Ana Sayfa / Haber Çevirileri / Avrupa / Brüksel Bürokratları Neden Halen Yolsuzluk Raporlarını Yayınlamıyor ?

Brüksel Bürokratları Neden Halen Yolsuzluk Raporlarını Yayınlamıyor ?

Çeviren: Buğra ÖZSAYDI

Yolsuzlukla mücadele konusunda kampanya yürüten bir grup ,Brüksel bürokratlarının yolsuzlukla mücadele konusunda neden hala bir rapor yayınlayı reddettiklerini bilmek istiyor.

Avrupa Birliği yetkilileri her iki yılda bir üye ülkelerinin rüşvet ve yolsuzlukla nasıl ve ne ölçüde mücadele ettikleri konusunda bir rapor yayınlama sözü vermişlerdi. Fakat 2014’te  yayınlanan ilk rapordan sonra herhangi bir rapor yayınlanmadı.

2016 yılında planlanmış bir güncelleme vardı ancak bu yılın Ocak ayında AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans tarafından aniden gündemden çıkarıldı.

Yolsuzlukla konusunda daha fazla şeffaflık isteyen grup, zaten derlenmiş olan bu bilgilerin son dakika hamlesi ile dosyadan çıkarıldığını söylüyor.

Bilgi edinme özgürlüğüne atıfta bulunarak  yolsuzluk konusunda Komisyona sürekli soru yönelten gruba, halkı endişe ve telaşa sürüklemek adına bir cevap verilmediği iddia ediliyor.

Access İnfo uzmanlarından Adreas Pavlou , bu raporların tümünün  ilk etapta halka açıklanacağı sözünün verildiğini, bu yüzden yetkililerin halen açıklama yapmamalarının hiçbir mantığa sığmayacağını söylüyor.Ve şöyle ekliyor: “Bunlar her halükarda açıklanacak bilgilerdi fakat kamuoyunda daha fazla soru işareti oluşturmamak adına aniden açıklamayı planlıyorlar.”

Avrupa’da hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukların geçmişe nazaran artıp artmadığı konusunda büyük bir soru işareti var. Bu yüzden bu raporlar Avrupa toplumu için oldukça önemli ve faydalı bilgiler içeriyor.

28 AB üyesi devletin yolsuzlukla mücadelede son durumların ne olduğu konusunda resmi bilgi edinmek için gösterilen büyük çabalar onları yayınlamayı reddeden Avrupa Birliği Komisyonu tarafından çöpe atılmış oldu.

Avrupa demokrasilerin karşılaştığı sorunlara bakıldığında AB Komisyonun yolsuzlukla mücadele raporunu yayınlamayı rafa kaldıran kararı kamu görevlilerinin faliyetlerine yönelik kamu güvenini azaltıyor.

3 yıl önce AB Komisyonunun yayınladığı yolsuzluk raporuna göre, yolsuzluk olaylarının Avrupa ekonomisine verdiği zarar yıllık 120 Milyar Euro.Yetkililer bunun önlenmesi ve cezalandırılması gerektiğini söylüyor.

Avrupa’da bu seneye kadar olan dönemde bir çok yolsuzluk skandalı patlak verdi ve bunların çoğu Romanyada meydana geldi.Fransız aday Francois Fillion’unda adı yolsuzluk skandallarında geçmişti.

Kaynak: http://www.euronews.com/2017/06/28/why-won-t-brussels-release-report-on-eu-wide-corruption

Çevirmen Hakkında

Buğra Özsaydı