Yolsuzluk: Fransa Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Sıralamasında 23. Sırada

Çeviren: Özen Ayşe Özbasa

Haber: Elodie Tymen / 25 Ocak 2017

Şeffaflık Derneği, 25 Ocak Çarşamba günü, dünyadaki yolsuzluk durumunu gösteren yıllık değerlendirmesini yayınladı. Fransa ise hâlâ 23. Sırada ancak puanı 2015’tekinden daha kötü.

Her yıl olduğu gibi Uluslararası Şeffaflık Derneği, 176 ülkenin yer aldığı bir yolsuzluk raporu yayınladı. Dernek, ülkeleri 0 ile 100 puan arasında değerlendirdi. Yani, bir ülke ne kadar fazla puan almışsa, o kadar az yolsuzluk yaşanmış demek oluyor. “Düşük puanlanmış bir ülke, sistematik işleyen rüşveti, yolsuzluğun cezasının eksikliğini ve yönetimin yararına olan şeylerle, halkın ihtiyaçlarının arasındaki uyumsuzluğu gösteriyor.

Fransa, 2015’te olduğu gibi 23. Sırada. Buna rağmen, geriye düşmese bile puanı düşüyor. 2015’te 100 üzerinden 70 olan skoru, şu an 69. Derneğin Fransa Başkanı Daniel Lebègue, Çarşamba günü France Inter radyosuna kamusal hayatın ve finansal ihmaller üzerine mücadelesinin 2013 yılındaki yasalardaki örneğini vererek: “Fransa son yıllarda yeni kanunlarda ve kurumlarda bir ilerleme kaydetti. Son birkaç aydır Fransız adaletinde ağır cezalar başladı: Jérôme Cahuzac, Claude Guéant… ve daha ciddi bir hale geldi.” açıklamasını yaptı. Aralık ayında ONG, Hollande yönetiminde kaydedilen ilerlemelere ve devletin zirvesini vuran çeşitli vakaların ardından eklenen teminatlarına dair bir rapor karşıladı.* Kurumsal yolsuzluğu hedef alan Sapin II Kanunu vurgulandı.

Danimarka ve Yeni Zelanda Zirvede

Nordik ülkelerin ilk sıralarda yer alması şaşırtmıyor. Uluslararası Şeffaflık Derneği’ne göre en az yolsuzluğa sahip ülke art arda üç yıldır 100 üzerinden 90 alan ve aynı puanı alan Yeni Zelanda’yla ilk sıraya yerleşen Danimarka oldu. 89 puanla takip eden Finlandiya ile ilk üç oluşmuş oldu. Ancak bu demek değildir ki Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin spesifik yolsuzluk dosyalarını yansıtmıyorlar, aksine hükümet tarafından şeffaflık, basın özgürlüğü, özgürlük haklarının kısıtlanmaması ve bağımsız yargı gösteriyorlar.

Diğer yandan on yıl üst üste Somali sıralamanın en aşağısındaki ülke. 11 puanlı Güney Kore’nin önünde 12 puanla Kuzey Kore, onun önünde de 13 puanla Suriye yer alıyor. Bu ülkeler yolsuzluk davalarında cezalardan muaf olunmasıyla, zayıf yönetim ve zayıf kurumlarıyla biliniyor. Sıralamada en büyük düşüşü 10 puan kayıpla 31. sıraya yerleşen Katar yaşadı. Bu ağır düşüş, mülteci işçilerin insan haklarının ihlallerinin yanı sıra büyük oranda 2022 Dünya Kupası organizasyonuna atfedilen yolsuzluk suçlamalarından kaynaklanıyor.

Trump’ın Kararlarının Işığında Amerika’ya Korku Veren Düşüş

Berlin merkezli Uluslararası Şeffaflık Derneği popülizmin ve yolsuzluğun karşılıklı beslendiği tehlikeli döngüyü kınadı, ABD Başkanı Donald Trump’ı bu konuda uyardı: “2016 büyük bir hayalkırıklığı yaratıp küresel yolsuzluğun ve sosyal eşitsizliklerin karşılıklı güçlendiğini gösteren bir sene oldu ve popülizmin artması için yeterli zemini hazırladı.” Ancak Dernek’te Araştırma Müdürü olan Finn Heinrich çarenin “popülizm” olmadığını söyledi: “Popülist despot liderler üzerine kurulu ülkeler (kendi kafalarında) sıralamalarda ciddi şekilde düşüş gösteriyor.” dedi.

UŞD bu arada Donald Trump’ın hareketlerine temkinli yaklaşıyor. Finn Heinrich: “İlk icraatları pek güven verici değil. Eğer birisi damadını “Baş Danışman” yapıyorsa, bu iyiye işaret değildir.” Heinrich’e göre eğer Donald Trump yolsuzlukla savaşma sözünü tutarsa, geçen sene 16, bu sene 18 olan sıralaması düzelebilir. Ancak eylemlerinin ışığında, bir düşüş yaşanmasından endişeliyiz.”

Kaynak

Çevirmen Hakkında

Özen Ayşe Özbasa
Bilkent Üniversitesi

Mütercim Tercümanlık

Bizi sosyal medyada takip edin
Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial