Duyurular
Ana Sayfa / HABER ÇEVİRİLERİ / Neden Oy Kullanırız ve Neden Oy Kullanmak Önemlidir?

Neden Oy Kullanırız ve Neden Oy Kullanmak Önemlidir?

İngilizce aslından çeviren: Reyyan ESEN

Neden Oy Kullanırız ve Neden Oy Kullanmak Önemlidir?

Neden Oy Kullanırız?

Adil ve açık bir süreçle hükümeti seçmek demokrasinin önemli bir parçasıdır. Sizin oyunuz da komşularınızın, eşinizin veya ebebeyinlerinizin oyu kadar önemlidir. Oy vermek önemlidir, çünkü hükümete iktidar hakkını veren oydur. Demokraside güç iktidara ancak halkın oylarıyla halk tarafından verildiği takdirde elde edilebilir.

Oy Verme Hakkı Nedir?

Oy hakkı medeni bir haktır, bu da politik bir hak olduğu anlamına gelir. Oy hakkı, diğer medeni hakların yanısıra, halkı devletin çok fazla kontrol sahibi olmasından korur. Çoğu ülkede, tüm yetişkinler cinsiyet, yaş veya ırk ayrımı olmaksızın oy kullanma hakkına sahiptir. Halkın oy kullanma hakkı olduğunda, hükümeti seçme sorumluluğu vardır. Bu demokrasinin temel prensibidir.

Kim İçin Oy Veriyorum?

Çoğu ülkede, belirli bir siyasi parti için oy verme, yerel bölgenizdeki parti temsilcisi için oy kullanılması ile gerçekleşir. Bir siyasi parti, seçimleri kazanmak için benzer düşünen insanların (politikacıların)seçimden önce gerçekleştirmek istedikleri fikirleri ‘manifesto’olarak adlandırılan bir belgede sunmaları ve birlikte çalışmaları sonucu oluşan bir ittifaktır. Bazı ülkeler, ülke hükümeti seçiminin yanısıra cumhurbaşkanını veya başbakanını da seçimle belirleyebilir. Bunun nedeni başkanlığın genellikle hükümetten ayrı bir siyasi kurum olmasıdır.

Ne Zaman Oy Kullanırım?

Seçimler her birkaç yılda bir gerçekleşir. Örneğin, Amerikan başkanlık seçimi her dört yılda bir yapılırken, Birleşik Krallık genel seçimleri her beş yılda bir yapılır.

Benim Oyum Ne İşe Yarar?

Çoğu ülke, belirlenmiş bir coğrafi bölgedekiparti temsilcilerinden biri için yerel halkın oy kullanmasına yönelik bir sisteme sahiptir. En fazla oyu alan aday kazanan adaydır. Bazı ülkelerde, oylar ulusal ölçekte sayılmakta ve daha sonra siyasi partilerin aldığı oy yüzdesine bağlı olarak adaylar arasında dağıtılmaktadır. Oyunuz oy vermeyi tercih ettiğiniz parti için sayılır.

Peki Neden Oy Kullanmalıyım?

Oy kullanma hakkı, ülke hükümetinin belirlenmesinde sizin de söz sahibi olmanızı sağlar. Bunun anlamı alınan siyasi kararda sizin de payınızın olması ve aynı zamanda hükümetin seçimden sonra manifestosuna aykırı gelmesi durumunda hesap sorulabileceğidir. En önemlisi, oylarını kazanarak halkın desteğini almış bir politikacının sizi temsil etmesine olanak sağlayan demokratik bir sürece katılıyorsunuz.

Kaynak: http://www.rightforeducation.org/all-topics/law-governance/why-do-we-vote/

Çevirmen Hakkında

Reyyan Esen / TESA İngilizce Çevirmeni