira ikisi de halk tarafından deneyimlenmiş ve arkasında çok da mutlu bir Fransa bırakmamış liderler. Dolayısıyla Fillon’un adaylığı Le Pen’i çok daha zorlayacaktır.

Başlıktaki soruya dönecek olduğumuzda şahsi kanaatim; Trump ile özdeşleştirilecek birisi varsa bunun Fillon değil Le Pen olacağıdır. Nitekim Liberation’un da belirttiği gibi Fillon’un özdeşleştiği lider Trump değil Thatcher’dır. Thatcher’ın ekonomik politikalarının Birleşik Krallık’taki işçi kesiminden ne denli yoğun tepkiler aldığı ve politikaları sonucununda istifa etmek zorunda kalması da göz önünde bulundurulduğunda Fillon’un Thatcher’cı politikalardan yana olması ne denli rasyonel bir durumdur, bu da tartışmaya açıktır. Hollande’ın yaptığı düzenlemenin Fransa’da getirdiği sesi de göz önüne aldığımızda bu durumun Fillon için dezavantaj olabileceğini düşünüyorum.

Rusya yanlılığı durumu da Trump deneyimiyle de görüldüğü gibi Rusya’nın en öcü olduğu ülke olan ABD’de bile sonucu etkilemeye haiz olamadıysa Fransa’da da pek etkili olamayacaktır diye düşünüyorum. Nitekim hem Fillon hem de Le Pen bir Rusya karşıtı değil.

AB’de Le Pen ya da Fillon fark etmez, seçim sonrasında yalnız kalmış bir Almanya’ya bölünmese bile çatırdayan bir birliğe hazır olmalıdır. Le Pen seçilsin veya seçilmesin, gerek Fransa’da gerek Avrupa’da Müslüman karşıtı ve ırkçı eylemlerin artışı bu noktada malumun ilanıdır.[30]

Dipnot

[1] Analiz için bkz. http://www.dw.com/tr/yorum-brexit-trump-ve-fran%C3%A7ois-fillon/a-36556402

[2] Bkz. http://www.fransa24.com/cumhuriyetci-parti-cumhurbaskani-aday-adaylari-savasinda-2-raund- yine-juppenin/