Çin ile Orta ve Doğu Avrupa İşbirliği, “Bir Kuşak, Bir Yol” Projesinin Hayata Geçirilmesine Yardımcı Oluyor

Çince aslından çeviren: Muhammed Oktay

ÇKP’nin 19. Ulusal Kongre raporu, “Bir Kuşak, Bir Yol” uluslarası işbirliğini desteklediğini, politika iletişimi, tesis bağlantıları, ticaret akışı, finansman ve insan ilişkilerini geliştirmek için çalıştığını, uluslararası işbirliği için yeni bir platform yaratarak ortak kalkınmaya yeni bir ivme kazandırdığını belirtti. “Bir Kuşak, Bir Yol” projesinde önemli bir bölge olan Orta ve Doğu Avrupa, bu projenin inşasının ilerlemesinde önemli bir yer tutuyor. Çin – Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği (16 + 1 İşbirliği) Çin ile 16 tane Orta ve Doğu Avrupa ülkesi arasında işbirliği platformu olarak bu ülkeler arasındaki işbirliği ve gelişmeyi teşvik etmek için büyük katkıda bulunmuştur. Bu durum sadece Çin ve Avrupa’nın işbirliği yapmasına yardımcı değil, aynı zamanda “Bir Kuşak, Bir Yol” girişiminin düzgün bir şekilde gelişmesini de kolaylaştıracaktır.

Çin-Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ekonomi, ticaret ve finans alanında verimli bir işbirliği gerçekleştirmiştir. İlk olarak, ekonomik ve ticari işbirliği ölçeği sürekli genişlemektedir. Çin gümrüğünden alınan verilere göre, Çin ile 16 Orta ve Doğu Avrupa ülkesi arasındaki ticaret hacmi, yıllık bazda 2017’de% 15’den fazla arttı. Polonya, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde Çin’in en büyük ticaret ortağıdır. 2017 yılında Çin-Polonya arası ticaret hacmi% 20 artışla 21.35 milyar dolar seviyesine ulaştı. İkinci olarak, ekonomik ve ticari işbirliği derinleşiyor. Çek Cumhuriyeti’nde birkaç yıldır düzenlenen Çin Yatırım Forumu, Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini derinleştirmek için önemli bir platform haline geldi. Bu ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği, yalnızca ilgili ülkelerin ekonomik kalkınmasına güçlü bir ivme kazandırmakla kalmadı, aynı zamanda Çinli ekipman, teknoloji, standart ve hizmetlerin dünyaya yayılması için etkili bir yol sağladı. Üçüncü bir konu ise finansal işbirliğinin derinleştirilmesi. Çin – Orta ve Doğu Avrupa yatırım ve finansman işbirliği planı hayata geçirildi. Çin Endüstri ve Ticaret Bankası(ICBC), Çin-Orta ve Doğu Avrupa Finansal Holding A.Ş.(SINO-CEEF Holding Company Limited) ile Çin-Orta ve Doğu Avrupa Yatırım İşbirliği Fonu(China-CEE Fund)’nun kurulmasında büyük rol oynadı. Çin Kalkınma Bankası’nın 2 milyar avroluk kredi sağlayacağı Çin – Orta ve Doğu Avrupa banka konsorsiyumu(China-CEEC Bank Consortium) kuruluşunu ilan etti. Ayrıca, ağırlıklı olarak CEE ülkelerine yapılacak olan 1 milyar dolarlık fon, ikinci turda tamamlandı.

Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliği, “Bir Kuşak, Bir Yol” girişimini güçlü bir şekilde desteklemektedir. Çin-Orta ve Doğu Avrupa İşbirliği mekanizması 2012’de kurulduğundan beri, Orta ve Doğu Avrupa’daki 16 ülke, “Bir Kuşak, Bir Yol” girişiminin inşası konusunda Çin ile işbirliği yapmış, çok sayıda proje meyvesini vermiş, iki taraf arasındaki ekonomik, ticari ve mali işbirliği, “Bir Kuşak, Bir Yol” in inşasını etkin bir şekilde desteklemiştir. İlk olarak, Çin ile Orta ve Doğu Avrupa’daki 16 ülke “Bir Kuşak ve Bir Yol” projesi konusunda kapsamlı bir işbirliği anlaşması imzalandı. Kasım 2017’de, Çin ile 16 Orta ve Doğu Avrupa ülkesi ortaklaşa “Çin ile Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri arasında Budapeşte İşbirliği Programı”nı yayınladı. Bu programda “16+1 işbirliği”nin önemi, ortak ticaret, inşa ve paylaşımın devam etmesi vurgulanmış, “Bir Kuşak ve Bir Yol” girişimi, Avrupa yatırım planları vb. önemli projeler ile ülkelerin ulusal kalkınma planları desteklenmiştir. Daha sonra, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki altyapı inşaatı ve “Bir Kuşak, Bir Yol” projesine dahil ülkelerin altyapılarının birbirine bağlanması etkin bir şekilde teşvik edilmiştir. Tuna Köprüsü’nün karşısındaki Belgrad’ın trafiğe açılması Bosna’daki termik santrali, Macar Demiryolu, Çin-Avrupa Kara ve Deniz Ekspresi Hattı gibi birbirine bağlı büyük altyapı projeleri sürekli olarak ilerlemiştir.

Çin ile Orta ve Doğu Avrupa, işbirliğin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesi için dört görevi yerine getirmelidir. Birincisi, “Çin-Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri için orta vadeli işbirliği planı” ve “Çin ile Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri arasında Budapeşte İşbirliği Programı”nın belirlediği yol haritasını takip etmek. Birbirine bağlı büyük projeler ile ekonomik ve ticari işbirliği alanlarının inşasını teşvik etmek, üretimde işbirliği için yeni bir platform oluşturmak, ticaret ve yatırımda ikili büyümeyi hızlandırmak, yatırım işbirliğini güçlendirmek, turizm, bilim ve teknoloji, eğitim, hizmetler, tarım ve diğer alanlarda taraflar arasındaki işbirliğini genişletmek, sosyal değişim düzeyini arttırmak gerekmektedir. İkincisi, Orta ve Doğu Avrupa’daki AB üyesi ülkelerle işbirliğini güçlendirmek, yerli işletmeleri bu ülkelere yatırım yapmaya teşvik edip Avrupa pazarına daha iyi bir erişim sağlanmalıdır. Ayrıca Çin-AB Yatırım Anlaşması Müzakereleri ve Çin-AB Serbest Ticaret Bölgesi Fizibilite Çalışmaları desteklenmelidir. Üçüncüsü, Orta ve Doğu Avrupa’daki AB üyesi olmayan ülkelerle işbirliğinin önemi unutulmamalıdır. Bu tarz ülkelerin, ekonomik gelişim seviyeleri nispeten düşük, mali destekleri sınırlı ve AB ticaretine, yatırımlarına ve finansal politikalarına tabi değildir. Sonuç olarak, işbirliği için daha fazla alan olmakla beraber, fırsatlar daha çoktur ve daha kolay sonuç alınabilir. Son olarak, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve İpek Yolu Fonu, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki altyapı arabağlantı projelerine katılım için desteklenmeli, bu ülkelerdeki kilit projeler için sağlanan mali destek artırılmalı, demiryolları, otoyollar ve limanların Avrasya Kıtasal Köprüsü ile birbirine bağlanması ve Orta ve Doğu Avrupa arasındaki demiryolları ulaşımı desteklenmelidir.

(Yazar: Wang Haifeng ,Ulusal kalkınma ve Reform Komisyonu Dış Ekonomiler Araştırma Enstitüsü)

Kaynak: http://www.xinhuanet.com/world/2018-02/23/c_129814889.htm

Çevirmen Hakkında

Muhammed Oktay

Shanghai Jiaotong Üniversitesi

Kamu Yönetimi

Bizi sosyal medyada takip edin
Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial