AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ ALMANYA’NIN TÜRKİYE’YE İLİŞKİN TUTUMUNU DESTEKLEYECEK Mİ ?

19:09 02.08.2017 (Güncellenme 07:19 03.08.2017)

Almanca aslından çeviren:Esra Sümeyra BİLGİN

Türkiye ve Almanya arasındaki ilişki son zamanlarda bir çıkmaz halini almıştır. Bu koşullar altında Almanya, hükümeti Ankara’da yarı yolda bırakacak taraflar aramaktadır.

Konya Hava Üssü’nün Alman Milletvekilleri tarafından ziyaretinin yasaklanmasının ardından Almanya, NATO’dan yardım istedi. Bunun üzerine Berlin AB’yi, Avrupa Birliği katılım müzakereleri bağlamında Ankara’ya mali yardım vermeyi ve gümrük birliğinin modernizasyonu konulu görüşmelerini askıya almaya çağırdı.

Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Berlin’den AB’ye gelen bu taleplere sert tepki gösterdi.
Bakan, “Bu, Almanya’nın Gümrük Birliği gündemine yerleştirdiği sorunun bir çözümü olmadığını ve bu gibi adımların olumsuz sonuçlanacağını” söyledi.

Sorun hakkında konuşan Prof. Serhat Güvenç, Sputnik’in röportajında Almanya’nın bu taleplerinin büyük olasılıkla diğer AB ülkeleri tarafından destekleneceğini söyledi. Bilim adamı aynı zamanda, Almanya’nın temyiz başvurusunun (Türkiye için) olumlu olabileceği sonucuna varmadığını belirtti.

“Öncelikle Almanya, AB’de lider bir rol oynamaktadır. Diğer AB ülkelerinin çıkarları etkilenmediği sürece, Almanya’nın itirazını hemen reddetmeyeceklerdir. Dahası Almanya’da yardımın derhal gerekliliği söz konusu değildir, yalnızca ihtimalin değerlendirilmesidir.”

“İkincisi ise, Türkiye – AB ilişkileri arasındaki sorunlar ve Ankara’nın insan hakları alanında attığı bazı geri adımlar, diğer ülkelerde Türk karşıtlığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca bazı AB ülkeleri kategorik olarak Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor. Bu sebeple, Berlin’in öne sürmüş olduğu iddiaların gerçekleşme olasılığı yüksektir.” diye ifade etti bilim adamı.

Ona göre, Türk-Alman ilişkileri büyük darbe gördü. AB, Brüksel’in Türkiye ile ilişkilerini genişletmesine izin vermeyeceğini açıkça belirtti.

“Politik olarak AB ve Türkiye’nin konumu birbirinden farklıdır. Fakat ekonomi alanında her şey çok daha aksi haldedir: Türkiye’nin ihracatının yüzde 51’i AB ülkelerinden geliyor ve gelecekte de bu rakamın değişmesi pek muhtemel görünmemektedir. Türkiye, AB ile ekonomik ilişkilerin kesilmesine izin vermemek için temkinli davranıyor. Böyle bir kırılmaya yol açabilecek adımlar asla atılmayacak.” şeklinde doğruladı Güvenç.

Kaynak : https://de.sputniknews.com/amp/politik/20170802316861087-eu-deutschland-position-tuerkei-unterstuetzung/

Çevirmen Hakkında

Esra Sümeyra BİLGİN

İstanbul Üniversitesi

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Bizi sosyal medyada takip edin
Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial