BREXIT Müzakereleri : AB, Londra’dan Gelen Fikirleri Reddediyor

Almanca aslından çeviren: Esra Sümeyra BİLGİN

Avrupa Birliği, İngiliz Hükümeti’nin Brexit’ten sonra her iki tarafı ilgilendiren ticaret ilişkileri hakkındaki fikirlerine çokça karşı çıkıyor.

Baş müzakereci Michel Barnier ve Avrupa Parlamentosu Brexit temsilcisi Guy Verhofstadt, Salı günü yapılan önerileri hayali olarak nitelendirdiler.

2019 yılı için planlanan AB çıkışına göre, AB kurallarını sadece bazı ekonomik sektörler için korumak ve böylece ticaret engellerini önlemek amacıyla sürdürecekler ve şimdiye kadar yalnızca belirsiz olarak bilinen önerilere atıfta bulundular. Başbakan Theresa May, Cuma günü görüşlerini açıklamak istiyor. Federal Hükümet, gelecekteki ilişkilerin nasıl olacağının nihayet netleşmesini umuyor. Avrupa İşleri Bakanı Michael Roth, İngiliz hükümetinin kartları artık masaya koyması gerektiğini söyledi.

Londra hükümeti hem AB iç pazarını hem de gümrük birliğini terk etmekte ısrarcı. İngiliz Ticaret Bakanı Liam Fox, Salı günü yapılan bir konuşmada bu yaklaşımı savundu. Gümrük Birliği çıkışından Çin gibi gelişmekte olan ekonomik güçlerle bağımsız ticaret anlaşmaların yapılması gerektiğini düşünüyor. Eski İngiliz Ticaret Sekreteri Martin Donnelly bu stratejiyi, görüntüsü uğruna bir paket cipsi bir lüks yemeğe tercih etmek ile kıyasladı.

Başbakan May’ın hükümeti, Gümrük Birliği’yle ilgili hala sorun çıkarmak ile tehdit ediyor: İşçi Partisi Genel Sekreteri Jeremy Corbyn, AB ile yeni bir gümrük birliğini, yasalarla uygulamak isteyen AB üyesi Tory milletvekillerinin bir isyanını desteklemeyi ima ettiğini ancak Pazartesi günü açıkladı. Parlamentoya verilen mecliste çoğunluğu göz önüne alındığında tehdit edebilir görünüyor.

AB ve İngiltere, Aralık ayında, İngiltere’de milyonlarca AB vatandaşının gelecekteki hakları, Londra’dan Brüksel’e yapılacak nihai ödeme ve AB üyesi İrlanda ve Kuzey İrlanda arasındaki yeni bir sınırdan kaçınılması da dahil olmak üzere, ilk ayrım sorunlarını geçici olarak çözmüştü.
AB, Barnier’in Çarşamba günü sunmak istediği bir antlaşma metni hazırladı. “Teklif şaşırtıcı değil,” diye belirtti Barnier.

Fakat görünüşe göre taslak şimdiye kadar bütün soruları çözmemiştir. Barnier “henüz önemli konular konuşulmadı” dedi. Yalnız Aralık ayında belirsiz kalan bazı ayrım sorunlarına değil, aynı zamanda Brexit’ten sonra yaklaşık iki yıl öngörülen geçiş dönemine atıfta bulundu. AB, İngiltere’nin bu süre sarfında AB’nin tüm kurallarına saygı göstermesini ve katkıda bulunmaya devam etmesini istiyor ancak artık AB organlarında söz sahibi olmayacak.

En büyük farklılık, geçiş döneminden sonraki uzun vadeli ilişkilerdedir. May, mümkün olduğunca az ticaret engeli ile “derin ve özel bir ortaklık” istiyor. Ancak, AB iç pazarının koşullarını yerine getirmek veya gümrük birliği yapmak istememektedir. Bunun yerine, aklında farklı bir fikir dolaşıyor: Bazı endüstriler için İngiltere, AB kurallarına uymak istiyor ancak diğerlerinde ise bunu düşünmüyor.

AB tarafı bunu “kiraz toplama” olarak adlandırdı ve reddetti. Verhofstadt, “Bizim için, Birlik için bu kabul edilemez bir yol” dedi. Avrupa Parlamentosu’nda yapılan bir duruşmada. “Bu kesinlikle imkansız.” dendi. Cuma günü, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk “saf bir yanılsamadan” söz etmişti. Ardından Barnier talep edildi.

Kaynak : https://www.msn.com/de-de/nachrichten/politik/brexit-verhandlungen-eu-lehnt-ideen-aus-london-ab/ar-BBJFxg2?ocid=ientp

Çevirmen Hakkında

Esra Sümeyra Bilgin / TESA Almanca Çevirmeni

İstanbul Üniversitesi

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Mezunu

Bizi sosyal medyada takip edin
Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial