Batı, Kürt Milletvekillerinin Tutuklanması Hakkında Türkiye’yi Kınadı

Türk otoriteleri, ülkenin önde gelen Kürt yanlısı muhalefet partisinin liderlerini terör soruşturması kapsamında cuma günü tutukladı. Muhalif görüşlere karşı baskının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın etkisi altında genişlemesi uluslararası düzeyde tepki çekti.

Yetkililer, Halkların Demokratik Partisi (HDP), eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın, gece baskınıyla alıkonulduktan sonra duruşma vaktine kadar tutuklandıklarını söyledi. Bazıları sonra serbest bırakılsa da 10 HDP milletvekili daha alıkonuldu.

Amerika Birleşik Devletleri, Kürt milletvekillerinin gözaltına alınmasından sonar derin endişelerini dile getirirken, Almanya ve Danimarka Türk diplomatlarını çağırdı. Avrupa Parlementosu Başkanı Martin Schulz bu hareketin ‘’Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki sürdürülebilir ilişkilerin temeli hakkında soru işaretlerine neden olduğunu’’ söyledi.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım gazetecilere, ‘’Türkiye bir kanun ülkesidir, kimsenin kanun önünde ayrıcalıklı bir yeri yoktur… Yapılan her şey hukukun üstünlüğü ilkesine göre yapıldı.’’ dedi.

‘’HDP milletvekileri ‘’terör propagandası’’ ile ilgili bir soruşturmaya şahitlik yapmayı reddettikten sonra tutuklandı.’’ Başbakan Yıldırm ekledi: ‘’Siyaset suç işlemek için hiç kimseye kalkan olmamalı.’’

Gözaltına almalardan birkaç saat sonra, bir bombalı araç, Güneydoğu şehirlerinden Diyarbakır’da bazı milletvekillerinin tutulduğu bir polis merkezinin yanında patlatıldı, 9 kişinin ölümüne ve 100’den fazla insanın yaralanmasına sebep oldu.

Geçen yıl oyların yüzde 10’unu alarak parlamentoya giren ilk Kürt parti olarak tarihe geçen HDP, tutuklamaların iç savaş tehlikesini getirdiğini söyledi. Kürt PKK militanlarına yakın bir web sitesinden yayınlanan bir video mesajda, grubun üst yöneticilerinden Murat Karayılan grubun Türkiye’ye karşı 30 yıla yakındır verdikler silahlı mücadeleyi yoğunlaştıracaklarını söyledi ve Kürtleri -ülkenin en büyük azınlığı- direnişe davet etti.

IŞİD’in haber ajansı Amak’a göre, cihadistler daha sonra Diyarbakır’daki saldırıyı üstlendi. İslam Devleti lideri Ebu Bekir el-Bağdadi perşembe günü yaptığı bir konuşmada, Türkiye’nin düşmanın yanında olduğunu, Suriye’de kendilerine karşı savaştığını belirterek, Türkiye’ye savaş ilan etmişti.

Bir grup insanın HDP milletvekillerinin tutuklanmasını protesto etmek amacıyla Diyarbakır’da toplanması üzerine Çevik Kuvvet adliye önünde nöbet tutmaya başladı.

Sosyal Medya Engellendi

Twitter, Whatsapp, Youtube ve Facebook gibi sosyal medya siteleri erişimi etkili bir şekilde kullanmanın imkansız olacağı şekilde yavaşlatılarak erişimleri engellendi ve bombalı araç saldırısı ile ilgili haber yapma yasağı getirildi. Süre konusunda sorulan sorulara, Yıldırım, erişimin ‘’tehlike bittikten sonra’’ normale döneceğini söyledi.

Birleşik Devletler Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, ‘’Amerika Birleşik Devletleri, Türk hükümetinin, muhalefet parlamento üyelerini tutuklaması ve internet erişimine yapılan kısıtlamalar hakkında oldukça endişeli.’’ yorumunda bulundu.

John Kirby ayrıca cuma günkü saldırıyı kınadı ve PKK’yı anlamsızca acımasız saldırılarını kesmesi konusunda uyardı.

Son seçimde 5 milyondan fazla oy almış HDP milletvekillerinin tutuklanmaları Batılı müttefiklerin bir NATO üyesi olan ve Suriye-Irak bölgesinde bulunan karışıklıklarda Avrupa ile arada tampon bölge olan Türkiye’nin politik yönü konusunda şüphelerini arttırmakta.

Avrupa Birliği dış politikalar şefi Federica Mogherini tutuklamalardan dolayı aşırı derecede endişeli olduğunu ve bu endişelerin yükseldiğini Türkiye’deki Dışişleri ve Avrupa Birliği bakanlarına ilettiğini söyledi.

Alman Dışişleri Bakanı Ankara’nın terörizmle savaşmaya hakkı olduğunu fakat bunu yaparken muhaliflerin ağzını tıkayarak yapmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu AB üyesi devletleri PKK’ya destek vermekle suçladı ve bloktan gelen tüm eleştirileri kabul edilemez olarak reddetti. Türkiye AB’ye üyelik için 2005’te başvurdu fakat ilerleme süreci bir buzul kaya parçası gibi. Yakın herhangi bir zamanda birliğe katılacaklarına dair bir olasılık gözükmüyor.

Paranın Düşüşü

Güneydoğu bölgesi, PKK’nın 1 yıl sonraki ateşkesinin çöküşüyle beraber gelen politik telaş ve vahşetten dolayı bir sarsılma yaşadı. PKK, ABD’nin yanı sıra Türkiye tarafından da bir terör örgütü olarak kabul edilmektedir.

Erdoğan ve iktidardaki AK Parti, HDP’yi PKK’nın bir bağlantısı olmakla suçluyor. HDP direkt bir bağlantı olduğunu reddedip Kürt sorunun barış içinde çözülmesi gerektiğini söylüyor.

Türk Hükümetinin borçlanma maliyeti bir ay sonunda en yüksek seviyeye varırken, tutuklamalardan sonra  Türk lirası dolar karşısında rekor bir düşüş yaşadı. Parti sözcüsü tutuklamaları bir iç savaş için provokasyon amacı taşıdığını tarif ederken Twitter’da bulunan açıklamada, hala sanal özel ağlar üzerinden erişilebilir halde, HDP Uluslararası Topluma Erdoğan’ın yaptığı rejim darbesine tepki vermesi için çağrıda bulundu.

Besime Konca tarafından paylaşılan açıklamada tutuklanan Demirtaş: ” Adil ve tarafsız bir yargı önünde hesap verecek olmaktan dolayı hiçbir tereddütüm olmayacak. Cevaplayamayacağım hiçbir soru yok.” şeklinde kendi savcısına bir ifade verdi.

Demirtaş, ”Fakat kendi politik geçmişi şüpheli olan Erdoğan emretti diye ben bu adli tiyatroda bir aktör olmayı reddediyorum.” dedi.

Aynı zamanda polis HDP Ankara merkez binasını basıp binada arama da yaptı. Polis arabaları ve zırhlı araçlar sokağın HDP Genel Merkezine çıkan girişini kapattılar.

Bir Reuters tanığının söylediği üzere, bir grup protestocu aynı sloganları tekrarlayarak parti merkezine ulaşmaya çalıştıysa da sokağa giremeden polisler tarafından durduruldular.

Parlamenter sisteme sahip Türkiye’de normalde kovuşturmaya karşı yargı dokunulmazlığı vardır ama HDP milletvekilleri de dahil olmak üzere birçok milletvekilinin dokunulmazlıkları bu yılın başlarında kaldırıldı.

(Raporlayanlar: Ece Toksabay, Ayla Jean Yackley, Hümeyra Pamuk, Daren Butler, Tuvan Gümrükçü, Gülşen Solaker, Can Sezer, Birsen Altaylı, Orhan Coşkun, Ercan Gürses, Tülay Karadeniz and David Dolan; Alastair Macdonald ve Alissa de Carbonnel Brüksel’den, Tom Miles Cenevre’den, David Alexander Washington’dan, Noah Barkin and Andrea Shalal Berlin’den.

Yazan: Nick Tattersall

Editörlüğünü yapanlar: Peter Graff, Mark Trevelyan ve G Crosse)

Kaynak: http://www.reuters.com/article/us-turkey-security-kurds-idUSKBN12Y2XA

Çevirenler Hakkında

Bizi sosyal medyada takip edin
Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial