Avusturya, Türkiye’ye Yönelik Silah Ambargosu Kararı Almak İstiyor

Orijinal Haberin Tarihi: 24 Kasım 2016

Avusturya’daki hükümet partileri ve muhalefet, savaş malzemelerini veya savunma malzemelerini Türkiye’ye tedarikinin engellenmesi amacıyla  ortak hareket edilmesi gerektiği düşüncesindeler.

Viyana- Avusturya, Türkiye aleyhinde silah ambargosu uygulayan ilk ülke olacaktır. SPÖ, ÖVP, FPÖ, Yeşiller, Neos ve Stronach Ekibi, Perşembe günü ortak bir karar sundular. Hükümeti, Türkiye’ye silah ihracatı izinlerini reddetme çağrısında bulundular. Aynı zamanda, AB’den demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü savunmak için Türkiye’ye karşı “uygun önlemler” hazırlamaları istenildi. Bugün itibariyle bu başvuru oylamaya sunulacak.

Türkiye’de, özellikle Temmuz ayındaki darbe girişiminden bu yana, gazeteciler, aydınlar, memurlar ve muhalifler terörle mücadele bahanesiyle kitlesel olarak tutuklandı. On binlerce devlet görevlisi ve Kürt belediye başkanları görevden alındı. Türkiye, kendi topraklarındaki sivil nüfusa askeri müdahalede bulunmakta ve ardından Suriye ve Irak’taki çatışmaya karışmaktadır. Hükümetin politikası, ölüm cezasının yakın bir tarihte başlatılmasına neden olacaktır.

Bu şartlar altında Avusturya, savaş malzemeleri, savunma teçhizatları, silahlar veya çift kullanımlı ürünleri Türkiye’ye göndermemelidir. Çift kullanımlı ürünler, hem sivil hem de askeri amaçlar için kullanılabilen ürünlerdir. Özellikle, savaş malzemelerine ek olarak, keskin nişancı tüfekleri ve tabancalar gibi polis ve askeri amaçlar için kullanılan ateşli silahların yanı sıra teknoloji, kimyasallar ve diğer ürünler de kastedilmektedir.

Tarafsızlık ve Savaşa İlişkin Maddi Hukuk İhracatı Dışlanıyor

Avusturya tarafsızlığını, Savaş Materyali Kanunu ve Dış Ekonomik Hukuktaki hükümler, ihracat iznini, silahlı çatışmanın hakim olduğu veya çatışma için tehdit oluşturan ülkeler için hariç tutmaktadır. Aynı şey, insan hakları tehdit edildiğinde veya ihlal edildiği durumlarda da geçerlidir. Milletvekillerinin dediğine göre, bütün bunlara Türkiye’nin şimdiki durumu da dahildir.

Hem Avrupa hem de uluslararası düzeyde etkili bir yaptırım bulunmadığından dolayı ilgili bakanlıklar ihracat izinleri için başvururken bu şartları dikkate almalıdır.

Lopatka: Avusturya’nın Rotası Doğrulandı

SPÖ-Klubobmann Andreas Schieder, Avusturya silahlarının Türkiye’de olduğu gibi çatışmalarda kullanılmamasını sağlamak için parlamentoda düzenlediği basın toplantısında bu sorumluluğu vurguladı. Bunun sadece Türkiye’deki insan hakları ve özgürlük sorunu olmadığını belirtmiştir. ÖVP’deki resmi meslektaşı Klubobmann Reinhold Lopatka, katılım müzakerelerinin dondurulması talebi üzerine, Perşembe günü Avrupa Parlamentosu tarafından alınan kararda Avusturya’nın Türkiye’ye karşı düzenlenen rotanın teyit edildiğini belirtti. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi,  bir ülke temel hak ve özgürlüklerinden uzaklaşıyorsa, bu kararlar gereklidir.

İktidar ve Halk Arasındaki Ayrım

Yeşiller Partisi Milletvekili Peter Pilz, politik yaptırımlar ekonomik yaptırımlara etki edecek olsa bile, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’umurunda olmayacağını’’ anlamıştı. Avusturya’nın Türkiye’ye ambargo uygulayacak olması, Türkiye’nin kararlarını değiştirmeyecek fakat önemli olanın, savaş bölgelerinde silah ihracatını önlemeye karşı birlikte hareket etmek olduğunu açıkça ifade etmiştir. Avusturya Parlamentosu’ndaki siyasi grupların bu konular sonrası kapatılması uluslararası önem düzeyinde algılanıyor. Aynı şekilde FPÖ milletvekili Walter Rosenkranz da ortak uygulama için “kendine güvenen parlamento” ifadesini kullandı.

Pilz, Milli Konsey’in ambargo uygulanması kararının değiştirilmesinin tabi ki söz konusu olacağını açıkça söyleyen Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner’e teşekkür etti. Neos Milletvekili Matthias Strolz, silah ambargosunu Erdoğan’ın hükümetine açık bir mesaj verme politikası olarak görüyor. Siyaset, halk ile iktidar arasında açık bir şekilde ayrı olmalıdır. Türkiye’de liberal güçlerin desteklenmesi gerekiyor. Çünkü geri çekilen yasanın kötüye kullanılması örneğinde olduğu gibi bu direnişin etkileri olabilir.

Yayılma Umudu

Stronach ekibinden Robert Lugar için esas önemli olan suçlu bulunmamış olmanın sinyalidir. Türkiye demokrasisi, diktatörlük ya da teokrasi arasındaki geçiş pozisyonu ile karşı karşıyadır. Türkiye Suriye’deki savaşa da karıştığından dolayı konu orada bulunan savaşan grupları da etkilemektedir.

Ayrıca Pilz: “Umarım size örnek oluruz” diyerek diğer Avrupa ülkelerine de sinyal etkisi olacağını ve buna benzer reaksiyonlar alacağını düşünüyor. Aynı şekilde Lopatka’nın da ilgilendiği bu uygulama, silah sevkiyatlarının kapsamı ile ilgili değil.  Pilz, bu durumun doğrudan sıfır olma eğilimi gösterdiğini ve ticarette bir sorun olduğunu ifade etmektedir. Son olarak, 600’den fazla yerli üretim keskin nişancı tüfeği, Alman-Türk şirketi aracılığıyla Türk Özel Harekat Polisi’nin hizmetine verildi. Gelecekte bu tür ticaretler önlenecektir.

Kaynak: http://derstandard.at/2000048109064/Oesterreich-will-Waffenembargo-gegen-Tuerkei-beschliessen

Çeviren Hakkında

Esra Sümeyra BİLGİN

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Bizi sosyal medyada takip edin
Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial