1939 yılında Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı Hitler ve Stalin’in Yürüttüğü Ortak İşbirliği

Çeviren: Esra Sümeyra BİLGİN

Hitler ve Stalin’in Yürüttüğü Ortak İşbirliği

İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden kısa bir süre önce, Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği Doğu Avrupa’nın bölünmesi konusunda anlaştılar. Saldırmazlık Paktı’nın imzalanması esnasındaki fotoğraflarda da iki ölümcül ideolojik düşmanın iyi ruh halleri anlaşılabilir nitelikte.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bir hafta önce Doğu Avrupa’daki güç bölünmesi hakkında, Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği bir anlaşmaya varmıştı. Moskova’da imzalanan Saldırmazlık Paktı esnasındaki fotoğraflardan, ölümcül ideolojik düşmanların 75 yıl önceki ruh hallerinin ne kadar iyi olduğu görülmektedir.
1939 yılı boyunca, Nasyonal Sosyalist diktatör Adolf Hitler’in Alman alanının genişlemesini acımasızca hedeflediği dış devletlerce anlaşılmıştı. Bu yılın baharında Almanların Çekoslovakya’yı işgalinden sonra Batılı Güçler, Fransa ve İngiltere’ye Polonya için bir garanti beyanı yayınladılar.

Hitler rejimi iktidarı ele geçirmesinden itibaren diğer devletler ile yaptığı saldırmazlık anlaşmalarına güvendi. Naziler için bu sözleşmeler dünyayı aldatmak için sadece bir araçtı, çünkü savaş, Hitler için uzun zaman önce verilmiş bir karardı.
1939 yılının nisan ayında Hitler Polonya ile olan Saldırmazlık Paktı’nı feshetti (çünkü o ülkeyi işgal etmek istiyordu) ve kısa bir zaman sonra Estonya ve Letonya ile de benzer bir anlaşmayı bıraktı ( resimde Almanya Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop ile ). Bundan kısa bir süre sonra Nasyonal Sosyalist rejim, Baltık Devletleri’ni Sovyetler Birliği’ne bırakacaktı.

Ağustos 1939’da, Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği Saldırmazlık Paktı üzerinde anlaştı. Hitler’in Dışişleri Bakanı Ribbentrop Kremlin’de imzalanmış olan anlaşma için Moskova’ya gitmişti.
Bu resimde, Sovyet Dışişleri Bakanı Vyacheslav Molotov belgeyi imzalıyor. En soldaki Ribbentrop ve yanındaki ise Sovyet diktatörü Josef Stalin.

Naziler iktidarı ele geçirdikten sonra Komünistleri ve diğer rakipleri acımasızca takip ettiler. Faşist Franco rejimine dek İspanya’daki iç savaşa -Saldırmazlık Paktı’nın imzalanmasından bir kaç ay önce- Berlin ve Moskova da karışmıştı.Bu resimde Hitler’in Dışişleri Bakanı Ribbentrop’un arkasındaki Stalin’i gülümserken görüyoruz.

İdeolojik düşmanların anlaşmaları dünyayı şaşırtmıştı.O zamanlarda Kremlin’deki atmosferin gayet iyi olduğu görülüyor. Bu diplomatik darbe Ribbentrop, Stalin ve mevcut diğerlerini bariz bir biçimde mutlu etmişe benziyor.

Atmosfer o kadar iyiydi ki, her iki diktatör temsilcileri, şampanya bile patlatmıştı. Bu fotoğrafta Josef Stalin (sağda) ve Hitler’in fotoğrafçısı Heinrich Hoffmann (solda) kadeh tokuştururken, Stalin’in arkasında da Dış İşleri Bakanı Molotow şampanya kadehini kaldırıyor.

Bu resim Hitler-Stalin Paktı da denilen antlaşmanın sonuçlanmasından sonra Ribbentrop ve Stalin’i gösteriyor.
İki ülke arasındaki dostluk ve saldırmazlık paktının sonuçları kamuoyuna duyurulmuştu fakat bir bombadan bihaberlerdi, bir diğer belgeden:gizli protokol.

Her iki taraf da nüfuz alanlarında Doğu Avrupa’yı paylaştı. Böylece, Sovyetler Birliği’ne -Hitler’in bu noktadaki planını kesin olarak tahmin ettiği halde Stalin’in sessiz kalmasına ödül olarak- Baltık Devletleri ve Doğu Polonya önerildi..
Resimde : Molotow ve Ribbentrop tarafından imzalanan ilave protokol.

Nazi diktatörü Polonya istilasını planlıyordu fakat Birinci Dünya Savaşı’nda olduğu gibi Batılı güçler ve Sovyetler Birliği arasındaki iki cepheli bir savaşı önlemek istiyordu. Stalin ile anlaşma sayesinde bu garantideydi, böylece Polonya işgali için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyordu.
Fotoğraf Ribbentrop’un Moskova’dan dönüşüyle Hitler ve o zamanların Nasyonal Sosyalist devletin ikinci en güçlü adamı Hermann Göring ile görüşmesini gösteriyor.

Bir hafta sonra, Eylül 1939’da, Wehrmacht’ın komşu ülkeler Polonya, Fransa ve İngiltere’yi basması ile Almanya savaş ilan etti:İkinci Dünya Savaşı başlamıştı.
Almanlar hızla Batı Polonya’yı işgal etti ve hızlıca başkent Varşova’ya doğru ilerledi. Kararlaştırıldığı üzere, Kızıl Ordu doğu Polonya’ya yürüdü ve az ileride yeni ortaklarıyla karşılaştı.Resimde bir sovyet subay bir Almanı selamlıyor.

Her iki taraf da savaşın çıkmasından sonra ilişkilerini derinleştirdi. Diğer şeylerin yanı sıra, Almanya, Sovyetler’den yiyecek ve ham madde ithal ediyordu. Fotoğrafta da Dışişleri Bakanı Ribbentrop ve Sovyet Büyükelçisi Alexander Schwarzew (solda takım ile) 13 Aralık 1939’da bir sınır ve dostluk antlaşması onaylıyorlar.

1941’de Almanya’nın Sovyetler Birliği’ni işgali ile iki rejim arasındaki tuhaf dostluk sona erdi. 22 Haziran’da Almanlar, bastırma hareketi olarak tasarladıkları gücü SSCB’ye karşı kullanmaya başladılar.
Resimde : 1941’de Sovyetler birliğinde Alman tankı ve arka planda yanan Kızıl Ordu araçları.

Kaynak :  http://www.sueddeutsche.de/politik/deutsch-sowjetischer-nichtangriffspakt-als-hitler-und-stalin-gemeinsame-sache-machten-1.2097673

Çevirmen Hakkında

Esra Sümeyra BİLGİN

İstanbul Üniversitesi

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü

Bizi sosyal medyada takip edin
Arkadaşlarınızla Paylaşın:

Bize Katılın

Siz de bizimle gönüllü olarak çalışmak ister misiniz?
İletişim formunu doldurun, sizinle irtibata geçelim.

İletişim Formu İçin Tıklayın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial