Ana Sayfa / Çeviriler / Makale Çevirileri / DNA Testi Sonucu Salvador Dali’nin “Kızıyla” Arasında Bir Kan Bağı Olmadığını Gösteriyor

İngilizce aslından çeviren: Eray Konya

Falcı Pilar Abel, İspanyol sürrealistin tek çocuğu ve mirasçısı olduğunu kanıtlamak için 10 yıldır sürdürdüğü kampanyayı kaybetti.

Salvador Dali’nin yakın zamanda çıkarılan bedeninden alınan DNA kanıtları, eksantrik sürrealistin tek çocuğu ve varisi olduğu iddiasında bulunan kadının babası olmadığını gösterdi. Tarot kartları okuyan ve fal bakan 61 yaşındaki Girona’lı Pilar Abel, son 10 yılını, 1955 yılında Salvador Dali ve annesi arasındaki yasak aşkın meyvesi olduğunu kanıtlamaya çalışmakla geçirdi.
Haziran ayında Madrid’de görülen bir mahkeme, daha önceki babalık belirleme denemelerinin sonuç vermemesi üzerine, sanatçının vücudunun mezarından çıkarılmasını istedi. 1 ay sonra, uzmanlar, Dali’nin kendisi için memleketi Catalonia, Figueres’de tasarlanan kilise mahzenine, (ölülerin gömüldüğü) saç, tırnak ve kemik örnekleri almak için girdiler.

Ancak çarşamba günü, sanatçının mülkünü denetleyen ve bedeninin mezarından çıkarılmasına karşı olan Salvador Dali Vakfı, yapılan analizin Abel ile Dali arasında kan bağı olmadığını ortaya koyduğunu ifade etti. Vakıf, Ulusal Toksikoloji ve Adli Bilimler Enstitüsü tarafından yayınlanan bir raporun, Dali’nin, Abel’in biyolojik babası olmadığını belirlediğini söyledi.

Vakıfın beyanatında; “Bu sonuç, kurumumuz için sürpriz sayılmaz. Zira, daha önce de babalık iddiasını teyit eden herhangi bir kanıt bulunmamıştı.” denildi. “Vakıf, raporun artık suni ve gerçekdışı bir tartışmaya nihayet vermesi sonucu Salvador Dali figürünün bu tip asılsız tartışmalardan uzak kalmasından memnun” denildi. DNA örneklerinin kısa süre içerisinde geri gönderileceği ifade edilen beyanatta; “ Dali Vakfı, ayrıca Dali’nin olağanüstü sanatsal mirasının yönetimine, Dali’nin eserlerinin ve figürünün tanıtımına yeniden odaklanacakları için mutluluk duyuyor.” sözlerine yer verildi.

Abel, İspanyol gazetesi El Pais’e verdiği demecinde, ne kendisinin ne de avukatının henüz testlerin sonucunu almadığını söyledi. Abel: “Resmi açıklama yapana dek istediklerini söyleyebilirler.” dedi. “Ben saklanmıyorum ve olumlu-olumsuz veya geçersiz, netice her ne olursa olsun, sonucu tüm medyaya duyurmak için bir basın toplantısı düzenleyeceğim” dedi ve ekledi: “Şayet sonuç negatif çıkarsa bile, ben hala Pilar olarak kalmaya devam edeceğim” dedi.

Abel, kendisiyle sanatçı arasındaki benzerliğin çok belirgin olduğunu ve kaçırdığı tek şeyin Dali’nin bıyığı olduğunu söyledi. Abel ilk önce, baba tarafından anneannesi olduğunu düşündüğü kadından, sözde ebeveynini öğrendi. Abel, büyükannesinin ona; “Biliyorum, sen benim oğlumun kızı değilsin, sen o büyük ressamın kızısın. Ama yine de ben seni her şekilde seviyorum” dediğini iddia ediyor. Ayrıca Abel, torununun da babası gibi garip olduğunu söyledi.

10 yıl önce Abel’e, Dali’ye öldükten sonra takılan maskeye yapışan cilt, saç ve saç izlerinden DNA testi yapması için izin verilmişti. Ancak sonuçlar iddiayı kanıtlamaktan uzaktı. Örnek almak için yapılan ikinci girişim, sanatçının arkadaşı ve biyografi yazarı olan Robert Dechsarnes’in verdiği materyaller kullanılarak yürütüldü. Ancak her ne kadar Abel ikinci testin sonuçlarını alamadığını ifade etse de, Decharnes’in oğlu Nicholas, 2008’de İspanyol haber ajansı EFE ile yaptığı röportajda, testlerin negatif olduğunu testleri yapan doktordan öğrendiğini söyledi. DNA kanıtları Abel’in iddiasını destekleseydi, Abel, İspanyol devletine, Dali’nin kendi adını taşıyan vakfa, Dali’nin esin kaynağı ve eşi olan Gala’ya kalan servetinin dörtte birinin mirasçısı olacaktı.

Sürrealistin yaşamı ve ölümündeki olağanüstü efsaneye dair bu son yenilik, Dali’nin marka haline gelmiş bıyıklarının azrail (grim reaper) ‘in tırpanından kurtulması gibi, dünya çapında manşetlerden düşmedi. 1989 yılında ölümünün ardından Dali’nin cesedini hazırlayan ve mezarından çıkarılmasına yardımcı olan mumyalama uzmanı Narcis Bardalet, sürrealistin en tanınmış özelliğini (bıyıklarını) görmek için heyecanlandığını ve ona dokunduğunu söyledi. Bardalet, Katalan radyo istasyonu RAC1 e yaptığı açıklamada; “Bıyıkları, tam da sevdiği şekilde, kol saatlerinin 10 u 10 geçmesi gibi*, hala el değmemiş halde duruyordu. Bu bir mucize” dedi. “Yüzü azametli ipek bir mendille örtülüydü. Mendil kaldırıldığında, bıyıklarının hala bozulmamış olduğunu görünce hoşnut oldum. Epeyce etkilendim. Saçlarını da görebilirdiniz.” dedi.

*Çevirmen Notu: Saatler genelde 10:10’a ayarlanmış şekilde satılırlar. Bunun nedeni 10:10 saat aralığının reklamcılıkta estetikle bağdaştırılmasıdır.

Kaynak: https://www.theguardian.com/world/2017/sep/06/woman-salvador-dali-exhumation-not-his-daughter-dna-paternity-test

Çevirmen Hakkında

Eray KONYA