Ana Sayfa / ETKİNLİKLERİMİZ / İşte Karşınızda BEATLES !

İşte Karşınızda BEATLES !

Hazırlayan: Çisem Zeybekoğlu

Tüm dünyaya, dünyalara ve hatta bizzat bizim dünyamıza dokunan güzel grup Beatles! Tabi ki Beatles, anlatmakla bitecek bir grup değil; ancak biraz bahsederek onları anmış olalım istiyoruz. Ve işte karşınızda Beatles..

1-BÜYÜK TANIŞMA

Büyük Elvis akımından etkilenen o dönemin her gençleri gibi John Lennon da Rock’N Roll’un etkisindedir. Henüz on altı yaşındayken arkadaşı Pete Shotton ve Bill Smith ile neyin tohumlarını attıklarını bilmeden “The Quarrymen” adlı grubu kurarlar. 1957’de John Lennon’un katıldığı bir partide Paul McCartney ile tanışması, bildiğimiz anlamda Beatles grubunun çekirdeğini oluşturur. Gruptaki eleman değişiklikleri sürerken bir sonraki yıl Beatles dörtlüsünün diğer büyük ismi George Harrison’ın katılmasıyla ilk demo kaydedilir.

2-PLEASE, PLEASE ME VE PEŞİ SIRA GELEN BAŞARILAR

Grup ilk single’ı olan Love Me Do’dan sonra ikinci single’ı Please, Please Me’yi çıkararak listelerde ikinci sırada yer alır. Hemen ardından ilk albümlerini de aynı adla çıkarırlar. Bu sayede İngiltere’de “Beatlemania” dönemi olarak adlandırılan Beatles çılgınlığı başlamış olur.

3-AMERİKA SERÜVENİ

Amerika’ya açılan grup, “I Wanna Hold Your Hand” parçasıyla kısa sürede bir milyon kopya satmış; çıktıkları ilk canlı yayın, yetmiş dört milyon kişi tarafından izlenmiştir. İlk Beatles filmi olan A Hard Day’s Night, iki dalda Oscar’a aday gösterilmiş, filmde Beatles üyeleri de rol almıştır. 1965’te “Yesterday” parçası radyolarda en çok dinlenen şarkı olmuştur. Tüm bu başarıların yanı sıra Amerika’da yapılan bir röportajda John Lennon’ın “The Beatles şu an İsa’dan daha popüler.”, demesiyle gruba tepkiler yağmış; plakları yakılmıştır. John Lennon söylediğinden ötürü özür dilemek zorunda kalmıştır.

4-THE WHİTE ALBÜMÜ

Başarıları tüm hızıyla süren grup The Beatles (The White) albümünü çıkardı. İki disk olarak çıkan albümün en önemli özelliği, her üyenin kendi tarzlarını şarkılarına yansıtmasıydı. “Bir albümde dört solo” olarak nitelendirilen albümün ardından grup birlikte röportaj vermemeye ve televizyona çıkmamaya karar verdi. Bunda en büyük etkenlerden birisinin John Lennon’ın kız arkadaşı Yoko Ono’nun kayıt esnasında stüdyoda bulunması ve gerekenden fazla tavsiye vermesi olduğu söylenir. Oysa grup stüdyoya kız arkadaş veya eş getirmeme konusunda anlaşmış; ancak John Lennon bu kuralı yıkmıştır.

5-SORUNLAR BAŞLIYOR

27 Ağustos 1967 yılında grup menajeri Brian Epstein’ın ölümü John Lennon’ı çok etkilemiştir. Artık Lennon, hevesini kaybetmiş ve verimli çalışmalar ortaya koyamamaktadır. Yine de McCartney grubun akıbeti için çabalarından vazgeçmemiştir. John Lennon’la beraber Apple prodüsiyon şirketini kurduklarını açıklamışlarsa da hem menajerlerinin ölümü hem de tecrübesizliklerinden ötürü işletme sağlıklı işler gerçekleştirememiştir. Grup kendine yeni bir menajer bulmuş; fakat kısa sürede menajerin para çaldığını öğrenmeleriyle ikili arasındaki gerginlik iyice artmıştır.

6-DAĞILMA DÖNEMİ

Grupta yaşanan anlaşmazlıklar çoğalırken gerek ölen menajerlerinin yerine yenisini bulma sorunu yaşamaları gerekse George Harrison’ın bestelerine yer verilmemesi gruptaki sorunların çözülememesine sebep oldu. 1969 yılında John Lennon, Yoko Ono ile evlendikten sonra gruptan ayrıldığını açıkladı. 1970 tarihinde George Harrison’ın bestesi olan I Me Mine kaydedilmiş son Beatles bestesidir. Bu parçadan birkaç ay sonra ise Paul McCartney, basın toplantısı yaparak grubun dağıldığını açıklamıştır.

7-PAUL MCCARTNEY ÖLDÜ MÜ?

Büyük bir Beatles dedikodusu olan bu iddia, 1966 yılında McCartney’nin sinirle stüdyodan çıkıp dikkatsizliği sonucu bir arabanın çarpmasıyla ölmesi üzerinedir. Dedikodunun dayandığı bazı ipuçları da mevcuttur. “I’m So Tired” parçasının sonundaki anlamsız sözler tersten dinlendiğinde “Paul is a dead man, miss him, miss him (Paul ölü bir adam, onu özlüyoruz)”, dediği rivayet edilir. İkinci iddia, Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band albüm kapağındaki mezarda “Paul” yazdığı iddiasıdır. Son olarak Abbey Road albümünün kapağındaki fotoğrafta sadece McCartney’nin ayaklarının çıplak oluşu, diğer ipucudur. Hint öğretilerine göre çıplak ayak ölümü simgeler. Grup üyelerinin 1968’de arkadaşları Maharishi Mahesh Yogi ile Hindistan’a gidip meditasyon çalışmaları yapmış olması bu iddia üzerine düşünmemize neden olmuyor değil. Ancak tabi ki bunlar yalnızca birer iddia. Paul McCartney Beatles’tan bize kalmış, yaşayan son iki efsaneden biridir. Daha da uzun uzun ömürleri olsun dileriz.

8-SONRA NE OLDU?

Grup dağıldıktan sonra tüm üyeler solo albümlerini yayınlarlar. Grup üyelerinden Ringo Starr’ın bir parçasında Lennon, Harrison ve Starr biraraya gelirler. Bazı şarkılarda McCartney’nin de yer almasıyla sevenleri arasında Beatles’ın yeniden toparlanma umutları filizlenmeye başlar. Lennon ve McCartney de birlikte kayıt almışlarsa da bu kayıtlar yayınlanmamış, Beatles da tekrar bir araya gelmemiştir.

9-LENNON’IN ÖLDÜRÜLÜŞÜ

Her Beatles üyesi gibi John Lennon da kendi kariyerinde ilerlemeye devam ediyordu, oldukça da iyiydi. Ancak 1980’de, kendisinin hayranı olduğunu iddia eden Mark David Chapman tarafından vurularak öldürüldü. Bilincinin yerinde olup olmadığını kontrol etmek için adını soran polise ise içimizi sızlatan şu sözleri söylemiştir: “Ben John Lennon, The Beatles’ın John Lennon’ı.”. Peki katil Chapman’a ne oldu? Suçu işledikten sonra elindeki kitabı okumaya devam eden (Çavdar Tarlasında Çocuklar- J. D. Salinger’ı okuyordu.) katil, olaysız bir şekilde tutuklandı. Akli dengesi yerinde olmadığı iddia edilen Chapman cezadan kaçamadı ve 1981 Ağustos’unda ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi. Olaydan sonra da defalarca tahliye talebinde bulunan Chapman’ın talepleri kabul edilmemiştir.

10-LENNON NEDEN ÖLDÜ?

Bunun için ayrı bir madde seçmemizin nedeni olayın hala şüpheli oluşudur. Lennon yalnızca akli dengesi bozuk olan bir hayranı tarafından mı öldürüldü yoksa olayın altında başka sebepler mi yatıyordu? Çünkü Lennon yaşadığı yer olan Amerika’daki Nixon yönetiminde ulusal bir tehlike olarak görülüyordu. O her eyleminde, şarkılarında, sözlerinde, televizyon programlarındaki konuşmalarında barışı savunuyor ve Vietnam Savaşı’na karşı olduğunu açıklıyordu. Barışı arzulayan her güzel insan gibi Lennon da susturulmak istenmiş ve bunu tarihte her defasında gördüğümüz gibi Amerikan yönetimi de kan dökerek yapmaya karar vermiş olabilirdi(?)…

11-ALL YOU NEED IS LOVE!

Lennon’ın ölümünün ardından bizi ilk terkeden 2001 yılında George Harrison oldu. Diğer iki grup üyesi ise hala hayattalar ve müzikle yaşamaya, yaşlanmaya devam etmektedirler. Fakat tüm dünya gibi biz de biliyoruz ki Beatles’ın karakterleri zaten çoktan ölümsüzleşmişlerdir.
2007 yılında çekilen Across the Universe filmi, bir Beatles müzikalidir. Beatles’ın tarzını, felsefesini bizlere çok iyi anlatan filmde her şarkı, söyleyenlerin ve olayların tarzına göre seslendirilmiştir. Beatles’ı anlamak adına bizim kuşağımız için iyi bir senaryoya sahip olan filmi sizlere tavsiye ediyoruz.

Yazımızı John Lennon’ın bir sözüyle noktalayalım: “Gerçekten sevginin bizi kurtaracağını düşünmüştüm ve hala ihtiyacımız olan tek şey sevgi.”. Yolumuz sevgiden ve barıştan asla ayrılmasın…

Hazırlayan Hakkında

Çisem Zeybekoğlu