Ana Sayfa / Haber Çevirileri / Avrupa / Almanya, ”Anti-Trump” Adayı Frank-Walter Steinmeier’i Cumhurbaşkanı Olarak Seçti

Alman parlamenterler meclisi Frank-Walter Steinmeier’i ezici çoğunlukla ülkenin bir sonraki cumhurbaşkanı seçti.
Almanya eski dışişleri bakanı Sn. Steinmeier, ABD seçim kampanyası sırasında Donald Trump’ı şiddetle eleştirdi.
Ağustos ayında Almanya ve diğer ülkelerdeki sağ kanat popülizmin yükselişi hakkında Steinmeier’e soru sorulduğunda onları, “korku ile siyaset yapanlar” olarak eleştirecekti.
Steinmeier aynı zamanda milliyetçi olan Alternatif Almanya Partisi’ni, Avrupa Birliği’nden çıkmak isteyen Brexit destekçileri ve Donald Trump’ın şu an ABD’de olduğu gibi nefret vaizcileri olarak gösterdi.
Günlük olarak çıkan Almanya’nın Berliner Morgenpost gazetesi, Sayın Steinmeier’i “Trump Karşıtı Başkan” olarak ilan etti.
Steinmeier 1260 oyun 931’i ile seçildi. Alman başkanının yürütme yetkisi az ancak önemli bir manevi otorite olarak kabul edilmektedir.
“Cesur olalım, çünkü o zaman gelecekten korkmak zorunda değiliz.” Steinmeier kabul konuşmasında bu cümleleri söyledi.
Dünyanın, “zorlu zamanlar” ile karşı karşıya olduğunu söyledi ancak Almanya’nın, işleyen bir demokrasi örneği olarak istikrar için savaşmakla yükümlü olduğunu sözlerine ekledi.
Steinmeier, savaş ve totalitarizmin üstesinden gelip, “Almanya, bu zor vatanımız, bu ülkenin dünyadaki birçokları için bir umut dayanağı haline geliyor bu harika değil mi ?” şeklinde açıklama yaptı.
Başbakan Angela Merkel, Steinmeier’i tebrik etti ve halkının büyük çoğunluğunun desteğini alacak olan  mükemmel bir cumhurbaşkanı olacağına inandığını söyledi.
“Bu Almanya için güzel bir gün.” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Steinmeier’i tebrik etti ve Kremlin’e davet etti.
Kremlin basınındaki habere göre Putin: “Steinmeier’in Almanya başkanlığı görevinin, Avrupa kıtasında ve dünyadaki istikrarı ve güvenliği güçlendirmek için Rusya-Almanya ilişkilerini ve çeşitli sektörlerdeki etkin işbirliğini iki ülkenin vatandaşlarının menfaatleri için teşvik edeceğine olan güvenini dile getirdi.”
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, tebriğini bir tweet ile paylaştı:
“Frank-Walter #Steinmeier’i Almanya Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden ötürü tebrik ederim.”
Sosyal Demokrat Steinmeier, Merkel’in merkez sağ ve merkez sol partilerin “büyük koalisyon” desteğini aldı.
Steinmeier uzun zamandır Almanya’nın en popüler siyasetçilerinden biriydi.
Merkel’in başkanlığında muhalefet lideri olarak 2005-2009 arasında ve tekrardan 2013’ten bugüne kadar dışişleri bakanlığı yaptı.Steinmeier aynı zamanda Ukrayna’daki uzun soluklu krize çözüm bulma çabası ısrarına oldukça saygı duyulmuştu.
Doğu Almanya’lı demokrasi yanlısı ve eski bir papaz ve olan 77 yaşındaki Joachim Gauck’un yerini almış olacak.  Gauck yaşı sebebiyle beş senelik ikinci bir dönem için adaylığını koymadı. Seçiminin, Eylül ayında Merkel’in dördüncü kez amaçladığı bir parlamento seçimi öncesinde koalisyon birliğinin son anlarından biri olması muhtemel görünüyor. İki taraf da “büyük koalisyon”da birleşmeyi ümit ediyor.
Çevirenler Hakkında

Atilla Arda Beşen