Ana Sayfa / Haber Çevirileri / Avrupa / Ahlak Yasası: Meclis, Siyasetçilerin Aile Üyelerini Kayırmasını Yasakladı

Ahlak Yasası: Meclis, Siyasetçilerin Aile Üyelerini Kayırmasını Yasakladı

Fransızca aslından çeviren: Özen Ayşe ÖZBASA

Fransız milletvekilleri Perşembe günü siyaset hayatı olan insanların akrabalarının milletvekili, bakan ya da yerel meclis üyesi olmalarını engelleyen yani aile işlerini yasaklayan yasa tasarısını oyladı. Milletvekilleri, toplumsal yaşamı ahlaki yönden ciddi bir şekilde etkileyen ve bakanların, milletvekillerinin ve yerel meclis üyelerinin ailelerine istihdam sağlamasını yasaklamak için tedbir olarak 27 Temmuz’da oylarını kullandı.

Bu öneri,Macron’un adayken dönemin eski Başbakanı ve başkanlık seçimlerinde Sağ’ın mutsuz adayı François Fillon’un aile üyelerine kurmaca şekilde iş verme iddiasına karşı verdiği sözün bir sonucuydu, Fillon ailesine peşkeş çekebilirdi.

Milletvekilleri, 3 yıl hapis ve 45.000€ para cezasını kapsayan öncelikle bakanlar, milletvekilleri ve son olarak yerel temsilciler için akrabaları kayırmayı yasaklayan kanunun ilk tasarısını kabul etti.

Hızlandırılan Usul

Meclis Hukuk Komitesi, Senato’nun çıkardığı ve ayrıma sebep olan “yakın aile” sayılanlara yani eş, ortak, partner, ebeveyn, çocuk, resmi nikahsız beraber yaşayanlara istihdamın yasak sayıldığı ancak ikinci dereceden akrabaların bu yasaktan hariç tutulduğu şeklinde çıkarılan ayrım yaratan tasarıyı tamamlamak için yasayı kabul etti.

Tasarı, Belediye başkanları ve nüfusu 20.000’in üzerinde olan belediyeler arası topluluk derneklerinde siyasetçinin ailesinin herhangi bir üyesine, eşinin ailesinin ya da kendi ailesinin eski bir üyesine toplumsal yaşamın şeffaflığı için Yüksek Otorite’ye (HATVP)[1]bir beyanda bulunma zorunluluğu getirmektedir.

Hükümet, iki meclis arasında sürekli mekik dokumak gereken süreyi azaltan hızlandırılmış bir usul kullanmaya karar verdi. Bu süreçte ortak hareket eden komitede, Meclis ve Senatoiki komisyona da uygun metinler geliştirmek için bir araya gelecek.

Bu metinler, ağustosun başına kadar Parlamento tarafından onaylanmak zorunda. Senato ile anlaşmazlık halinde ise son söz anayasaya göre Meclis’te olacak.

[1] HATVP: Toplumsal Hayatta Şeffaflık için Yüksek Otorite.,

Kaynak: http://www.france24.com/fr/20170727-assemblee-nationale-deputes-vote-interdiction-emploi-collaborateurs-familiaux-moralisation

Çevirmen Hakkında

Özen Ayşe Özbasa