Duyurular
Ana Sayfa / HABER ÇEVİRİLERİ / BM Koordinatörü Pernille Kardel’den Yeni Lübnan Hükümeti Açıklaması

BM Koordinatörü Pernille Kardel’den Yeni Lübnan Hükümeti Açıklaması

Arapça aslından çeviren: Yehia Al Kilany

BM Koordinatörü Pernille Kardel Yeni Lübnan Hükümeti Açıklaması

BM koordinatörü Pernille Kardel, Lübnan siyasetçilerine, Hizbullah dahil olmak üzere tüm silahlı örgütlere yönelik silahsızlanma operasyonu hedeflenen bir milli birlik hükümeti yapmaları hususunda çağrıda bulundu.

Güvenlik konseyinde gerçekleştirilen kapalı bir oturumdan sonra, Pernille Kardel Şark El Avsat gazetesiyle yaptığı röportajda, Uluslararası toplumun Lübnan’daki durumları yakından takip ettiğini ve istikrarın sağlanması ve bölgedeki çatışmalardan uzak kalması için Lübnan’ı desteklediğini söyledi.

Yeni gerçekleşen millet vekilliği seçimi sonrasında hükümetin kurulmasındaki gecikmenin endişe verici olduğunu açıkladı.

Kardel bu gecikmenin kötü sonuçlar doğurabileceğini ima etti, aynı zamanda Lübnan’ın uluslararası toplumdaki önemli stratejik ortaklığına devam edebilmesi için, herkesin görüş birliğinde olduğu bir milli birlik hükümetine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Pernille Kardel, ABD’nin Hizbullah’ın yeni oluşturacak Lübnan hükümetine katılımasına itirazına ilişkin bir soruya yanıt olarak, ABD de dahil olmak üzere Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesini içeren Lübnan’a yönelik uluslararası destek grubunun bir milli birlik hükümetini desteklediğini söyledi.

Uluslararası toplumun Hizbullah’ın silahsızlanmasına ilişkin taleplerinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterich’in BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı Kararı’nın uygulanmasına ilişkin son raporuna atıfta bulunarak, “devlet dışı silahlı örgütlerin silahsızlandırılması Lübnan istikrarı için çok önemli olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un ulusal diyalog çerçevesinde ulusal savunma stratejisi üzerine tartışmalar yürütmeyi planladığını belirtti. Gerçekleşecek diyaloğun Lübnanlı liderlik altında, kapsamlı, sürdürülebilir ve Lübnan’ın uluslararası görevlilerini yerine getirecek olması gerektiğini vurguladı.

Gazeteyle yaptığı görüşmede Kardel, bölgedeki gelişmelerin ve ulusal savunma stratejisinin Lübnanlı ortaklar arasındaki gerçekleşecek diyaloğa bağlı olduğun söyledi. Ayrıca Lübnan’da bu görüşmeler için zamanın geldiği konusunda fikir birliği olduğunu açıkladı.

Bölgesel çekişmelerden uzaklaşma politikası konusunda ise, özellikle Hizbullah’ın Suriye’deki çatışmalara dahil olduktan sonra, Kardel, Lübnan siyasi taraflarını Baabda sarayından sunulan bildiriden sonraki belirlenmiş yükümlülüklerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: http://m.naharnet.com/stories/ar/248883-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%86%D8%B3%D9%82%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%AE%D8%A7%D8%B5%D8%A9-%D9%84%D9%84%D8%A7%D9%85%D9%85-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AA%D8%AD%D8%AF%D8%A9-%D9%81%D9%8A-%D9%84%D8%A8%D9%86%D8%A7%D9%86-%D9%84%D8%AA%D8%B4%D9%83%D9%8A%D9%84-%D8%AD%D9%83%D9%88%D9%85%D8%A9-%D8%AA%D8%B9%D9%85%D9%84-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D9%86%D8%B2%D8%B9-%D8%B3%D9%84%D8%A7%D8%AD-%D8%AD%D8%B2%D8%A8-%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87

Çevirmen Hakkında

Yehia Al Kilany / TESA Arapça Çevirmeni