Ana Sayfa / HABER ÇEVİRİLERİ / Avrupa / TÜRKİYE: AB’YE GİRİŞ SÜRECİ CANLANDIRILDI

TÜRKİYE: AB’YE GİRİŞ SÜRECİ CANLANDIRILDI

Ekonomik ve parasal politikayı ilgilendiren yeni bir fasıl açıldı. Halbuki, fasılın görüşmeleri yıllardır engellenmiş haldeydi.

AB’nin Lüksemburg başkanlığına göre, Avrupa Birliği ve Türkiye, senelerdir engellenmiş olan fasıllardan birini açarak, üyelik müzakerelerini Salı günü Brüksel’de canlandırdı. Açılan 17. Fasıl, ekonomik ve parasal politikayı ilgilendiren ve mülteci krizi konusunda Türkiye ile AB arasındaki işbirliğini kuvvetlendirmeyi amaçlayan bir olağanüstü Avrupa zirvesinden iki hafta sonra gerçekleştirilen hükümetlerarası bir konferans esnasında açılan bir fasıl.

Brüksel’deki Türkiye delegasyonu ‘AB- Türkiye ilişkilerindeki pozitif dinamik devam ediyor.’ şeklinde tweet attı. Türk hükümeti, Brüksel’e yüksek sayıda katılım sağladı ve Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği İşleri’nden sorumlu mevkidaşı Volkan Bozkır tarafından temsil edildi.

Önemli Bir Adım

‘Bu fasılın açılmasıyla birlikte, açılan fasılların toplamı 15’i buluyor.’ açıklamasını yapan Lüksemburg’un baş diplomatı Jean Asselborn, bir basın açıklaması sırasında, yeni bir momentumun ve Türkiye’nin üyelik sürecinin canlandırılmasının altını çizdi. Kendilerini tebrik eden Volkan Bozkır ise, ‘Bu, yaklaşık iki senelik bir çıkmazın ardından, üyeliğimizde önemli bir adım.’ şeklinde bir açıklama yaptı.

Lüksemburglu Bakan ise kendi açısından, ‘Şu kesin ki, Avrupa Birliği’nin göç, terörle mücadele, enerji güvenliği, ekonomi, ticaret ve iklim ve daha birçok uluslararası konuda, Türkiye gibi stratejik bir partnere ihtiyacı var.’ diyerek düşüncesini sıraladı. Buluşmadan hemen önce gazetecilerle gerçekleştirdiği bir buluşma sırasında, Jean Asselborn, Avrupalıların Türkiye’yi, göçmenlerin durmak bilmeyen akınını frenleme ve cihadist örgüt IŞİD’e karşı mücadeleyi yoğunlaştırma konularında ikna etmek için bir jest yaptığını açıkladı ve hatırlattı: ‘Biliyorsunuz ki, senelerdir tam bir engelleme var.’ Türkiye, üyelik müzakerelerini 2005’te başlattı; ancak özellikle Almanya ve Kıbrıs’ın karşıtlığı sebebiyle, üyelik görüşmeleri ayaklar altına alındı.

Metnin orijinal kaynağı: http://www.lepoint.fr/monde/turquie-le-processus-d-adhesion-dans-l-ue-est-relance-14-12-2015-1990016_24.php