İtalya Seçimlerine Damgasını Vuracak İsimler

Fransızca aslından çeviren: Özen Ayşe Özbasa

Son 2 haftadır seçim anketleri İtalya’da yasaklandı. Ancak 4 Mart Pazar günü gerçekleşecek vekil ve senatör seçimlerinin kritik geçeceğini bilmek için alim olmaya gerek yok. Çünkü, ilk olarak, hem nisbi hem çoğunluk oyuna dayanan gözden geçirilmiş bir seçim sistemiyle karşı karşıyayız. Ancak özellikle de siyasi yapının parçalanmış olması ve uyuşmayan çıkarlarla oluşturulan koalisyonlar yüzünden bu seçim kritik geçecek.

En gözde adaydan en dışlanmışa, seçim kampanyasına damgasını vuran ve geleceğin başbakanı ya da ağır toplarından olacak insanlara kısaca bir göz atalım:

• Luigi di Maio, yunus
  • Matteo Renzi, İtalya’nın nefret edebileceği adam
  • Silvio Berlusconi, ebedi hayalet
  • Matteo Salvini, aşırı sağdan arınmış
  • Pietro Grasso, Asi
  • Emma Bonino, pasionaria
  • Giorgia Meloni, fevri

Luigi di Maio, yunus

5-Star Movement leader Luigi Di Maio attends a political rally in Naples, Italy February 12, 2018. REUTERS/Ciro De Luca

5S ( Beş Yıldız) Hareketi savunucularından 31 yaşındaki Luigi Di Maio, kendisinden uzaklaşan bu hareketin kurucusu Beppe Grillo ile bir tezatlık içerisinde. Bu Napoliten eski siyasi sınıfın olayların karşı çıkan protesto partisinin güven veren yüzünü temsil ediyor ve seçim anketlerinde %27 ve %29 arası bir oy bekleyen ilk parti oldu.

Liberal di Maio, bu seçime M5S aktivistlerinin %82’sinin başbakanlık görevine aday olarak seçtikleri çevrimiçi bir oylamayla damgasını vurmak istiyor. Gerçek bir rekabet ortamının olmadığını savunan aleyhinde küstahça konuşan insanlar onun için muhtemelen dil bilgisi hatalarından ötürü “Dilek kipi Louis” diyor. Profesyonel olarak yalnızca Napoli’de San Paolo Stadyumu’nda güvenlik görevlisi tecrübesi var. Eski neo-faşist İtalyan Sosyal Hareketi’nin eski liderlerinden birinin oğlu olan Luigi di Maio, M5S’in kabul edip köleleştirici saydığı “popülist” kavramını çürütmektedir. Mezun olamamış eski hukuk öğrencisi Maio, aşırılık yanlısı ve Avrupa karşıtı olan bir İtalya istemiyor.

Hareketin ortodoks sol kanadını rahatsız etme riskinden ötürü, konuşmasını artık mümkün olmayan avrodan çıkışa ve programını gençlere 780 avro aylık vermesi üzerine yoğunlaştırdı.

Matteo Renzi, İtalya’nın muhtemelen nefret edeceği adam

Italian former premier and leader of the Italian Democratic Party Matteo Renzi addresses a rally ahead of March 4 Italy’s general elections, in Rome, Tuesday, Feb. 27, 2018. (Ettore Ferrari/ANSA via AP)

İlk başta İtalya siyasetinin sevilen çocuğuydu. Ancak yüksek gerginliğe sebep olan eski devlet başkanı, ülkeyi olduğu gibi geriye götürdü. 43 yaşındaki Renzi’nin halen genel sekreteri olduğu Demokrat Parti (merkez sol) düşmeye devam ediyor ve 2014’te %40’a karşı %22-23 hedefi bulunuyordu.

2013’ün sonunda partinin başına geldiğinde, Floransa’nın belediye başkanıyken partisindeki kabile reisçiliğini ezip geçeceğine dair söz vermişti. Gözde bir aday olmayışının sebebi olarak kibri ve biraz otoriter olması gösteriliyor. Ayrıca tutmadığı sözleri ve partisini dahil ettiği olayları var. Anayasa değişikliği yasası, Aralık 2016’daki referandumda temyize gidilmeden reddedildi ve başbakanlık görevinden erken ayrılmak zorunda kaldı.

Bazılarına göre dinamik, iddialı, güce aç olan Renzi, bütün kartlarını oynamadı. Silvio Berlusconi ile kurumların reformu konusunda birlik içindeler ve seçim anketlerinin sonuna gelene kadar büyük çoğunluk elde edilmezse, bir koalisyon olacak gibi görünüyor.

Silvio Berlusconi, ebedi hayalet

Forza Italia leader Silvio Berlusconi gestures during a meeting in Rome, Italy, March 1, 2018. REUTERS/Alessandro Bianchi

Geçtiğimiz 25 yılda İtalya’nın tarihi karıştırılıyor. 81 yaşındaki “timsah” siyasi olarak birçok kez dibi gördükten sonra yeniden ön plana çıkıyor. Ukala lider geçenlerde “Ben iyi bir şarap gibiyim. Seneler geçtikçe iyileşiyorum ve şu an mükemmelim” şeklinde bir tweet attı.

2017’de yasal duraklamalarından uzun uzun bahsedilen dava, vergi kaçakçılığıyla kesin mahkumiyetle sonuçlandı. Berlusconi, 2019 yılına kadar herhangi bir resmi görevden de mahrum edildi.

Berlusconi İtalya’da seçilemez ancak aynı zamanda “kaçınılmaz” da. “Ölümsüz” Forza İtalya (Haydi İtalya) Partisinin başında ve seçim beklentileri %16-18 arasında. Kuzey Ligi ve Fratelli l’Italia (neo-faşist parti) ile sağcı bir koalisyonu kurmayı başardı.

Eğer çoğunluk sağlanırsa, başbakan seçecekler. Berlusconi hali hazırda yavru atını seçti bile: Avrupa Parlementosu Başkanı Antonio Tajani.

Matteo Salvini, aşırı sağcılıktan arındı

Lega Nord far right party leader Matteo Salvini address supporters during campaign rally on Piazza Duomo in Milan on February 24, 2018 a week ahead of the Italy’s general election. Italy stepped up security for mass demonstrations by far-right and anti-fascist groups across the country on February 24, 2018 as tensions rise ahead of next week’s general election. Matteo Salvini, the head of The League, will attend a demonstration in Milan. The far-right group formerly known as the Northern League is part of former prime minister Silvio Berlusconi’s right-wing coalition, along with Brothers of Italy. / AFP / Miguel MEDINA

17 yaşında Kuzey Ligi’ne katılan Salvini, bu seçim kampanyası için Kuzey Ligi partisinin “Kuzey” sözcüğünü, hükümet programı imzaladığı sağ kanat rakibi Berlusconi’yi geçebilmek için kaldırdı. %12-14 seçim beklentisi olan Lig’in son haftalarda oyu mülteci ve emniyetsizlik konulu kampanyası sayesinde yükseldi.

Neredeyse 45 yaşında olan Salvini Milan’da doğup büyüdü. 2004’te bu ünlü AB muhalifi Avrupa Parlementosu’na girdi. 2013’te kamu fonlarının zimmete geçirilmesiyle itibarı sarsılan partisinin başına geçti. 2013’te %4’ü geçemedi.

Kuzey Ligi’nin asıl yanılgısından ötürü Salvini partinin federalist ve Brüksel karşıtı (AB) ayrılıkçı tutumlarından vazgeçerek söylemini değiştirdi. Fransız Ulusal Cephesi’nin müttefiki, Putin ve Trump hayranı Salvini “yasadışı” olarak bahsettiği mültecilere, İslam’a, merkezcilikten epey uzak bir tarzda kendisine fazla “laik” gelen Marine Le Pen’in partisine düşmanca saldırmakta.

Bu yuvarlak suratlı sakallı adam Twitter’daki 640 bin ve Facebook’taki 2 milyondan fazla olan takipçisine mesajlarıyla sesleniyor. Belli grupları rencide etmemeye özen gösteren üslubu çok da umursamayan bir tarzla Pazar günü “bir darbe” olmasını ve Berlusconi’ye şu ana kadar söylenenlerden daha fazlasını olmasına istiyor: İçişleri Bakanlığı!

Pietro Grasso, Asi

Italian Senate President and leader of “Free and Equal” (Liberi e Uguali) party, Pietro Grasso, attends an electoral meeting in Rome, Thursday, March 1, 2018. (Luigi Mistrulli/ANSA via AP)

İtalya ayrıca bir asiyi de içeriyor ve lideri Senatonun eski Başkanı Pietro Grasso’dan başkası değil. 73 yaşındayken “Anti-mafya” hareketi hükümetin hayalkırıklığına uğrattığı birçok sol eğilimli “Özgür ve Eşit” adı altındaki solcuları Demokratik Parti’den uzaklaştırmaya çalışmıştır.

%6lık oy beklentisi de bir tesadüf değildir. Eğitime ve araştırmaya öncelik verdiği kampanyasında büyük bir çevresel düzenleme de yer almaktadır.

Emma Bonino

Emma Bonino, leader of the ‘ +Europa ‘ (More Europe) party, arrives at a press conference ahead of the March 4 Italian political elections at the Foreign Press Club in Rome, Friday, Feb. 16, 2018. (AP Photo/Domenico Stinellis)

4 Mart’taki seçimlerden 5 gün sonra 70. Doğum gününü kutlayacak. Eski Avrupa Komisyonu yetkilisi ve Dışişleri Bakanı hâlâ İtalya’nın en gözde siyasileri arasında yer alıyor. “Beni bu kadar sevmeyin, bana oy verin” diye ekliyor Bonino ve 2015’te konulan akciğer kanseri teşhisine karşı verdiği savaşla damga vuruyor.

Kürtaj, boşanma, vicdani ret ve onurlu bir şekilde ölmek için mücadele eden Bonino, mültecilerin entegre edilmesini ve Avrupa projesini destekleyeceğinin sözünü geçen aylarda verdi.

“Avrupa’dan Fazlası” hareketi merkez solda yer alan ve %3 barajını geçme hedefinde olan Matteo Renzi ile ittifak olduğu bir hareket. Eğer başarırsa, Demokratik Parti’nin politikasını değiştirmesi için bir tehdit olabilir.

Giorgia Meloni, fevri

Brothers of Italy’s Giorgia Meloni arrives at a media event for center-right leaders, including Forza Italia’s Silvio Berlusconi and League’s Matteo Salvini, ahead of the March 4 general elections, in Rome, Thursday, March 1, 2018. (AP Photo/Domenico Stinellis)

Kampanyasının akışı Truin’de, şehrin Eski Eserler Müzesi müdürü Christian Greco karşısında gerçekleşti. Aşırı sağ partili (Fratelli d’Italia) Meloni, Arapça konuşan ziyaretçilere sunulan indirimi şiddetle protesto etti. Sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan bu görüntü de 41 yaşındaki adayın, eski başbakan Berlusconi’yi anımsatıyor.

Partisi, müttefikinden daha az federalist ve %5 gibi bir oy beklentisi var bu da neo-faşist Forza Nuova ve CasaPound sayesinde. Eğer sağ kanat mutlak çoğunluğu elde ederse, bu oy ona hükümette bir seçim şansı sunabilir.

Kaynak: http://www.lemonde.fr/europe/article/2018/03/03/en-italie-les-personnalites-qui-vont-marquer-les-elections_5265307_3214.html

Çevirmen Hakkında

Özen Ayşe ÖZBASA / TESA Çeviri Birimi Yardımcı Direktörü

Bilkent Üniversitesi

Mütercim Tercümanlık

Bizi sosyal medyada takip edin
Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial