Ortak Bir Dünya Saat Dilimi Ne Getirecek?

Almanca aslından çeviren: Açelya IŞIKGEL

Ortak  bir dünya saati ,Küreselleşen dünyada çoğu şeyi kolaylaştıracaktır; fakat çoğu bölgede insanlar, günün diğer zamanlar arasında gerçekleştiği gerçeğine alışmak zorunda kalacaktır.

25 Mart 2018 Pazar gecesi, bir kez daha yaz saati uygulamasına  geçilir – dolayısıyla  2: 00’yi gösteren saat  3: 00’e alınır. Bu nedenle gece bir saat kısalır. Sonbaharda, saatler normal haline geri alınacaktır. İnsanların çoğu buna kızarken bir kısmı da bu uygulamayı harika buluyor.Senede en az iki kez olmak üzere  , yaz saati uygulamasının kaldırılması konusunda  tartışmalar yıllardır sürmektedir.

Eleştirmenlerin bir argümanı, zaman değişiminden sonra artan kaza oranları. Avrupa Parlamentosu, 2018’in Şubat ayında, zaman değişikliğinin avantajlarını ve dezavantajlarını yakından incelemek ve gerekirse, yaz saatini ortadan kaldırmak için Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulundu. Hızlı karar alınmayacak fakat konu gündemde kalacak.

Yakın tarihlerde yapılan bir araştırmanın sonuçları, Almanların büyük çoğunluğunun  zaman değişikliğini ortadan kaldırmak istediğini gösteriyor. Forsa Enstitüsünün  anket çalışmasının sonuçları , ankete katılanların yüzde 73’ü ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılan saat uygulaması değişikliğine karşı çıktığını gösteriyor.

Buna göre, katılımcıların yüzde 27’sinin kış ve yaz saati uygulaması  arasında geçiş yaptıktan sonra sağlık sorunları ile karşılaştığı belirlendi. şikayetler Yorgunluk, uykuya dalmada sıkıntı ve konsantrasyon sorunları olarak belirtildi.

Yaz ve kış saatlerinden bağımsız olarak, bazı ülkelerde bulunan farklı saat dilimleri  burada veya orada başta seyehat ederken olmak üzere rahatsızlığa yol açabilmektedir.,  özellikle de seyahat ederken, en azından burada ve orada, rahatsızlığa yol açabilecek olan, sürekli olarak birkaç zaman dilimi vardır. Örneğin, ABD’de yedi saat dilimi ve Rusya’da on bir saat dilimi vardır, bunların her birinin arasında 1 saat  oynamaktadır.

Avustralya’da üç zaman dilimi vardır, ancak yaz aylarında beş olmaktadır.  Ve hepsi bu kadar da değil: bazı ülkelerde komşu bölgelere dahi 30 veya 15 dakika farklılık gösteren zaman dilimleri getirildi. Bütün bunlar küreselleşmiş bir dünya için oldukça can sıkıcı.

Bir gezegeni bir saat arayla eşit aralıklarla bölecek olsaydık,  24 saat dilimi olurdu. Çünkü Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi için 24 saat gerekiyor. . Aslında, bazı bölgelerde bir yamaç paçası gibi görünen, kenarların etrafından süzülen ve bazen kuzey-güneyden ziyade ülke sınırları boyunca ilerleyen 39 zaman dilimi vardır.

Bu karışıklık, yıllar önce Washington’daki Johns Hopkins Üniversitesinde çalışan  Steve Hanke ve Dick Henry adındaki iki bilim adamı  tarafından yapılan bir öneri dikkate alındığında çözülecekti.

Herkes İçin Aynı Saat Dilimi

İktisat ve astrofizik  alanlarında profesör olan bu iki bilim adamı ,  farklı perspektiflerden yola çıkıp aynı talebe sahiptir r: tüm zaman dilimlerini ve gün ışığından yararlanma zamanını ortadan kaldırmak ve her yerde ortak  küresel saat dilimini tanımak. Böylece tüm dünya vatandaşları aynı saat dilimine bakacak.

Prensip olarak, zaten böyle ortak bir dünya zaman dilimi vardır. 1884’te Washington Meridyen Konferansı’nda, Greenwich’in sıfır meridyeni olarak kabul edileceği  ve Greenwich Mean Time’ın (GMT) evrensel dünya saati olarak temel alınacağı kararlaştırıldı.

Başlangıçta, GMT, Greenwich Gözlemevi’nden gelen astronomik ölçümlerle belirlendi. 1972’den bu yana dünya saati atomik saatler tarafından belirlenmekte  ve Koordine edilmiş  Evrensel dünya saati (UTC) olarak adlandırılmıştır.

Uzayda, Koordine Edilmiş Dünya Saati Zaten Geçerli

Koordine edilmiş  Evrensel dünya saati, Hava trafiğinde, uzayda, bazı araştırma projelerinde ve internette  elbette kullanılıyor aksi takdirde büyük bir  karışıklık oluşurdu. Fakat aynı saat dilimini dünyanın her yerinde günlük yaşamımızda kullansak daha pratik olmaz mıydı  ?

Hanke ve Henry her halükarda, “bugün dünyada birçok şey evrensel işlediği için ortak bir dünya saatine ihtiyacımız doğuyor. ‘’ düşüncesinden ikna olmuş durumda.

Tabii ki, bu dünya saatinin gökyüzünde güneşin konumuyla ilgisi yoktur. Saat 12:00 artık her yerde öğlen olduğu ve güneşin gökyüzünde tepede olduğu anlamına gelmez. Gezegende nerede olduğuna bağlı olarak, akşam, sabah veya gece de olabilir.

Yeryüzündeki çoğu insan bu yeni saat dilimine alışmak zorunda kalacak. Hanke ve Henry her halükarda insanların bu saat dilimine  çabuk alışacağını düşünmekte.. Alarm saatinizi önceden saat 7’ye  değil saat 13 veya 18 olarak ayarlamanız gerekir.

Öngörülebilir bir gelecekte herkes için birleşik bir dünya zaman diliminin ortaya çıkması olası değildir. Direniş çok büyük olacaktır. Sonuçta, bazı bölgelerde yaşayanlar alışkanlıklarını koruyabilecekken, başka yerlerde çok büyük değişiklikler olacaktı.

Örneğin, UTC dünyaya gelmiş olsaydı, Singapur’daki “olağan öğlen” saat 7’ye gelecekti. Ve Yeni Zelanda’da saat 12’de  gece  yarısı olacaktı. Ortak bir dünya saati başlangıçta saatin sadece sayılardan ibaret olduğu ve günlük yaşamda hiçbir şey değiştirmeyeceği gerçeğine rağmen  alışılmış günlük hayatta ters düşecek.

Kaynak: https://www.msn.com/de-de/nachrichten/wissenundtechnik/was-uns-eine-einheitliche-weltzeit-bringen-w%C3%BCrde/ar-BBKstQO

Çevirmen Hakkında

Açelya IŞIKGEL / TESA Almanca Çevirmeni

Hacettepe Üniversitesi

Almanca Mütercim Tercümanlık

Bizi sosyal medyada takip edin
Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial