Lupin
Kaynak: Zeit Online

Centilmen Gangster: Lupin

Fransız edebiyatının usta hırsızı, Louvre’da bir mücevher soygunu ve başrolde Fransa’nın yıldızı Omar Sy: Netflix, “Lupin” ile “Ocean’s Eleven” filmini deniyor.

Fransız yazar Maurice Leblanc, 1905 ile 1935 yılları arasında kaleme aldığı yaklaşık 20 romanını, iki oyununu ve çeşitli kısa öykülerini, kahramanı Arsène Lupin’e adadı. İyi bir aileden gelen zarif, eğitimli usta hırsızı, 20. yüzyıl Fransız edebiyatının en başarılı eserlerinden biri olarak tanımlamak muhtemelen abartı olmaz. Bu centilmen gangsterin sadece anavatanında değil, yabancı ülkelerde de birçok hayranı var. Yıllar boyunca Hollywood filmlerinde, Japon mangalarında, video oyunlarında ve SWR radyo oyunlarında yer aldı. Netflix’in şu anda aynı isimli bir dizi ile uğraşması aslında oldukça mantıklı.

Ancak kahramanımızı bu sefer kuyruklu, silindir şapkalı ve tek gözlüklü olarak bekleyenler yanılıyor. 8 Ocak’ta beş bölümle başlayan serinin kahramanı (Ayrıca beş bölüm daha çekildi), pahalı spor ayakkabılar ve düz bir şapka giyiyor. Adı Lupin değil, Assane Diop (Pretty Best Friends’ten Omar Sy). Çocukken Senegal’den gelen babası ona Leblanc’ın romanlarından birini verdi ve o zamandan beri Arsène Lupin hayranı oldu. Bu o kadar ileri gidiyor ki, kendisi de yasallığın ötesinde çok fazla beceri ve karmaşayla dolu bir kariyer yolunu seçiyor. Ancak usta hırsızı motive eden şey, şahsi mal varlığını arttırmak değil. Assane’nin kökü gençliğine uzanan bir misyonu var.

Zengin sanayici aile Pellegriniler için şoför olarak çalışan babası -birçok geçmişi gösteren sahnede öğrendiğimiz gibi- kıymetli bir kolye çalmakla suçlandı, hapse atıldı ve orada intihar etti. Misilleme, Assane’nin planlarının arkasında yatan tek mantıktır; Her şeyden önce, vicdansız büyük girişimci Pellegrini’nin (Hervé Pierre) kendi sonunu kendisi getirmelidir. Kızı Juliette (Clotilde Hesme) bir zamanlar çalındığı iddia edilen kolyeyi Louvre’da, yeni kurulan vakfın yardımıyla müzayedeye çıkarmak istediğinde, Assane’nin aklına bir fikir gelir.

İşleri karmaşık hale getiren şey şu: Assane bir zamanlar Juliette ile bir ilişki yaşamıştır ve aslında eski karısı Claire (Ludivine Sagnier) ve Lupin hayranı olan ergen oğlu Raoul (Etan Simon) ile ilişkisini düzeltmeye çalışmakla meşguldür.

Louvre’daki muhteşem -ve aslında yerinde filme alınan- elmas soygunu, İngiliz George Kay (Criminal) ve Fransız François Uzan’ın sorumlu olduğu bu dizinin başlangıcına işaret ediyor ve aynı zamanda Louis Leterrier (The Transporter) tarafından yönetilen ilk bölümde yer alıyor. Birkaç yıl önce Sherlock’a benzer şekilde, edebi modeldeki vakalar, hayranlar için toplandı -örneğin, Leblanc’ın hikayelerinden biri olan Kraliçe’nin Kolyesi gibi- ve çok fazla şevk, hızlı kesintiler, teknik çanlar ve ıslıklarla çağdaşlaştırıldı ve günümüze getirildi. Lupin ile her şey artık kocaman bir kıyma makinesinden geçiyor çünkü Assane yalnızca kahramandan ilham alıyor. Bu arada dizideki tek Lupin hayranı o değil: Olayı soruşturan polislerinden Yusuf (Soufiane Guerrab) aynı zamanda klasiklerin hevesli bir okuyucusudur ve meslektaşları ve amirleri onunla alay eder ve onu görmezden gelir-Assane’nin eylemlerini bir araya getirip ona Lupin adını veren kişi de odur.-

Kanlı Sahnelerden Vazgeçme, Aşırı Şiddet ve Berbat Anti-Kahraman Pozlar

Assane’nin yakalanıp yakalanmayacağı sorusu elbette Lupin’de oldukça önemlidir çünkü onun her zaman herkesten birkaç adım önde olması ve zekâ açısından neredeyse aşılamayacağı gerçeği elbette dizinin bir parçasıdır. Yazarlar, bu önermeden bol miktarda anlatı sermayesi ve eğlence yaratır. Ses tonu (ve arka plan müziği) buna uygun olarak hafif ve esprili, daha eski moda, Ocean’s Eleven ve Sherlock gibi çılgınlıktan daha canlı ya da George Kay’ın senaryoları yazdığı Killing Eve gibi yıkıcı ve tuhaf.

Dizi, kandan, şiddetin aşırılıklarından ve berbat anti-kahramanlık pozlarından uzak durmasıyla son zamanların alışılagelmiş suç dizilerinde oldukça uzak ve neredeyse biraz eski moda görünüyor. Bu, ilk seri bloğun sonuna doğru gerginlik ve kasvetin artmadığı ve yakında gelecek beş bölüme atıfta bulunmayı amaçlayan uçurumdan çıkma olaylarının kullanıldığı anlamına gelmez.

Seriyi -son derece karizmatik ana aktörü Omar Sy’in yanı sıra- ayıran şey, gündelik ırkçılığa ve (sadece Fransız değil) yabancılara yönelik toplumsal ayrımcılığa da dikkat çekmesidir.

Bu sadece sürekli göz ardı edilen polis memuru Youssef veya sadece iş için kenara atılan (Anne Benoît dikkate değer bir konuk rolünde) bir araştırmacı gazeteci gibi figürlerde değil, aynı zamanda ana karakterin kendisinde de görülebilir. Assane, siyahi bir adam olarak dünyanın en ünlü müzesini soymak için her bir karmaşık girişiminde kendisinin tekrar tekrar görmezden gelindiği gerçeğini kullanıyor. Toplumun onu zorladığı bu karanlık varoluştan, bu dünyanın yozlaşmış elçilerinin maskesini çıkarmayı başarıyor.

Yazar: Patrick Heidmann

Kaynak: Zeit Online