Ana Sayfa / Çeviriler / Haber Çevirileri / Avrupa / Air France’a Bağlı Havayolu Joon’da Endişe Kol Geziyor

Air France’a Bağlı Havayolu Joon’da Endişe Kol Geziyor

Fransızca aslından çeviren: Özen Ayşe ÖZBASA

Air France’a Bağlı Havayolu Joon’da Endişe Kol Geziyor

Air France’a bağlı şirket Joon’da hostes ve kabin görevlileri kaygılı.

18 ağustos tarihli bir mektupta, Joon’a bağlı 3 sendika, kabin görevlisi maliyeti bağlı olduğu Air France’tan %40 daha az olan Joon’u ağır çalışma koşulları sebebiyle kınadı. Bu durumda grev olası görünüyor. Bu gibi sorunların farkında olan yönetim ise özellikle faaliyet programlarının hafifletmesi konusunda önlemler almaya başladı.

Air France sendikalarının sorun yaratmayacağı bilindiği için, Air France’ın yeni Genel Müdürü Benjamin Smith’in görünüşe bakılırsa maaşlarla ilgili bir sorunu olmayacak. Ancak bağlı marka Joon da ayrıca hostes ve kabin ekibinin de sorunları ortaya çıkmaya başladı. Çünkü bir Air France kuruluşu olan Joon, bundan dokuz ay önce düşük maliyetli havayollarıyla rekabet edebilmek amacıyla gerek kısa mesafe gerek Basra Körfezi’ndeki taşıyıcaların bulunduğu uzak mesafe uçuşlarda ana kuruluşundan çok daha fazla miktarda maliyetlerini azaltmıştı.

Çok Çalış, Az Kazan

İsimlerini saklama talebinde bulunan işçi sendikalılar, kabin görevlilerin çok yoğun çalışma saatleri ve düşük maaşlardan ötürü yüksek memnuniyetsizliğini dile getirdi.

Uçuş süresi sınırlaması (FTL) olan Avrupa kuralları bazında konuşan sendikalılar, özellikle çok yoğun faaliyet programından şikayetçi oldular. Bu kural, uzun mesafeli bir rotanın ardından orta mesafeli günlük uçuşları bağlayabilmeye yönelik üst üste 11 gün kabin ekibini işe almayı mümkün kılıyor. Ayrıca kabin ekibi, pilotlardan daha kötü yerde kaldıkları için konaklama koşullarından da şikayetçi. Buna ek olarak da aylık yalnızca net 1.500 euro maaş alıyorlar.

La Tribune gazetesinin, 18 Ağustos’ta sendikalılardan edindiği mektupta aşağıdaki açıklamaya yer verilmişti: “Programların felaket derecede kötü yönetilmesi ve sağlanan koşullar toplumda büyük bir dengesizliğe sebep oluyor. Yorgunluktan kaynaklanan hastalık ve uçmak istememe izinleri giderek yaygınlaşıyor. Güncel durum ve empati kuramamak saygısızlık olarak nitelendirilmeye başlandı. Birçok meslektaşımız karşılaştıkları bu sorunlar yüzünden işi bırakmayı düşünüyor.”

Başka bir işçi sendikalıya göre, bu durum halihazırda istifalara ve iş bırakmalara sebep olmuş durumda ve grevler, ekimde gerçekleşecek profesyonel seçimlere kadar da devam edecek.

Kabin Ekibi Maliyeti Air France’tan %40 Daha Düşük

Air France’ın Joon’u düşük maliyetle rekabetini artırmak için kurduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu çabanın da büyük kısmı rekabet maliyetinin Air France’tan %40 daha fazla olduğu kabin ekibine harcanmıştır. Bunun sonucunda şirket, piyasadan bu kategori için harcamaları %40 oranında düşüreceği hüküm ve koşulları sağlayan kabin ekipleri işe almıştır.

Joon Yönetimi Sorunların Farkında

Joon Yönetimi’nin sorunların net bir şekilde farkında olduğu görülüyor.

Joon Operasyon Müdürü Sophie Bordmann bu konudaki görüşlerini La Tribune’e: “Joon, 6 ayda sahip olduğu 6-15 filosu ile seyahat eden ve yalnızca 9 ayda çok güçlü bir büyüme yaşayan, elbette mükemmel olmayan oldukça genç bir şirket. Yine de büyük sıkıntılardan ziyade ufak sorunlarımız var. Bu yüzden de süreci iyileştirmek için kabin ekipleriyle çalışıyoruz.” şeklinde ifade ediyor.

Bordmann’a göre istifa oranları %2’den az ve bu durum genellikle “bu alanda çalışmaya başlamış insanları ilgilendiriyor.” Diğer yandan, Bordmann Mart sonundaki uzun mesafe uçuşlarının başında bir çalışma duraksama zirvesi olduğunu kabul ediyor; ancak o zamandan bu yana Mayıs ayında uygulanmaya başlanan ilk gelişme önlemleri sayesinde “bu duraksama yerle yeksan oluyor.”

Bordmann sözlerine şu şekilde devam ediyor: “İşleyişimize, artı olarak dinlenme koşulları eklediğimiz Avrupa Uçuş Süresi Sınırlaması (FTL) kurallarını uygulayarak başladık. Yorgunluk analizi doğrultusunda görmek istemediğimiz noktaları çoktan düzelttik ve bu şekilde de ilerlemeyi umuyoruz. Çünkü artık her çalışanın dinlenme süreçlerindeki istenilen gidiş yerlerini ve tarihlerini dikkate almaya çalışarak istenilmeyen durumları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz ve bu konuda yorgunluk konusunun çizelgesinin oluşturulması için farklı bir şirketten de yardım istedik.”

Daha Fazla İstihdam?

Joon şirketinin iş gücü, FTL kurallarına göre ayarlandığından, bu kurallarda gerçekleşecek herhangi bir esneklik de doğrudan yeni iş alımlarına yol açacaktır. Dolayısıyla, sözleşme süresi daha kısa hale getirilmelidir. Son bir hatırlatma olarak, şirket yönetimi 2020’ye kadar 1000 kabin çalışanıyla devam etmeye bel bağlamış durumda, zaten bu 1000 kişinin 460’ı 10 ayda işe alındı.

Maaş konusuna gelince, Bordmann, yönetimin bu konuda henüz bir şey söylemediğini ancak iş görüşmelerinde bu miktarın ‘tutarlı’ bir şekilde belirtildiğinin altını çizdi. Ancak, Operasyon Müdürü, durumu, kabin ekibini eğitmek amacıyla en başında Joon’un çok fazla kişiyi işe almasının şirketi daha yüksek sayıda kabin ekibine dağıtmalarından ötürü faaliyete zorlanmasından kaynaklandığını belirtti. Aslında bireysel uçuşların saati öngörülenden daha azdı ve bu durum da faaliyete dayalı maaşın bir kısmını kesmiş oldu.

Yönetim, şirketin açılışıyla verilen 500-600 euro arasındaki istisnai prim sayesinde, Haziran ayından bu yana, işgücünün ve filo büyüklüğünün neredeyse aynı olduğunu ve kabin ekiplerinin, ödemelerinin yaklaşık %50sini elde ettiklerinin de altını çizdi. Ancak bu durum, Joon çalışanlarının, Air France çalışanlarına göre daha az para kazandığını savunan sendikalılar için yetersiz bir durum olmaya devam ediyor.

Kaynak: https://www.latribune.fr/entreprises-finance/services/transport-logistique/air-france-malaise-chez-les-hotesses-et-stewards-de-joon-le-feu-couve-788266.html

Çevirmen Hakkında

Özen Ayşe ÖZBASA / TESA Çeviri Birimi Yardımcı Direktörü