ÜRDÜN’DE IRAKLI HRİSTİYAN MÜLTECİLERİ BEKLEYEN HAYAT

Ürdün genelinde geçen yıl 14 kilise yüzlerce Hristiyan mülteciyi ağırladı. Bu kişilerin çoğu hala bu ülkede kalıyor. Amman’ın kozmopolit gökkuşağı caddesinde birkaç blok ötede olan St.Joseph Katolik Kilisesi ziyafet salonunda ailelerin sesleri yükselmektedir. Burası bir bayram veya bir düğün kutlamaları yerine Işid veya diğer adıyla Levant (ISIL) zulmünden kaçan ve geçmiş yıllarda beraber yaşamış 72 Iraklı Hristiyan mülteci için derme çatma bir ev olarak kullanılmaktadır.

Ağustos 2014 yılında Ürdün genelinde 14 farklı kilise kabaca bin Hristiyan Iraklı’ya kapılarını açtı. Bunların çoğunluğu Irak’ın kuzeyinden Musul ve Qaraqosh’tan kaçanlardır. Bir  yıl geçtikten sonra çoğu eğreti bir şekilde yaşıyor. Caritas, Uluslararası Katolik bir hayır kurumudur. Mültecilere yardım sağlıyor ve mülteciler de tahta kutularla bölünmüş odalarda yaşamaktadırlar

Kral II. Abdullah, sayıları çoğalan Iraklı Hristiyan mültecilere geçen sene uzun dönemli bir davetiye vermiştir. Baba Nour Al-Qusmusa, Iraklı Katolik bir rahip ve Amman’da yaşıyor. Ürdün hükümeti, yerel ana kilise, Caritas ve mülteciler arasında ara bulucu olarak hareket etmiştir.

Ürdün, geride kalan yaklaşık olarak 30 bin Iraklı mülteci için de ev inşa etmektedir. Kiliselerde korunaklı olanlar resmi bir şekilde çalışamıyor. Buradaki mülteciler günlerini ev işleri, yemek pişirme ve beklemekle geçiriyorlar. Birçokları batı ülkelerindeki akrabalarına katılmayı umut ediyor.

Vatikan, geçtiğimiz günlerde, hala bu kiliselerde yaşayan aileler için güvenli bir ev ve 12 aylık kira bedeli için mali destek sözü vereceğini açıkladı.

Suad Shamoon 63 yaşında, 67 yaşındaki Hinda Korgis ile oturuyor. Amman’ın St. Joseph Katolik Kilisesinde bir odayı paylaşıyorlar. İkisinin de batı ülkelerinde iskan olan çocukları var.

Korgis, çocuklarının Işid tehlikesinden önce Avrupa’ya taşındığını söylüyor. Ürdün’e yolculuk yapmadan önce kocası doğal nedenlerden dolayı ölmüştü. İsveç’te oğullarının yanına gitmek için başvuru yaptığını ama izin verilmediğini, pasaportunu büyük bir damga ile mühürlediklerini ve reddedildiğini söylüyor.
Karam Mar Zena, 5 yaşında. Diğerleri domino oynarken St.Joseph’te bir masada oturuyor. Ailesi, Hristiyanların başkenti olarak bilinen ve Musul’un 30 km dışında bulunan Qaraqosh’ta ki evlerinden kaçtıklarından beri yatağa işeme ve kaygı yüzünden çok acı çektiğini söylüyor. Ürdün’e gelmeden önce, Karam ve ailesi Kürdistan’da bulunan kalabalık bir kilisede 3 ay kalmışlardı.
Samir Attala ve Eşi Muna, oğulları yatakta uyurken onlar ayaktalar. Samir, çocuklarının geleceği için yurtdışına vize almanın ve oraya gitmenin tek seçenek olduğunu ısrar ediyor. ‘Ülkelerden biri bize merhamet edecek ve bundan eminim’ diyor. ‘Herkes Işid konusunda en çok kaybedenin biz Hristiyan olduğunu biliyor ve birileri bize yardım edecek ve başta Ürdün gibi, buna inanıyorum.’
Jinan Jajoo, 40 yaşında. 20 yaşındaki oğlu Edeyr ile St.Joseph Kilisesi’ninçatısında çamaşır asıyor. Ürdün’ün kısıtlı su tedariki ile mültecilere haftada iki kez banyo yapma ve bir kereliğine çamaşır asma izni veriliyor.
Suad Shamoon, 21 aylık Mariam’ın saçlarını kesiyor. Suad’ın St. Joseph’te aile üyeleri yok ama en kısa sürede vize verilip Amerika’daki oğullarının yanına gidecek. Suad ‘Hayatım burada beklemekle geçiyor ve her gün bana bir yıl gibi hissetiriyor.’ diyor.
Samir Awad, 30 yaşında. Amman Ashrafiya çevresindeki St. Ephraim’s Suriye Ortodoks kilisesi mutfağında öğle yemeği için servise yardım ediyor. Samir, arabasını, evini ve eşyasının çoğunu Işid ele geçirmeden önce kardeşi ile Musul’dan kaçtı.
Haneen, Raneen ve Savio, öğleden sonra St. Ephraim’in ziyafet salonu dışında oturmuş tavla oynuyorlar.
Martin Fowzy, 4 yaşında. Arkadaşları ile öğle yemeği hazırlanırken mutfakta duruyorlar. Çoğu günler, mülteciler günün ana yemeğinin pişmesi için sorumluluklar alır ve böylece tüm yemekler komün bir şekilde paylaşılır.
Yaldez Fowzy, odasında vejeteryan dolma hazırlıyor. Bir zamanlar burası St.Ephraim’in ofisi iken şimdi onun ve oğlunun ailesi için bir ev niteliğinde. Avusturya’daki yakınlarının yanlarına taşınmayı umut ediyorlar.
Mark Youssef, ailesi ile paylaştığı odada televizyon izliyor. Ülkede mülteci selinden dolayı Ürdün’ün eğitim sistemi kısıtlı kaynaklar yüzünden zarar görmüş.
Bushra Youssef, St.Joseph ziyafet salonundaki çok amaçlı odada saçını düzeltiyor. 60 ailenin paylaştığı bu alanda bir mutfak ve iki banyo bulunuyor.

Fotoğraflar: Kelly Lynn/ Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com/indepth/inpictures/2015/09/life-hold-iraqi-christian-refugees-jordan-150914112759635.html

Çeviren Hakkında

Mervan Nazım
İstanbul Üniversitesi
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Bizi sosyal medyada takip edin
Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial