Ana Sayfa / Çeviriler / Haber Çevirileri / Avrupa / Asyalı Otokrat Yönetimlere Yönelik AB’den Gümrük Tarifesi Tehditi

Asyalı Otokrat Yönetimlere Yönelik AB’den Gümrük Tarifesi Tehditi

AB, güçlerini kötüye kullanan Asyalı liderleri ticaret tarifeleri koymakla tehdit ediyor; ancak bu hamle, tekstil imalatında bulunan birkaç bölge ülkesinin gelişimini de ateşe atacak.

AB geçtiğimiz ay Kamboçya’ya yaptığı açıklamada, temmuz ayındaki seçimlerin taciz ve baskı ile özleştirildiğini ileri sürerek,  “Everything but Arms” girişimi (çn. AB’nin geri kalmış üçüncü dünya ülkelerinin kalkınmasına destek vermek amacıyla bu devletlere tek taraflı sağladığı tarifesiz ihracat imkanı sunan imtiyaz projesi) kapsamında sunulan tarifesiz ihracat imkanlarını sonlandıracak bir sürecin başlatılacağını söyledi. Birlik, soykırım iddiaları nedeniyle Miyammar’ı da aynı şeyi yapmakla tehdit ediyor. Reuters’ın yayınladığı raporda listenin bir sonraki hedefi Sri Lanka olabilir.

Eğer AB dediğini yaparsa, çoğunluğu kadınlardan oluşan iki milyon kişiye istihdam sağlayan tekstil sektörüne zarar verme riski olan bir hamleye girişmiş olacak. Tarifesiz ihracat imkanı sunan girişim, birliği her üç ülke için de en büyük ihracat pazarlarından biri haline getirmiş ve bu ülkelere milyarlarca dolar gelir sağlamıştı.

İnsan Hakları savunucuları, Trump’ın içine kapanık Amerikasından insan haklarındaki liderlik rolünü giderek devralan AB’yi alkışlıyor. Ama aynı zamanda, iş dünyasından bir kesim bunu ters tepecek zararlı bir hamle olarak görüyor, ayrıca uzmanlar bunun köklü değişimlere öncülük etmesi husunda şüpheliler.

AB Marjinalleşiyor

Washington’daki Stratejik Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde Güneydoğu Asya Programının kıdemli üyesi Murray Hiebert’e göre; özellikle Çin, AB’nin yeni tarifeleriyle darbe alacak olan ülkelerden yaşayacağı ihracat kaybını doldurmak için adım atabilir.

Hiebert, “İnsan haklarına saygı duymaları adına hükümetlere baskı uygulamak son derece önemlidir, ancak hepsi için tek tip yaptırım uygulamak, Asyanın devasa çevrelerinde AB’yi marjinalleştirme riski taşıyor.” dedi.

Henüz çözüme kavuşmamış bir siyasal krizi tetikleyen, başbakanın devlet başkanı tarafından apar topar görevden alınması sonrası, Sri Lanka da derhal gözlem altına alındı. Ülkenin tekstil sektörü 600.000 insana iş sağlıyor ve ülke imalat endüstrisinin yaklaşık üçte birini kapsıyor.

Afrika Alternatifi

Söz konusu durum Kamboçya ve Myanmar’ı daha fazla endişelendiriyor.

Özellikle  Miyammarda, bu haber, ülkenin askeri yönetimden demokratik yönetime geçişi sonrasındaki on yıl boyunca ülkeye gelen pek çok yabancı firma için tam bir yıkım. Miyanmar’daki Avrupa Ticaret Odası(EuroCham Myanmar), AB’nin bu kararının 4 yıl içerisinde ülkedeki 450.000 bin tekstil işçisini işsiz bırakabileceğini açıkladı.

EuroCham Myanmar’ın yönetim kurulu başkanı ve Avrupa İş Örgütleri Ağı Genel Sekreteri olan Filip Lauwerysen’e göre, Avrupalı bazı şirketler AB’nin Miyammar menşeli ürünlere gümrük tarifesi koyması durumunda faaliyetlerini Afrikaya ya da başka uluslara kaydırabileceğini belirtiyor.

Lauwerysen açıklamasında birliğin “bu tip meselelerin üstüne gitme konusunda bütün mantığını yitirdiğini” ifade ediyor. “Myanmar, Çin ve Rusya tarafından ciddi biçimde destekleniyor ve bu tarz küresel ölçekli sorunlar karşısında eideki imkanlar ile bizim Avrupadan yapabileceklerimiz çok da fazla değil”.

AB verilerine göre, Myanmar’dan AB’ye yapılan imtiyazlı ihracat son yıllarda ikiye katlanarak, 2017 yılında 1.48 milyar dolara ulaştı. İktidardaki NLD Partisinin ekonomi komitesinde yer alan iktisatçı Aung Ko Ko açıklamasında, Myanmar’ın hatalı bir şey yapmadığı ve AB’nin de imtiyazlı muamelesini sürdüreceğinden emin olduğunu söyledi.

Ko Ko “Myanmar, AB üyelerine karşı hiç bir zararlı faaliyette bulunmuyor” diyerek, Avrupalı yetkililerin meselenin gerçek yüzünü görmek üzere hükümet tarafından davet edildiğini aktardı.

Sıkı Rekabet

Kamboçya için tekstil sektörü açık ara farkla en büyük ihracat kalemi durumunda, ve yaklaşık 750.000 Kamboçyalıya istihdam sunan 5 milyar dolarlık bir endüstri. Ana muhalefet partisi tarafından boykot edilen 1 Temmuz seçiminde partisi tüm sandalyeleri kazanan başbakan Hun Sen, AB’ye karşı sert bir tutum sergiledi. Ve böylece geçtiğimiz ayki görüşmelerde birliğe güven vermeyi başaramadı.

Kamboçyadaki Tekstil İmalatçıları Birliği, Avrupa Komisyonu ticaret komiserine yazdığı 20 Ekim tarihli mektupta, gümrüksüz ihracatın askıya alınması ve ya tek taraflı yaptırımların tekstil işçileri ve ailelerine ciddi zararlar vereceğini ifade etti.

“Kamboçya’nın son yirmi yılda, AB gibi kalkınma ortakları da dahil olmak üzere tüm paydaşların ortak çabalarıyla elde ettiği ilerlemeler, hızla silinip gidebilir”.

Kamboçya’nın sahil kasabası Sihanoukville’de 700 işçi istihdam eden fabrikanın sahibi We Group Ltd. nin CEO’su Eric Tavernier, AB’nin sıradaki vergi yükü için faaliyetlerinin sonu anlamına geldiğini kaydetti.

Tavernier, açıklamasında “Kamboçya, en ucuz olma özelliğini sürdüremeyecek ve böylece başka imalatçı ülkelerin ciddi rekabetiyle karşılaşacak” dedi. Ancak Tavernier da AB’nin tepkisini anlayışla karşılıyor. “Eğer ülkeler demokrasinin temel kurallarını benimsemiyorsa, onlara nasıl yardım eli uzatılabilir?”

Kaynak: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-11-08/the-eu-s-tariff-threats-against-asia-s-autocrats-risk-backfiring

Çevirmen Hakkında

Muhammed Recep Öztürk / TESA İngilizce Çevirmeni