Haydar Al-Abadi: Doğu Musul Tamamen IŞİD’den Kurtarıldı

Çeviren: Ceren Dıvarcı

Irak Savunma Bakanlığı’nın daha önceki zafer iddiasını geri çekmesinden bir gün sonra Haydar Al-Abadi, şehrin doğusunun ordu tarafından geri alındığını söyledi.

Irak başbakanı Haydar Al-Abadi, Doğu Musul’un ve Levant’ın* Irak İslam Devleti (IŞİD)’nden tamamen kurtarıldığını söyledi.

Abadi’nin Salı günkü açıklaması, Birleşik Devletler destekli Musul’u geri alma operasyonunun başlamasından yüz gün sonra geldi.

Abadi, “bütün güvenlik güçleri birimlerinin eşsiz kahramanlığını” ve operasyona olan toplumsal desteği katıldığı bir haber konferansında takdir etti.

Abadi “DAEŞ* çabuk çöktü ve kimse böylesi bir çöküş beklemiyordu.” dedi ve şöyle devam etti: “DAEŞ’in yenilgisinin ardında bizim güvenlik güçlerimizin kahramanlığı vardır.”

Irak Savunma Bakanlığı daha önceki “Musul’un doğusu IŞİD’den kurtarıldı.” iddiasını yanlış olarak nitelendirip, bir gün önce bu iddiayı geri çeken bir bildiri yayınladı.

Irak Ordusu Pazartesi günü internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada; düşmana karşı ağır can ve mal kayıpları verilse de silahlı kuvvetlerin şehrin sol kanadını tamamen kurtarmayı başardığını belirtti.

Ancak Pazartesi günü Savunma Bakanlığı’ndan gelen sonraki açıklamada; 9. ve 16. askeri birlikler El Reşidiye bölgesinde hala IŞİD’e karşı şiddetli bir savaş yürütürken Iraklı askerlerin de diğer komşu bölgeleri temizlediği ve IŞİD militanlarıyla savaştığı belirtildi.

Şehrin batı tarafının kurtarılmasının ne kadar süreceği sorusuna Abadi, Associated Press (AP) haber ajansına yaptığı açıklamada “Bunu şu an söyleyemem ama bunu yapabilecek durumdayız ve yapacağız.” şeklinde cevap verdi.

Uluslararası ve Iraklı yardım grupları, hala IŞİD’in elinde bulunan batı tarafındaki şehirlerde yaşayan yaklaşık 750.000 sivil için endişelerini dile getirdi.

Irak’ta bulunan Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi koordinatörü Lise Grande; uluslararası ve yerel yirmi yardım grubunun imzaladığı bir bildiride, şehrin batı tarafında yaşayan sivillerin korkularını ifade etti.

Grande; yemek ve temel malların maliyetlerinin hızla yükseldiğini, su ve elektrik tedariğinin kesintili olduğunu ve o bölgede yaşayan bazı insanların ısınmak için mobilyalarını yakmaya mecbur kaldığını ifade etti.

Grande açıklamada “Nehrin karşı tarafında batıda yaşayan yüzlerce binlerce insanın korunması için her şeyin yapılmış olduğunu umuyoruz.” dedi ve devam etti “Biliyoruz ki çok büyük bir risk altındalar ve hayatları için endişe ediyoruz.”

Yapılan açıklamada savaş halindeki taraflara “Uluslararası insancıl hukuk* gereğince sivilleri koruma ve onların hayat kurtaran yardımlara erişimini güvence altına alma yükümlülüklerini yerine getirme” çağrısında bulunuldu.

Cenevre’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi sözcüsü Ravina Shamdasani, IŞİD’in kontrolünde olan El-Cedid yakınlarında geçen hafta düzenlenen hava saldırısında on dokuz sivilin öldürülmesi ile ilgili doğruluğunun teyit edilmesi gereken bir rapor aldıklarını söyledi.

“Hava saldırılarının sorumluluğunu tam olarak saptamak çok zordur.” diyen Shamdasani şöyle devam etti: “Sivillerin hava saldırısında öldürüldüğü açıktır.”

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, IŞİD militanlarının batı Musul’daki birçok hastaneyi ele geçirdiğini ve o hastaneleri askeri üs olarak kullandığını da belirtti. Ofis, IŞİD’in yemek, su ve ilaçları kendi militanlarına yönlendirdiğini belirtti.

Irak’ın en büyük ikinci şehri ve IŞİD’in ülkedeki son kalesi olan Musul, militanların kuzey ve batı Irak’ta geniş alanlar ele geçirmesiyle 2014 yazında silahlı grubun eline geçti.

Irak helikopterleri havada dönüp militanlara ateş ederken yüzlerce sivil, yaya olarak kuzeydoğu Reşidiye bölgesinden kaçtı.

Sosyal medyadaki bir videoda hükümet birliklerinin Musul’da en az üç IŞİD şüphelisini dövdüğü ve öldürdüğü iddiasını derinlemesine soruşturma emri verilmesinden bir gün sonra Abadi, çatışmalı bölgelerde güvenlik güçleri tarafından yapılan insan hakları ihlalleri iddialarını araştıracağı ve sorumluları mahkemeye vereceği sözünü yeniledi.

Pazartesi günü ülkenin batısında bulunan El Anbar şehrindeki araştırma komitesi, Haziran ayında Felluce yakınlarındaki insan hakları ihlalleri ile ilgili soruşturmasını tamamladı. Abadi, komitenin bir Şii Milis üyesi militanın on yedi sivili öldürdüğü sonucuna ulaştığını söyledi ve devam etti “Bedir Tugayı* üyesi olan militan şu an gözaltında ve davayı bekliyor.”

Kaynak: http://www.aljazeera.com/news/2017/01/haider-al-abadi-east-mosul-fully-liberated-isil-170124181328309.html

Çeviri Notları:

-Levant: Akdeniz’in doğu sahillerinde bulunan geniş bir araziyi tanımlamak için kullanılan, sınırları kesin olmayan, coğrafî, tarihî ve kültürel bir adlandırma.

-DAEŞ: Arapça yazılışı Daesh’tir. IŞİD’in Arapça eşanlamlısıdır.

-Uluslararası İnsancıl Hukuk: Silahlı çatışma sırasında temel insan haklarının korunmasıyla ilgilenen uluslararası hukuk dalı.

-Bedir Tugayı hakkında bilgi için: https://tr.wikipedia.org/wiki/Bedir_%C3%96rg%C3%BCt%C3%BC

Çevirmen Hakkında

Ceren Dıvarcı

ÇEKO Bölümü

Bizi sosyal medyada takip edin
Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial