Ana Sayfa / Çeviriler / Haber Çevirileri / Asya / Avrupa Kolay Bir Hedef ve Saldırı Altında
Xi Jinping Roma’da karşılama töreninde Kaynak Riccardo Antimiani

Avrupa Kolay Bir Hedef ve Saldırı Altında

Putin’in Rusya’sı, Xi’nin Çin’i ve Trump’ın Amerika’sı tarafından hedeflenen Avrupa’nın tek bir seçeneği var: Bir araya gelmek veya parçalanmak.

Yazan: Sylvie Kaufmann

Avrupa’yı bir radar ekranında hedef olarak hayal edin, her yerde kırmızı yanıp sönen uyarıları görebilirsiniz. Avrupa çok yönlü, karma bir saldırıdan geçiyor. Saldırganlar koordine değil ve amaçları değişebilir. Ancak bu yanıp sönen işaretlerin neyi temsil ettiği açık: Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Rusya arasındaki yeni büyük güç rekabetinde Avrupa av oldu. Zayıflayan bir Batı’ya olan siyasi bağlılığı, iç uyuşmazlıkları, cazip malvarlığı ve 500 milyon tüketici pazarı onu ideal bir hedef haline getiriyor.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping’in İtalya ve Fransa’ya yaptığı altı gün süren ziyareti, bu zayıflık ve zenginlik noktalarını test eden büyük bir gücün durum çalışması olarak okunabilir.

Tanıdık bir dost ve düşman olan Rusya, bir süredir iş başında. Moskova’nın, trollerden aşırı sağ ve düzen karşıtı partilere sağlanan desteklere kadar, demokratik seçim süreçlerini ve Avrupa Birliği’nin uyumunu baltalama araçlarındaki geniş yelpazesi artık politik alanımızın bir parçası.

Kırım’ın ilhak edilmesine yönelik beş yıl süren yaptırımlar, ne Kremlin’in Avrupa’daki işlerine karışma arzusuna zarar verebildi ne de Rusya’nın kazançlı iş yapmasını engelledi. Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’ne göre geçtiğimiz birkaç yıl boyunca Rusya, başta Avusturya, İtalya ve Hollanda olmak üzere kendisine diğer ülkelerden daha sıcak olan Avrupa Birliği ülkelerinde ekonomik ayak izini artırmayı başardı. Aktivist örgüt Avaaz tarafından yayınlanan bir başka raporda, Rus devlet medya kuruluşu olan Russian Today’in Fransızca versiyonu, Fransa’daki “sarı yelekler” protestoları hakkında gerçek ve sahte haberlerin yayılmasında aktif rol oynadı. İstasyonun en şiddetli çatışmalarla ilgili kesintisiz yayını YouTube’da oldukça popüler oldu.

Çin farklı bir yaklaşım kullanıyor. Yeni bir İpek Yolu kisvesi altında, Marco Polo taklidiyle Başkan Xi, Avrupa’yı Çin’e ekonomik olarak bağlamak istiyor. Bu, Atina limanını ve Güney Avrupa’ya açılan bazı önemli kapıları satın almak anlamına gelmekteydi. Yunanistan para için çaresizce her şeyi göze almıştı, Almanya da bunda bir yanlış göremiyordu. Şimdi daha kesin olarak Kemer ve Yol Girişimi olarak nitelendirilen yeni İpek Yolu, ayrıca, altyapı kurmaları için kendilerine yardımcı olmak için 16+1 (16 Avrupa eski Komünist devleti, 11 Avrupa Birliği üyesi ve Çin) adında bir organizasyon kurmayı da içeriyor. 16+1’deki küçük bir Avrupa Birliği ülkesinin başbakanı, “İki yıl içinde Çinli mevkidaşımla altı ikili görüşmem oldu” dedi. “Daha ne söylemeliyim?”

Daha da cüretkâr bir şekilde, Bay Xi’nin Avrupa Birliği’nin kurucu üyesi olan İtalya’ya yaptığı ziyaretin en önemli noktası, Kemer ve Yol Girişimi projesini onaylamak için bir Mutabakat Muhtırası imzalanmasıydı.

Artık az gelişmiş ülkelerin muhtevasıyla yetinmeyen Çin, yepyeni bir azimle Avrupa’nın kalbini hedefliyor: Washington ve Brüksel, İtalya’daki hamlesine duydukları hoşnutsuzluklarını dile getirdiğinde Pekin daha da inat etti. Sözde Avrupa’nın en büyük müttefiki olan ABD’nin Çin’de kendi mücadelesi var- Avrupa’da halihazırda ekonomik büyümeyi yavaşlatan ticaret ve teknolojik üstünlük üzerine mücadele eden büyük bir kavga. Normal bir dünyada, Washington Avrupalı ​​müttefiklerini mücadelesine dahil etmiş olacaktı. Ama bu normal bir dünya değil. Başkan Trump’ın Amerika’sı Avrupa’ya rakip veya vassal devlet gibi davranıyor.

Trump yönetiminden yeni bir zorbalık olmadan bir hafta geçmedi. Şubat ayı ortasındaki Münih Güvenlik Konferansı’nda Başkan Yardımcısı Mike Pence, Avrupa Birliği hükümetlerine İran nükleer anlaşmasından çekilmelerini ve Avrupalı ​​şirketleri de cezalandıran Amerikan yaptırımlarını “baltalamayı” bırakmasını emretti. Fransız ve İngiliz savunma yetkilileri, Suriye’ye kadar takip ettikleri Amerika’nın, Fransızların geride kalmasını rica ederken tek taraflı olarak birliklerini geri çekmeye karar verdiğinde çok öfkelenmişlerdi. Ve kapalı kapılar ardında Avrupa savunması hakkındaki gergin bir tartışmada, bilgi veren kimselere açık sözlülük sağlamak için verilen anonimlik imtiyazıyla konuşan kıdemli bir Amerikan diplomat, Batı Avrupalı ​​katılımcılara “Amerika Birleşik Devletleri’ne ve Başkan Trump’a duyarlı olmadıkları” hakkında sert konuşmalar yaptı.

Ardından, beşinci kuşak (5G) kablosuz ağlar geliştirmek için dev Çin teknoloji şirketi Huawei’nin seçilmesine karşıt uyarılar ve Amerika’nın Almanya Büyükelçisi Richard Grenell’den istihbarat paylaşımına kısıtlamalar getirme tehditleri geldi. Amerika Birleşik Devletleri’nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland, Brüksel’in Amerikan askeri projelerine katılımı sınırlaması halinde misilleme konusunda uyardı. Bay Trump, hassas ticari görüşmelerde ilerleme kaydedilmediği takdirde Avrupa’yı “şiddetli” ekonomik acı ile tehdit etti. Çok geçmeden, Bloomberg News’e Washington’dan gelen raporlara göre Trump’ın Amerikan askerlerinin konuşlandırılması için Avrupa ülkelerini faturalandırmak, ayrıca onları barındırmanın ayrıcalığını yüzde 50’ye çıkarmak istediğini bildirdi.

Avrupa yumuşak bir hedef. 28 devletten oluşan bir grup, ancak federal bir devlet değil, karmaşık karar alma süreci tarafından engelleniyor. Brexit kaosu kaçınılmaz olarak iz bırakacaktır. Fransız tarihçi Pierre Nora’nın da belirttiği gibi, bir zamanlar dünyanın ustaları olan Avrupalılar artık çevresine itiliyor.

Ancak Avrupa yenilgiyi kabul etmek zorunda değil.

Üst düzey bir Avrupa istihbarat yetkilisi son zamanlarda, Avrupa Birliği’nin karşı karşıya olduğu tehditler içinde, Rusya ve alt-sağ müdahalesi ve Amerika’nın “şirketlerimizi zayıflatmak için dünya dışı yasaların silahlandırılması” dahil olmak üzere uyandırma çağrısı yapıldığını söyledi.

“Avrupa ekonomik egemenliğimizi savunmalıyız” dedi. “Toplu olarak yeniden silahlanmalıyız.”

Bunun gerçekleşmesi için birlik ve siyasi irade esastır. Avrupa Birliği içinde olduğu gibi, bu çetin bir mücadele olabilir.

Avrupalılar bir uyandırma çağrısından daha fazlasına ihtiyaç duymaktalar. Daha büyük güçlerle rekabet ederek kıtanın parça parça doğranması ihtimalinin üzerinde düşünüp düşmeyeceklerine ya da kendi kaderlerini kontrol etmek için yeterli kolektif gücü ve sağduyuyu tekrar elde etmek isteyip istemediklerine karar vermeleri gerekir. 5G ağları bir test olacak. Huawei’nin teknolojik liderliğe sahip olsa da, güvenliği konusunda güçlü şüpheler devam ediyor: Avrupa alternatifleri var. Alman merkez sağ politikacı Norbert Röttgen’in Twitter’da belirttiği gibi “Avrupa bir aktör olmak için teknolojik yeterliklere sahip. Bu ise pahalı olurdu. Öyleyse siyasi soru: Bu fırsatı değerlendirmek mi yoksa geçmesine izin vermek mi istiyoruz? ”

Peki, Avrupa bu yeni dünyada hangi rolü oynayabilir? 5 Mart’ta Fransa’nın Başkanı Emmanuel Macron, Avrupa’da yayınlanan “Avrupa Rönesansı” için resmi bir çağrı yaptı. “Avrupa sadece ekonomik bir pazar değil. Bu bir proje.” diye yazdı ve Avrupa medeniyetinin “bizi bir araya getirdiğini, kurtardığını ve koruduğunu” ekledi. Almanya’dan Muhafazakâr Hıristiyan Demokratik Birliği’nin yeni lideri Annegret Kramp-Karrenbauer “Avrupa’yı istenilen şekle getirmek” başlıklı ölçülü bir tepkiyle, farklı bir vizyon ortaya koydu. Buradaki tezat stratejik vizyona karşı statüko vizyon olarak adlandırılabilir.

Bu iki yakın ve önemli Avrupa ülkesi arasında uzlaşma eksikliği, mücadelenin boyutunu gösteriyor. Gerçi Çin konusunda nihayet birlikte hareket etmeye hazır görünüyorlar. Çin’in bölücü stratejisine karşı atak hissiyle harekete geçen Başkan Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Birliği’nin yürütme kolu başkanını ilk başta Salı günü Paris’te Başkan Xi ile ikili bir toplantı olarak planlan toplantıda kendisine eşlik etmeleri için davet etti.

Bazı Avrupalı ​​liderler kıtalarını hala demokrasinin ve çok taraflılığın son savunucusu olarak görüyorlar. Ne yazık ki çok azı bu savaşa katılmak için birleşmeye hazırlar.

Türkan Babacan

TESAD İngilizce Çevirmeni