Katalanlar’ın Ayrılma Riski

Fransızca’dan Çeviren: Birgül Gülsün YILMAZ

​Bölgesel parlemento perşembe günü 155. maddenin uygulanmasının sonuçlarını duyurdu. Milletvekilli olarak gönderilenlerin çoğunluğu bunu cumhuriyetin bildirisi olarak ele aldı.

​Ayrılış mı seçim mi? Güvensizlik, anayasanın 155.maddesine göre İspanyol Hükümetinin kararından sonra bağımsız Katalanlar’a saldırdığı 21 Ekim cumartesi açıklandı ve 27 Ekim cuma Senato’da oylanacak. Son günlerde bağımsız Katalan bloklarının farklı aktörleri arasındaki toplantılar bölgesel olmayan hükümetlerin gelecek seferki durumlarını düzeltmek için durmaksızın devam ediyordu. Bunlar, Perşembe ve Cuma görüşülmek üzere bölge meclis genel kurul oturumunun sonunda açıklanacak olan Katalonya’nın bölgesel hükümetinde alınmasını sağlayan “Madde 155 uygulanması, sonuçları” ve “kamu menfaatine ciddi zararlar vermek “le suçlanan bölgenin vesayeti.

​Bu sabah üç seçenek gündemdeydi: bölgesel seçimlere davetiye, 155.maddenin uygulanmasının durdurulması amacında olan durum; 1 Ekimdeki yasal olmayan referandumun sonuçlarının uygulanması neticesinde cumhuriyetin bildirisi ve ayrılış sürecinin sonuna kadar gitmek, İspanyol yasalarındaki boyun eğmezliğin güçlü taşınırlığını takip etmek; açıklanan seçimlerin sembolik bağımsızlığın yeni açıklaması, 1 Ekim’in mandasına duyulan saygı arasındaki hile yapmasının sonucunda oluşan durum, yeni oy pusulası tarafından yeni bir krizin çıkması ve hapishane olayından kaçınma isteği. Ayrılış açıklaması durumunda, İspanyol devletinin genel sözcüsü; José Manuel Maza, başkaldırı için 15 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası olacağını açıkladı.

​”Başka seçenek yok

​Çarşamba sabah, seçime çağrı hala mümkün gözüküyordu, Katalonya başbakanı Carles Puigdemont Senato önünde 155.metnin reddedilişini savunarak yüzleşmesiyle kaçmayı bıraktı ama şu anda resmi bir açıklama yok. Sonuç olarak, İspanyol hükümeti daha önce de 155.metnin bütün şekliyle açıklanacağını öğleden sonra duyurdu. Madrid diğer taraftan değer biçti « İspanyol enstitüleri önünde açıklamanın yeniden reddedildiğini duyurdu, yerel başbakanların konferansının Ocak ayı gibi yapılacak olduğunu ve Mayıs’ta parlamento önünde ve Temmuz’da bölgesel finansman reformunun etüdü için uzman komisyonun katılımını reddedecek ».

​Aynı zamanda cumhuriyetin bildirisi çarşamba akşamı açıklandı. Katalan hükümetinin yardımcı başbakanı, Oriol Junqueras, Associated Press’e İspanya’nın bağımsızlıktan başka seçenek bırakmadığını açıkladı ve “Biz onların egemenliğiyle vakit kaybedemeyiz.”Diye ekledi. #CatalanRepublic » Twitter üzerinden Carles Puigdemont yayınladı. Bununla birlikte, toplantı bağımsızlığın önde gelen aktörleriyle saat 19’da. Eğer hiçbir karar alınmazsa da saat 2’den sabaha kadar sürecek.

​Yedi saatten daha fazla sürerse, bakanlar, iki partinin katılımcılarının oluşturduğu koalisyon Junts pel Si (Evet diyenlerle beraber), Carles Puigdemont’un Katalonya Demokratik Partisi (PDeCAT, sol) ve Katalonya Cumhuriyet Sol Partisi (ERC) –, Katalan başbakanı danışmanları, eski Katalan başbakanı Artur Mas, Katalonya ulusal örgütünün bağımsız kuruluşları ve Omnium Cultural, ortak bir pozisyon aradılar. Katalan hükümeti perşembe 26 Ekim, saat 10’dan itibaren toplanacaktı.

​PDeCAT bu konuda bölündü. Bu şekilde, Katalonya demokratik birliğinin eski başkanı (1980-2003) Jordi Pujol, ılımlı milliyetçilerle arzulu bağımsızlar bir arada yaşamaktaydı. Katalan şirketlerinin başkanı, Santi Vila, Katalan basınına göre bağımsızlık açıklaması korkutuyor.

​Katalan hükümetinin basını oldukça güçlü. Diğer taraftan PDeCAT ve ERC’nin istekli bağımsızları ve aşırı sağın bir kolu olan Popüler birliğin katılımı (CUP) ANC kuruluşları ve Omnium Cultural 1 Ekimdeki oylamanın sonuçlarını ele vermedi ve Katalan hükümeti kandırdı. Bu iki kuruluş cuma öğlen cumhuriyetin bildirisini yayınlamak için Katalan parlamentosu önünde toplantıya çağırdı.

​Diğer taraftan, Katalan patronası temsilcileri ve büyük şirketlerin temsilcileri, siyasetin sabitliği için endişeleniyorlardı ve yaklaşık 1500 şirket daha önceden kaçmıştı, üyeleri PDeCAT’i etkiliyor ve sivil Katalan toplulukları Katalan başbakanını kandırmak için arıyorlardı. Onların gazetesi La Vanguardia’ya göre “duvarın solunda” yer alan Katalan birincil söylemlerinden biridir.

Hastalık İzni

​Eski Katalan ekonmi bakanı ve Artur Mas’ın sol işgücü temsilcisi, Andreu Mas-Colell, 24 Ekim’den haberliydi, Katalan radyosu RAC1 üzerinden bir röportaj yaptı. “ne genellik, ne kalabalık bağımsızlık koşulunda olacak.” Ve belirtti: ” Devlet çok güçlü. Bağımsızlık bildirimi sembolik.”

​Bu şüpheyle birlikte bağımsızlığı savunanlar çok rasyonel ve parmaklar İspanya’nın 155.metni uygulamasının imkansız olduğunu söyleyeceğini savunuyorlar. Bölgesel dış işleri bakanı, Raül Romeva, 23 Ekim pazartesi doğruladı « Madrid’in emirleri takip edilmeyecek ” çünkü « insanlar, yıllar boyunca demokratik bir şekilde kendi istedikleri hükümeti seçtiler, parlamento da onların istediği gibi oldu.”

​Katalan halk radyosu ve televizyonu TV3 ve Catalunya Radyo yöneticileri şunun bilgisini verdi « İspanyol hükümeti tarafından empoze edilen haberlere itaat etmiyoruz » ve « müdahale »yi kabul etmiyoruz. Mossos d’Esquadra’nın temsilcileri, bölgesel polis, birçok hastalık izniyle karşı karşıya olan hükümet önüne geçti.

​Bununla birlikte, Katalonya’daki yetkililer arasında çoğunluk görülen sendikalar, üyelerine itaatsizlik çağrısında bulunmayacaklarını açıkladı.

​Bağımsızlar için, Katalan halkın desteği çok fazla. Dahası ortaya çıkarılan argüman İspanyol basını tarafından 24 Ekim’de açıklandı, Junts pel Si parlamentosu bağımsızlık bildirisi için yasal savunma olduğunu ve 155.maddenin uygulanmasının dirayetli vatandaş ve bağımsızlık ile mümkün olduğunu açıkladı.

​ANC altınlara sahipti ve daha önceden Pasifik direnci ve gelecek cumhuriyetin enstitüsünün savunması arasında bir toplantı olduğunu açıklamıştı ve CUP onları şiddetle savaşan toplantıları için tuttu.

​Paralel olarak, ERC ve PDeCAT 155.maddenin durdurulmasına hak kazanmak için bir tanıtım yaptı, bu tanıtım yapısal tribünler önünde oldu, yani geçen haftalardaki otorite tanınmadı.

Kaynak: http://www.lemonde.fr/europe/article/2017/10/26/a-la-veille-d-une-reunion-a-madrid-le-parlement-catalan-convoque_5205995_3214.html

Çevirmen Hakkında

Gülsün Yılmaz
Galatasaray Üniversitesi – İktisat Bölümü Mezunu

Bizi sosyal medyada takip edin

Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial